недеља, 23. август 2015.

AstroHealing prve čakre


Prva ili korenska čakra je temelj čitavog energetskog tela, ona govori o bazičnoj energiju koju čovek poseduje i povezana je sa osnovnim potrebama preživljavanja, kao što su hrana, dom, novac i sigurnost. Na osnovu te energije razvijaju se sve ostale čakre i celokupna ličnost osobe, jer njen kvalitet nadalje određuje i fizičko, i emotivno i mentalno stanje osobe. Zato je jako važno da je ta osnova ili baza snažna i u balansu, jer svaka briga i opterećenost materijalnom egzistencijom i ličnom sigurnošću ukazuje na disbalans u 1. čakri, a to nadalje daje nižu energiju i slabije ispunjenje ostalih energetskih centara i oblasti života.
Prva čakra se nalazi u dnu kičme i primarno se odnosi na Marsa i njegovog dispozitora, ali odnosi se i na serije 1 i 8 (planeta u 1. i 8. kući, vladare 1. i 8. kuće i planete u znaku Ovna i Škorpiona). U natalnoj karti na disbalans u 1. čakri može da ukaže slabo dostojanstvo (u znaku ili retrogradnost) ili loša postavka (nesrodna kuća i loši aspekti) Marsa ili nekog od pomenutih faktora koji se odnose na 1. čakru. U nastavku će biti reči o napetim aspektima Marsa i na koj način se određeni disbalans manifestuje, ali po sličnom principu funkcioniše i disbalans kada je određena planeta u napetom aspektu sa serijama 1 ili 8 (planeta u 1. i 8. kući, vladare 1. i 8. kuće i planete u znaku Ovna i Škorpiona).
U ovom članku ćemo posmatrati aspekte koje Mars gradi sa ličnim planetama, a u sledećem nastavku ćemo se pozabaviti njegovim aspektima sa spoljnim planetama (od Jupitera do Plutona).

Mars i Mesec

Loš odnos Marsa i Meseca je jedan od najizazovnijih aspekata, jer je osobi jako teško da se odvojiti od preplavljujuće energije osoba sa kojima je fizički (Mars - 1. centar) i emotivno bliska (Mesec i 4. centar). Kako je ovde lična energija iz 1. čakre gde genetika ili neko iz porodice utiče na osobu povezana sa 4. srčanim centrom preko kojeg se osoba otvara ka drugim ljudima, ovaj aspekt ukazuje da je osoba suviše preplavljena uticajem tuđe energije iz bliskog okruženja, najčešće majke ili nekoga po ženskoj liniji (Mesec). U zavisnosti od same postavke, kvaliteta i drugih aspekata Meseca i Marsa, ovaj aspekt može ukazivati na neke stvari koje osoba na nesvesnom nivou nosi iz najranijeg detinjstva, jer Mesec govori o periodu od rođenja do 4. godine deteta i koje su posledica dubokog unutrašnjeg nemira koji osoba sada ima. Osoba je možda u detinjstvu (Mesec) umesto ljubavi i nežnosti u porodici ili od bliskih osoba dobijala ljutnju, bes, batine i povrede. Sada ta osoba ima duboko ukorenjene strahove, plaši se bliskosti zbog eventualnih povreda na bilo kom nivou (fizičkom, emotivnom, mentalnom) i jako se lako uznemiri, jer nesvesno namere drugih doživljava kao ugrožavajuće ili kao napad. To ispoljavaju kao nesvesnu potrebu da se brane ili da napadaju i to su uglavnom one osobe „kratkog fitilja“, eksplozivne, koje brzo planu i reaguju ljutnjom i besom. Ako je Mesec slab (u Škorpionu ili Jarcu ili opterećen i od drugih malefika) to ukazuje da u Duši osobe leži mržnja (Mars) i ova osoba može biti opasna i sklona nasilju i sadizmu, naročito ako je npr. Venera koja takođe govori o emocijama ugrožena ili ima nekih drugih negativnih astroloških uticaja. U blažoj varijanti i kod nešto manjeg oštećenja Meseca, osoba je odgajana u strogom okruženju (disciplina, red, rad) i u takvim „spartanskim“ uslovima svaka emotivnost ili nežnost je bila sramotna ili se kažnjavala. Ovo je zastupljeno naročito kod nas na Balkanu, gde se na pr. smatra da je sramotno da muška deca plaču, ili da pokazuju nežnost prema drugima. Takve osobe sada ne podnose ili mrze bilo kakvu slabost i osetljivost, to kod njih izaziva osećaj straha zbog nemogućnosti da ih zaštite na bilo koji način, jer im je blokirana 4. Mesečeva čakra za empatiju i osećanja prema bilo čemu. Rezultat tog straha koji nose na duboko nesvesnom nivou je grubost u blažem ili jačem obliku, naročito prema ženama ili prema svojoj deci kada ih dobiju, jer svaka ranjivost i osetljivost ih iritira, ne mogu sa tim da se nose i žele na bilo koji način da to preseku i da se oslobode ili pobegnu od toga.
Sa ovim aspektom takođe postoji potreba stalnog prebacivanje krivice na druge, osoba se stalno žali na nekoga ili pak, stalno sažaljeva nekoga. Mesec govori o osećaju bliskosti, otvorenosti i samilosti prema drugima, a iz 1. centra ima osećaj povezanosti sa precima i osećaj lične energije ili agresije, a sada u napetom aspektu između ova dva centra osoba tu oseća fizičke povrede i agresiju i neko ili nešto joj stalno crpi energiju. Ovo se uglavnom dešava u velikim ili mnogočlanim porodicama gde neka žene (najčešće majka) odvlači energiju osobi stalnim prebacivanjem da joj nije dobro, da je „žrtva“ i da je treba zaštititi, ona je na taj način dobijala pažnju, ali je neko drugi ili sama osoba uvek bila krivac za to. Takva, negativna energija koja preplavljuje osobu i daje joj osećaj da mora nešto da uradi za nekoga, ili pak, da se žali na nekoga ko je kriv zato što ona nešto ne može da uradi („Jadni oni!“ ili „Jadan ja!“) uglavnom dovodi do toga da se osoba ne oseća dobro u svom domu i sa osobama sa kojima živi, jer uvek neko doživljava da je napadnut i da je žrtva onog drugog ( Mars napada Mesec).
Ovo je najosetljiviji disbalans koji osoba može da ima preko 1. ali i preko 4. centra i zato njegovom balansiranju treba pažljivo pristupiti. Generalno, astrološki savet je da se osoba fizički izmesti i ode iz takvog okruženja, ali zbog raznih okolnosti ponekad to ne može da uradi. Tada osoba mora puno da radi na prihvatanju sebe kako bi povredu koju nosi iscelila od agresije. Ponekad kada ta osoba koja se npr.osećala jadno dobije više energije, ona postane agresivnija i oštrija prema drugima, a to će ih naravno povrediti. Da bi ovu ranu zacelila i prestala da se oseća kao žrtva ili neprijateljski i agresivno, rešenje za ovu osobu je da najpre napravi balans u Mesečevoj 4. čakri i počne da ispoljava nežnost, a zatim da iz tog stanja nežnosti polako počne da gradi snagu.
Kada je ova energija u balansu, osoba ne žali ni sebe a ni druge, ima ličnu sigurnost i stabilnost, ima poverenje prema drugima i pravi osećaj za inicijativu i akciju da uspostavi pravilan i zadovoljavajući odnos sa drugima, jer se ne oseća kao žrtva i štiti osobe koje su osetljive, slabe i nežne.

Mars i Sunce

Loš aspekt Marsa i Sunca u natalnoj karti govori da je osoba neverovatno fizički snažna i ima snažnu volju koju na grub ili progoniteljski način nameće drugima, jer ima potrebu da komanduje i bude lider. To ispoljavanje lične moći i superiornosti osobe govori o visokom stepenu netolerancije, o nipodaštavanju drugih koji imaju manju volju i snagu od nje i da je osoba jako teška za bilo kakvu saradnju. Kod ovih osoba mogu se uočiti visoki krvni pritisak, srčana oboljenja i oboljenja jetre.
Kada je ova energija u balansu, osoba ima jaku volju i snagu da pokrene neku akciju (Mars) i svojim organizatorskim sposobnostima (Sunce) sprovede nešto u delo. Ona je prirodni lider koji svojom snagom, kvalitetom, samouverenošću i plemenitošču inspiriše druge ljude da je slede.

Mars i Merkur

Mars ili 1. energetski centar je potpuno nesvesni deo osobe koji je tera na akciju i materijalizaciju kada je u lošem odnosu sa Merkurom koji se odnosi na 5. čakru koja govori o mislima, idejama, govoru i o svesnom izražavanju, svakako ukazuje da osoba prebrzo i ishitreno reaguje. Ova osoba ostavlja utisak kao da ima unutrašnjeg goniča, nervozna je, netolerantna prema sporosti drugih (u zaključivanju, radu, preduzimljivosti, razgovoru i sl.), može biti i preoštra ili preglasna u razgovoru ili ophođenju prema drugima, takođe može neprestano lupkati prstima ili olovkom po stolu ili lupkati nogom i tako nervirati svoje sagovornike i osobe iz svog okruženja. Ova osoba čim pomisli na nešto (Merkur) odmah stupa u akciju(Mars) da tu misao sprovede u delo bez da je obradila dobijenu informaciju i isplanirala ceo postupak. To uglavnom govori o prenagljenosti i ishitrenim nekvalitetnim radnjama, što najčešće rezultira nedovoljno dobro urađenim akcijama ili da sam taj proces rada nije doveden do kraja. Takođe, ovaj aspekt može da ukaže da osoba ne može na dobar način da izrazi svoje misli, da zbog brzine u govoru ne može da nađe adekvatne reči ili su te reči previše grube, zbog prevelike nervoze njen glas može u govoru da podrhtava, u pisanju može praviti puno propusta i grešaka i sl. Takođe, ova osoba nije pogodna da nekoga obučava u nečemu, jer nema dovoljno strpljenja da bilo šta postupno obijašnjava i njene procene za prilično stvari nisu dobre. Zbog velike doze frustracije i stresa, nesinhronizovanih ili neplanskih akcija i loše procene, osoba je stalno u deficitu sa vremenom, jer Mars kreće u akciju pre nego što treba i time ugrožava Merkura. Posledice mogu biti fizičke povrede uglavnom ekstremiteta, jer usled velike žurbe, nekoordinisanosti pokreta, psihičkog i fizičkog premora i gubitka koncentracije, ove se osobe često sapliću, ispuštaju stvari iz ruku ili u nekom manuelnom radu povređuju ruke i prste. To samopovređivanje može biti manje ili više izraženo u zavisnosti od ostatka horoskopa i ne mora da se ispolji u svim aspektima života, ali u nekom delu će se svakako ispoljiti, makar kao određene okolnosti. Kada se odluči da ovu energiju dovede u balans, ova osoba koja je puna nemira, nervoze i frustracija mora postati svesna da je potrebno da uspori ili da se zaustavi i najpre da počne da kontroliše brzinu i visinu govora, da bukvalno utiša sebe, jer da bi se Mars izbalansirao potrebna je prilična tišina.
Kada su ove dve planete ili ova dva centra u balansu, osoba je jako temeljna, strpljiva, spretna, sposobna i vešta u komunikaaciji, pisanju, kretanju, manuelnim radnjama, u planiranju i realizaciji raznih stvari, jer joj vremenski termini nisu problem i uglavnom je efikasnija i brža od drugih.

Mars i Venera

Ove dve planete u neudobnom aspektu govore o disbalansu 1. i 2. energetskog centra i da je potreba za osnovnom životnom egzistencijom, preživljavanjem i opstankom (1. čakra) u neravnoteži sa zadovoljstvom i osećajem prijatnosti (2. čakra). To daje strah od neuspeha, razna emotivna razočaranja ili povrede, a rezultat je nemotivisanost osobe. Mars i Venera opisuju spoljašnju motivaciju i u disbalansu daju preopterećenost svakodnevnicom i umor osobe pre nego što i počne neku akciju. Ova osoba može ili da odlaže svoje obaveze koje će svakako kad - tad morati da uradi (prokrastinacija) koja je u skorije vreme proglašena kao bolest od svetske zdravstvene organizacije, ili će suprotno tome previše raditi, pravdajući se prevelikim i preteškim obavezama i odlagati da sebi priušti neko zadovoljstvo (kada je Mars snažnije postavljen u odnosu na Veneru).
Kada je Venera dominantnija, osoba je uglavnom umorna čim ustane ujutru, svakodnevne obaveze ne voli ili su joj dosadne, ne voli posao koji radi i stalno se žali na preopterećenost, ali kako dan odmiče i približava kraj radnog vremena ili obaveza, a nailazi period kada osoba može da se posveti nekim prijatnijim stvarima za nju, ona je sve odmornija i vedrija. To svakako nije logično na fizičkom nivou, jer osoba bi realno trebala da bude najodmornija ujutru a ne kasnije popodne ili uveče, ali nema spoljnu motivaciju za svoje obaveze.Takođe, ovo govori i o osobama koje stalno odlažu da započnu dijetu, jer ne mogu da se nateraju da se odreknu slatkiša npr. ili neke druge hrane koju vole, ili o studentima koji nikako da polože jedan ili par ispita koji im se ne sviđaju, ili da konkretno urade neku akciju ili posao (Mars) koji njima nije prijatan i udoban. Ponekad su simptomi slabosti toliko naglašeni da osoba ne samo da oseća hroničnu iscrpljenost, nego može bukvalno da beži u bolest da bi izbegla neku obavezu. Ovo je čisto emotivan proces povezan sa telom koji daje osobi potrebu da svoj osećaj lične nesposobnosti, straha od greške i krivice kroz unapred očekivani neuspeh, konpenzuje kroz neko fizičko zadovoljstvo i zavisnost (hrana, seks, slatkiši, spa centri i sl.).
Kada je ova energija u balansu, osoba ima osećaj da može da se nosi sa svojim obavezama, ne precenjuje ih, uglavnom radi ono što joj prija i ne potcenjuje sebe i svoje sposobnosti. Osećaj sreće, zadovoljstva i samoostvarenja osobi daje neverovatnu lakoću, ona se ne premara i ne iscrpljuje, ali sve obavi i završi kako treba, bez da ima deficit vremena ili problem sa terminima.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.