среда, 22. новембар 2017.

Voljeti to je glagol

Picture  

Stiven Kovi u svojoj knjizi " 7 navika uspješnih porodica" navodi primjer. Kada mu je, posle seminara, prišao muškarac i rekao da više ne voli svoju ženu. 

​​"Šta da radim?" - pitao je.
"Volite je" - odgovorio je Stiven.

"Vjerovatno me nijeste razumjeli - više je ne volim." ​"Tim prije treba da počenete da je volite. Voljeti - to je glagol. Znači, to je radnja. Brinite o njoj, slušajte je, pokušajte da je razumijete. Naučite da je volite. "

Upravo to nedostaje savremenim porodicama. Razumevanje da ljubav nije samo hormonska hemija, koja ispari posle 18 mesjeci. Ljubav je rad, to je trud, to je dejstvo.

"Ljubav je velikodušna,
 dobrostiva je ljubav,
 ne zavidi,
 ljubav se ne hvalisa,
 ne nadima se;
 nije nepristojna,
 ne traži svoje,
 nije razdražljiva,
 ne pamti zlo;
 ne raduje se nepravdi,
 a raduje se istini;
 sve pokriva, sve vjeruje,
 svemu se nada, sve podnosi.
 Ljubav nikad ne prestaje. "

( Apostol Pavle - Prva poslanica Korinćanima. )


Ako pogledate po tačkama, onda:

Ljubav je velikodušna - to znači da je u stanju da prevaziđe osjećaje uvrijeđenosti i nezadovoljstva, i takođe je sposobna da oprosti uvredljive riječi, pretenzije, nerazumijevanje, suprotno mišljenje i stav.
Dobrostiva je - riječ je o tome da je ljubav sposobna da bude snishodljiva prema greškama, spremna da razumije i dolazi u poziciju, da pomogne i podrži. Bez koristi.
Ne zavidi - to jest, Ljubav se raduje onome što jeste, ne upoređuje svoju sreću sa srećom susjeda. Imam tačno onoliko koliko mi je potrebno.
Ljubav se ne hvalisa i ne nadima se - to znači da čovjek koji voli može lako odustati da bude u pravu, prestati da ističe sebe "ja pa ja" pri bilo kom povodu, u bilo kojoj situaciji. A to je takođe i odsustvo prezira i nadmenosti.
 
Nije nepristojna - to je da nema ljubavi u histeriju i skandalima, nje nema ni u vrištanju, ni fizičkom napadu, ne može je biti u bilo kom obliku nasilja i okrutnosti. Jer, ponekad okrutnost može biti tiha - kao na primjer, bojkot.



Ne traži svoje - to jest, Ljubav je sposobna da žrtvuje svoje vrijeme, pažnju, zanimanje, komfor - radi sreće svojih bliskih.
Nije razdražljiva - to znači da onaj koji voli može prihvatiti drugog kakav je, bez pokušaja da ga mijenja na svoj način.



Ne pamti zlo - to je o tome da je ljubav daleko od osvete i ideje pravednosti - oko za oko i slično. Nema ljubavi u prekorima, niskim udarcima, sarkastičnim šalama, podsmijesima.
Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini - to jest, čovjek koji voli uvijek je iskren i pravedan. Iako istina nije uvijek lijepa i laka. Ovakvo ponašanje je osnova povjerenja.
Sve pokriva, sve vjeruje - to je o tome da Ljubav ne sluša tračeve i potpuno vjeruje. Sa svim srcem. Ljubav bez povjerenja -to već nije ljubav.
Svemu se nada - znači da ponekad se možete uhvatiti samo za nadu, i to spašava u teškom trenutku. Čak i kada se čini da se nemate čemu nadati, ona je u stanju da spasi.
 
Sve podnosi - to jeste u stanju da oprosti istinski, svim srcem. Čak i ako voljeni čovjek ne postupa dobro, nelijepo, pričinjava bol. Ljubav je u stanju da oprosti - ali ne sa pozicije arogancije, već sa pozicije ljubavi i prihvatanja.
Ljubav nikad ne prestaje - to znači - nikada. Ni pri kakvim spoljašnjim okolnostima. Bez obzira kako se ponaša drugi čovjek. Ljubav ne zavisi od toga kako se on ponaša. Ona samo postoji. Uvijek. Ljubav - to je kada mogu žrtvovati svoju udobnost i ispravnost zarad sreće drugog čovjeka ( osnovno je u žrtvenosti ne pretjerati, jer žrtvovati udobnost - nije isto što i sve žrtvovati).
To nije kao slika vječnog praznika, koju često crtamo u našem umu. Zbog toga ne možemo graditi srećne porodice - jer ne razumijemo šta je ljubav i ne umijemo stvarno voljeti.

Voljeti - je glagol.

Olga Valjaeva

Prevod teksta: https://valyaeva.ru/chto-takoe-lyubov/

Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.