субота, 31. август 2019.

МОЛИТВА Пресветој Богородици у част Њене иконе ДОНСКЕ прославља се 19. августа ( 01.септембра, чита се за помоћ приликом најезде туђина (рата)

Fotografija Света Петка Ђунис.  

О, Пресвета Владичице, Дјево Богородице, наша блага и брза Заступнице! Узносимо Ти сви захвалне песме за чудесна дела Твоја. Одвајкада песмословимо Твоју неускративу заштиту коју увек пружаш граду Москви и земљи нашој преко Твоје иконе Донске: у бекство се натерују хорде туђинаца, градови и села остају нетакнути, људи се од страшне смрти избављају. Отнру се сузне очи, престају уздисања верних, плач се претвара у општу радост. Буди и нама, Пречиста Богородице, утеха у невољама, обнављање наде, узор јунаштва, извор милости, а у мукама и невољама даруј нам неисцрпно надање. Подај сваком према молби и потреби његовој: децу васпитај, младе уразуми и страху Божијем научи, малодушне охрабри и немоћну старост подржи. Посети оне који су у болести и тузи, умекшај зла срца, укрепи братољубље, испуни нас све миром и љубављу. Помири, милосрдна Мати, оне који су у међусобном непријатељству и оправдај оклеветане. Искорени пороке, да наши греси не изађу пред Судију свих и да нас не погоди праведни гнев Божији. Твојим молитвама, свемоћном Твојом заштитом сачувај нас од најезде непријатеља, од глади, погибија, огња, мача и сваке друге невоље. Уздамо се да Твојим молитвама добијемо од Свевишњег Бога опроштај и поништсње грехова и помирење с Богом. Умоли да задобијемо Царство Небеско и после свршетка нашег живота да станемо с десне стране Божијсг Престола, где Ти, о Свеопевана Дјево, Светој Тројици у вечној слави предсгојиш. Удостој и нас да са хоровима анђсла и светих прослављамо тамо Пречасно Име Сина Твога са Беспочетним Његовим Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Његовим Духом у векове векова. Амин.

Тропар икони, глас 4.

Брза и преблага заступнице верних, пречиста Богородице дјево! Молимо те пред светом и чудртворном иконом твојом да као што си некада њоме помогла граду Москви, тако и нас сада милостиво избави од свих беда и напасти и спаси душе наше, као милосрдна.


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.