среда, 7. август 2019.

Данас је Света Ана, празник удатих жена

  

Српска православна црква и њени вјерници данас празнују успење Свете Ане, мајке Пресвете Богородице.
Главни празник Свете Ане, мајке Пресвете Богородице јесте деветог септембра, али данас СПЦ прославља њено успење.
Света Ана била је кћерка свештеника Метана из Левијевог рода и Марије из Витлејема. Анини родитељи имали су још двије кћерке: Марију и Совију. Марија је родила Саломију, а Совија Јелисавету која је касније родила Светог Јована Крститеља.
Ана је са својим мужем Јоакимом 50 година живјела без дјеце, а онда је у позним годинама родила Марију, Пресвету Богородицу.
Јоаким је годинама био скрхан због чињенице да са Аном нема порода, па је једном приликом отишао у пустињу гдје је туговао данима. Једног дана указао му се анђео који му је рекао да ће га Бог благословити дјететом, а касније се указао и Ани и рекао јој исту ствар. Пресрећни Ана и Јоаким обећали су Богу да ће дијете посветити у храму. Тако су Јоаким и Ана постали родитељи Пресвете Богородице, коју су одгајали до њене треће године, а потом су испунили своје обећање и одвели је у храм у коме је живјела до своје 12. године, када се вјерила за Јосифа.

Молитва удатих жена Светој Ани

Света мајко Ано, која си од Бога одабрана, да постанеш мајком оној, што нам је родила божански Спас, теби се плачући обраћам за твој моћни заговор. Измоли ми код свог и мог Бога милост, да будем данас и све дане свога живота поштена, честита, чиста и тријезна, ћутљива, вриједна, милосрдна и богобојажљива жена. Да таква и останем и да увијек настојим да будем свом мужу вјерна другарица, дјеци својој брижна мајка и да све дужности свога сталежа поуздавајући се у помоћ Божју вјерно вршим и да ни у чему не будем крива за већу, случајну немарност.
Нека је далеко од мене свака безобразност, гиздавост, брбљивост, љубомора, несмотреност, пркос, невјера, љењост и немар у дужности! Увијек ћу пред очима имати, света моја заштитнице, твој узорни живот, па се трудити, како бих свој живот све више и више учинила сличним твом животу.
Како си ти свом светому мужу Јоакиму, тако ћу и ја свом мужу чинити само добро, а никада зло. И ја ћу попут тебе све што се куће тиче увијек чисто и уредно обављати и за кућну се чељад дању и ноћу бринути озбиљно, да им ништа потребно не усфали. Као што си ти своје дијете и ја ћу своје одгајати у страху Божјем. Дјеца ће на мени видјети примјер и видјети како се душа моја боји Господина, како га хвали и слави у свакој прилици и сваки час. Попут тебе бићу сиромасима мајка, потиштенима подршка. Измоли ми, предрага моја мајко Ано, Божју милост за све ове одлуке, јер само уз помоћ Божју моћи ћу извршити то што сам по твом светом примјеру и на твоју част одлучила. Амин.

Извор Српска инфо

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.