недеља, 12. новембар 2017.

Zimnica: Džem od bundeve (RECEPT)

  


Bundeva je oduvek bila poznata kao kraljica jeseni. S druge strane, povezuju je i sa sirotinjom. Pa setite se samo Pepeljuge – kuma vila od bundeve pravi kočiju koja Pepeljugu odvodi na bal! Ne znam da li ste znali, ali meso bundeve je super hrana za mršavljenje koja, pritom, sadrži neophodne vitamine (C, B1, B2, B3, B6, provitamin A, niacin, folnu kiselinu) i minerale (kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe).  U mesu bundeve skoro da nema masnoća, a sadrži i 90 odsto vode.  Za one koj brinu o kalorijama, sa bundevom nema brige, jer u 100 grama ima samo 30 kalorija. Prema nekim saznanjima, provitamin A iz mesa bundeve štiti od raka.



bundeva1


Čak su i naše bake znale da bundeva pomaže kod izbacivanja vode iz organizma, za smanjivanje otoka i tegoba kod gihta i visokog pritiska.  Bundeva je dobra i za lep ten, a rendana bundeva od koje se pravila maska stavljala se i kao obloga za proširene vene.




maka bundeva



Naravno, ja se ovde neću baviti bundevom u njenom izvornom obliku, već u prerađenom. Verujem da neki od vas ovo nisu probali, a kamoli pravili. Zato, predstavljam vam džem od bundeve!

 

Džem od bundeve

 

bundevadzem4


Sastojci:

3 kg bundeve
1,8 kg šećera
1 limun (ili pomorandža), a može i kombinacija ovih voćki
2 vanilin šećera
začini po želji, a najbolje idu cimet i đumbir, pa u ovu smesu dodajte četiri kašičice cimeta i dve kašičice đumbira u prahu


 Priprema:

bundevadzem2


Bundeve oprati, oljuštiti i očistiti od semena. Iseći ih na kockice i ređati u šerpu. Prvo posuti šećer, pa red bundeve, pa red šećera. Ostaviti da odstoji dva sata. Dodati malo vode, a kad provri kuvati tako bundevu na laganoj vatri i povremeno skidati penu.  Na polovini kuvanja dodati sok i kolutove limuna ili pomorandže, kao i vanilin šećer. U ovu smesu možete dodati i začine po izboru kao što su cimet i đumbir. S vremena na vreme, skidati penu.
























 
Džem je gotov kad se smesa na hladnom tanjiriću ne sliva, nego se nabora i kad počne da liči na džem. Kuva se oko četrdesetak minuta. Vruć džem sipati u čiste tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i okrenuti ih naopačke. Kad se smesa slegne, džem držati na tamnom i hladnom mestu.




Fotografije: Tumblr, Instagram

 Izvor Nataša Ilić – rokselana.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.