уторак, 27. август 2019.

Икона Успења Пресвете Богородице

Fotografija Света Петка Ђунис.  

Православно Предање нас учи да је икону Успења Пресвете Богородице довршио анђео. Стари иконописац се дуго трудио да докучи како да представи тај чудесни догађај, истовремено мучен болешћу и приближавањем сопствене смрти. На крају, Божији промисао је послао анђела који је насликао догађај, онако како га беше својевремено видео...

"На икони видимо Богородицу како лежи, уснула у Успењу. Њен Син, Господ Исус Христос стоји иза одра. Његова појава је светла, и Он је окружен златокругом Славе, а у рукама држи душу Своје Мајке. Иза Христове главе шири се светлосни круг, који указује на небески свет коме Дјева марија сада припада. Апостоли, сабрани око тела Богородице Дјеве су тужни и главе су им погнуте у жалости. Први апископи Цркве, међу којима и Св. ап. Јаков, брат Господњи, такође су присутни на сахрани Пресвете Богородице. Св. ап. Петар руководи сахраном и стоји у челу одра Пречисте Госпође. Композиција ове иконе је интересантна, јер има две осе које се секу и чине крст. Тело Пресвете Богородице је у хоризонаталној оси, који представља Успење и сахрану, а Христос је у вертикалној оси која упућује на победу над смрћу. Христос је васкрсао, Он је победио смрт а дете које држи у рукама јесте Дјева Марија, новорођена на Небу. Она улази у славу Свога Сина. Ова икона изражава наду свих хришћана који, због победе васкрслог Христа над смрћу, чекају са надом смртни час као прелазак у живот вечни. Свака смрт је нова и лична Пасха.

На неким иконама Успења насликани су апостоли како их анђели носе на малим облацима и како се окупљају, са свих крајева света, да би учесвовали на сахрани Спаситељеве Мајке.
Апостоли, сабрани на икони, представљају сагласје апостолског Сабора у вези са поштовањем којим Црква поштује Пресвету Богородицу. Њихово присуство око тела Дјеве Марије је, пре свега, саборска одлука и свест Цркве. У ствари Саборна и Апостолска Црква је одувек прослављала и поштовала васкрсење и вазнесење у Слави Пресвете Богородице.
Ми верујемо да су живот, смрт и васкрсење Дјеве Марије - тајна коју само Црква зна и памти. Спољашњи свет нема приступа тој тајни. Ту тајну поштујемо у ћутању..." -

 Епископ Јован Пурић


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.