уторак, 13. август 2019.

ПОЧЕТАК ГОСПОЈИНСКОГ ПОСТА

Image may contain: 3 people


14.-28. августа по грегоријанском, односно 1.-14. августа по јулинанском), али по строгости је исти као и Васкршњи - на води се пости од понедељка до петка, суботом и недељом се разрешава уље, а на Преображење Господње разрешава се и риба. Наравно, у случају трудноће, болести, старости или какве било здравствене слабости могуће је - уз благослов духовника! - ублажити пост. 

У народу је празник Успења Пресвете Богородице познат и као Женски Васкрс, јер је тог дана Господ васкрсао Своју Пречисту Мајку, трећег дана од Њене блажене кончине. Из тог разлога је Успењски пост нарочито поштован од стране жена, поготово мајки и оних које то желе да буду, мада је, у суштини, обавезан за све православне хришћане. Господ је постио и рекао је да ће и Његови ученици постити; а Његови ученици нису били само Апостоли, већ су и сви Хришћани који слушају Реч Његову и држе је, јер у томе се изражава љубав према Богу и поштовање Бога. 

Пресвета Богородица је била Пречиста Приснодјева - девица умом, душом и телом (о томе сведоче три звезде које красе њене иконе: звезде на глави њеној и на оба рамена). Такав, троструки, треба да буде и наш пост: да постимо и телесно (уздржавајући се од мрсне хране), али и душом и умом (уздржавајући се од грешних осећања и од грешних мисли). У супротном - ако пост ограничимо само на редукцију исхране - неће нам бити ни на здравље ни на спасење, јер и ђаволи ништа не једу и не спавају, али су и даље ђаволи, будући да немају у срцу љубави према Богу. Страсти, као што видимо, не живе само у телу, него тиранишу и душу и ум, стога је неопходно сво троје очистити да би у човека и могла да се усели Пресвета Тројица - само тако човек постаје бог по благодати, о чему и учи Православље. Или, како је до дивно казао Свети Серафим Саровски: "Циљ хришћанског живота јесте стицање Духа Светога."

Нека би дао Свеблаги Господ довољно љубави из које ћемо црпети снагу за предстојеће дане и ноћи поста, како би у миру и духовној радости дочекали Преображење Господње и Успење Пресвете Богородице. Амин, Боже дај!



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.