понедељак, 27. новембар 2017.

Mon Guerlain – veliki povratak lavande

Mon Guerlain – veliki povratak lavande  

Jedan od najvećih živih Noseva, Teri Vaser, komentarišući svoje najnovije mirisno čedo, Mon Guerlain, rekao je da se ovim parfemom na velika vrata vraća jedna pomalo zaboravljena mirisna nota – lavanda. Njene divne ljubičaste cvetove pomešao je sa jasminom, vanilom i sandalovinom i dobio pravi parfemski delikates.

Kada se pomene lavanda ili vetar pronese njen cvetno sveži miris, većina ljudi zamisli romantična vremena naših baka kada se izlazilo na korzo i kada su se nosile uštirkane rukavice. Njen miris, koji neodoljivo podseća na čisto i nežno, stvara sliku nevinosti, nečeg još nedodirnutog. Lavanda spira nečistoću, kako duha tako i tela, te otuda i potiče njeno ime koje svoj koren vuče iz latinskog glagola lavare – prati.

Njena prapostojbina je Persija, današnji Iran i Južna Francuska, gde i danas postoje plantaže ove biljke toliko velike, da se leti, kada lavanda cveta svojim purpurno plavim cvetovima, teško pravi razlika između zemlje, neba i Mediteranskog mora koje ovde ima nadaleko čuvenu azurnu boju. Poznati provansalski travar Moris Mesege, pun je hvale za lavandu koju je uvrstio u svoj top 5 lekovitih biljaka. Bez nje se ne može zamisliti narodna medicina ovog podneblja. Svako selo ima na stotine recepata za lečenje najrazličtijih bolesti, od glavobolje do upale jetre, koji neizostavno sadrže lavandu.

Aromaterapeuti je obožavaju još od samog nastanka ove discipline, koji se direktno vezuje upravu za nju. Kada se hemičar Rene- Moris Gatfos, opekao, eksperimentišući u svojoj laboratoriji, intuitivno je zaronio ruku u posudu sa esencijalnim uljem lavande. Bol je ubrzo prestao, nije se pojavio plih i nije ostao ožiljak. Tako je ovo esencijalno ulje na velika vrata ušlo u aromaterapiju i do danas ostalo najomiljenije i najšire korišćeno ulje.
Srednjevekovni alhemičari su lavandu povezivali sa Merkurom, neutralnom planetom čija energija se nalazi između muške – jang i ženske – jin energije. Zato se lavanda dobro slaže sa skoro svim esencijama i pogodna je kako za muške tako i za ženske parfeme. U tom kontekstu posmatrano lavanda je vrlo moderan miris koji prati uniseks tendenciju, koja je modni diktat već duže vreme. Zahvaljujući merkurovskoj prirodi lavanda pomešana sa cimetom, vetiverom, kedrom i citrusima daje snažan muževan miris, dok u kombinaciji sa jasminom, ružom ili gardenijom daje divne i suptilno ženstvene kombinacije.

Ako su vaši omiljeni parfemi upravo oni koji sadrže lavandu, vi ste jedna odmerena osoba koja vrlo uspešno uspeva da pomiri vrelinu sa nedodirljivom glečerskom ledenošću. Vulkan pokriven snegom.

Ova biljka , poznata po svom umirujućem efektu, našla je svoju primenu na jedno prilično neverovatnom mestu – vodećoj banci u Japanu. Naime preduzimljivi Japanci su verujući u čudesni uticaj mirisa na ljudski mozak, odlučili da upravo ovim esencijalnim uljem namirišu prostorije u kojima borave njihovi klijenti, kako bi oni bili smireni i opušteni, dok su prostor u kome borave zaposleni mirisali uljem nane koje je poznato po stimulišućem delovanju i sposodnosti da pojača koncentraciju.

Prava lavanda (Lavandula vera) slatko blagog biljnog mirisa, je prilično retka i često se falsifikuje jeftinim, hibridnim varijetetima ove biljke “bockavog” mirisa koji smeta nekim osobama i koji naječše prepoznajemo u omekšivačima za rublje i raznim sredstvima protiv moljaca. Naravno miris prave, vrhunske lavande, koji se koristi u parfemima je potpuno drugačije prirode. Miris naravno zavisi i od podneblja u kom se lavanda gajila. Pored provansalske čuvena je i hvarska lavanda, a na ceni je i ona iz Engleske koja, kao i sve sa ovog ostrva, potpuno specifična.

Momčilo Antonijević

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.