петак, 30. август 2019.

ЗАБОРАВЉЕНИ СРПСКИ ОБИЧАЈ: Ако се ових дана нађете у природи ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ ОВО и очекујте само ДОБРО

 
Некада је Србија била препуна веровања, обичаја и празника чије је обележавање сезало дубоко у прошлост нашег народа. Неке од ових традиција одржале су се и до данашњих дана.

Данас почиње Међудневица!
 Реч је о периоду између Велике и Мале Госпојине, па се ово време још назива и Међугоспојинци и за њега се везује велики број народних веровања и обичаја.

Верује се да је овај период најбољи за брање свих плодова.
 Ових дана је воће најбоље, траве најлековитије и све што сазрева треба тада брати и спремати за зиму. Верује се да су ово дани са највише сунца, па се у многим крајевима Србије и до данас се одржао обичај брања лековитих трава и биља које треба да потраје преко целе зиме.

Ако верујете у ове обичаје,
 од данас па све до 21. септембра и Мале Госпојине, имате времена да наберете што више биља, а ваш дом не сме да остане без кичице, хајдучке траве, цвета од липе, дрена, шипка, оскоруше и малих зелених лубеница. Сматра се да ће ове биљке донети срећу свакој породици, а оне су и народни лекови за лечење многих болести.

 Šuma Jesen

Међудневица је време када жене треба посебно да воде рачуна. Мушкарци могу да раде све послове, али се дамама не препоручује да било шта започињу, већ да само што пре заврше започето.

Ако сте од оних који много времена проводе у природи, ових дана морате да будете нарочито опрезни.
 Верује се да се током Међудневице Свети Сава договара са зверима о томе колико штете ће направити преко зиме. Слично, у ове дане су змије најљуће, па их се треба чувати.
Јаја која у ове дане снесу кокошке не треба да се користе у исхрани већ само за излегање нових пилића.

Од давнина се у овом периоду
 по целој Србији одржавају вашари и народни сабори. Верује се да је ово време за сусрете и обнову пријатељства како би сви у миру и благостању ушли у зиму.

Зато, позовите пријатеље и правац вашар! Сигурни смо да ћете се лепо провести!
 

Извор Дневно.рс

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.