петак, 30. август 2019.

Међугоспојинци, дани између Велике и Мале Госпојине: Најстарији обичаји се и данас поштују!

Мушкарци могу да раде све послове, а женама се препоручује да ових недеља ништа не започињу већ само да заврше започето. 






 


Међудневице или Међугоспојинци трају од Велике до Мале Госпојине.
 
Тих дана се по планинама размиле травари који беру лековите траве за зиму. Неки их носе на благосиље у цркву.
 
Мушкарци могу да раде све послове, а женама се препоручује да ових недеља ништа не започињу већ само да заврше започето.
 
У ове дане се некада није венчавало. Шумадинци сматрају да су у ово време змије најљуће, а у околини Лесковца кажу да се тад Свети Сава договара са зверима где да не праве штету.
 
Јаја која у ове дане снесу кокоши не износе се на пијацу, нити се користе у исхрани. Она служе само за излегање нових пилића.
 
У Херцеговини ове дане зову и Несновица. Обичај је да се тада не разграђују и премештају торови због вукова. Ако тор мора да се разгради, онда то чине тројица мушкараца истог имена. Они носе грађу на другу ливаду,односно место где треба да буде нови тор, а на којем су на Велику Госпојину заболи једну леску и поставили икону Богородице. Испод иконе је стављено мало мрса и цвећа. Кад наступи Несновица, почиње се са градњом. Ако се све уради на описани начин, не треба се плашити вукова.
 
Аутор: Драгомир Антонић / Cрбијуволимо.рс

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.