понедељак, 6. новембар 2017.

Šta nam svakodnevno oduzima energiju

Picture  

Radni dan je završen, dolazite kući i padate od iscrpljenosti. Gdje je otišla sva životna energija, koje je bilo ujutro puno?
​Pametno raspolaganje energijom nije manje važno od pravilnog raspolaganja finansijama, pravilne ishrane i održavanja potrebnog nivoa fizičke aktivnosti. 


Da ne bismo trošili životnu energiju uzaludno, odnosno, na svoju štetu, neophodno je prvo utvrditi gdje ona odlazi, a zatim napraviti plan za optimalnu raspodjelu energije i njega se pridržavati. Ovo je važno jer nedostatak životne energije dovodi do raznih nevolja i bolesti.

Životna energija, kada je trošimo uzalud:

1. Nezavršeni poslovi do kraja

Odloženi poslovi u stanju ljenjosti, dosade ili nevoljenja, dovode do curenja životne energije, kojeg ne primjećujete, kada razmišljate o poslovima koje niste završili. Nekim ljudima oni se pojavljuju i u snovima, da ih podsjete na važnost da započeto dovedu do kraja.
To je razlog zbog čega je veoma važno da ne počinjete posao za koji nemate vremena i / ili želje da ga radite. U nezavršene poslove spadaju i neispunjena obećanja i dugovi koje još uvijek nijeste vratili.

2. Laž

Što je veća laž, to se više životne energije troši na njeno prezentovanje: koliko je potrebno smisliti detalja da vas ne uhvate u laži, to iscrpljuje ne manje od istovara vagona. Trudite se da budete maksimalno iskreni sa svojim bliskim, poznanicima i sa samim sobom -  život će vam postati lakši i pojaviće se više energije.

3. Strah, neprijateljstvo, nepovjerenje

Strah, kao i laž, troši puno životne energije. Nepovjerenje prema čovjeku ili neprijateljski stav, takođe primoravaju organizam da radi u stresnom režimu - na kraju ništa dobro ne proizilazi od toga. Sjetite se da sve emocije zavise od vašeg doživljaja konkretne situacije i svijeta u cjelini. Radite na sebi - i možete naučiti da čuvate životnu energiju.

4. Nedostatak kontakta sa prirodom

Život u gradu je naporan sam po sebi: ne postoji ni jedan minut apsolutne tišine, niti šanse se udalji od problema, nema ni boravenja na svježem vazduhu i jedinstva sa prirodom. Drveće, trava, cvrkut ptica - sve to povećava vašu životnu energiju, a hladni i bezdušni grad je crpi iz vas, dovodi vas u stanje iscijeđenog limuna.

5. Zabrinutost i preopterećenje


Organizam troši mnogo životne energije za rad u režimu preopterećenja, i / ili stres. Ne postoji ni jedan organizam, na koji stres ne utiče negativno.

6. Razgovor ni o čemu

​Zašto trošiti svoju životnu energiju na razgovore, koji ne koriste ni vama, ni vašem sagovorniku? Takvim brbljanjem ne samo da trošite energiju, već i dragocjeno vrijeme. Zbog toga, ako osjetite da razgovor gubi smisao, ne oklijevajte i prekratite ga. Zapamtite, život je prekratak za pusto naklapanje.


7. Uvrijeđenost

Neumjeće da se oprosti, da se drži u sebi ljutnja i bijes - možda je najgora osobina čovjekova. Negativne emocije iz nas crpe životnu energiju i hraneći se njom, rastu do nevjerovatnih razmjera. Ako ne možete da oprostite čovjeku ovaj ili onaj postupak, sjetite se da nanosite štetu prije svega: svojoj psihi, fizičkom zdravlju, i obimu životne energije.

​8. Nedostatak sna


Od kuda da se uzme životna energija, ako ne date odmor ni tijelu ni duši? Narušavanje bioritma dovodi organizam do zabune: on ne zna kako da se nosi sa postavljenim zadacima bez jasnog rasporeda odmora i rada, on ne razumije zašto se sve promijenilo u odnosu na uobičajan ritam rada i sa vremenom "organizuje štrajk".

9. Štetne navike

Za organizam nijesu štetni samo alkohol, narkotici i duvan. Postoje mnoge štetne navike koje smo skloni da ne primjećujemo: prejedanje, upotreba štetnih proizvoda, navika da negativno gledamo na ono što se dešava, okrivljujemo cio svijet za svoje neuspjehe, itd. Što se lošije hranite, to je teže organizmu da ukloni toksine, pa ta navika u ishrani često rezultira bolestima jetre i bubrega. Navika negativnog razmišljanja dovodi do poremećaja nervnog sistema.

10. Spoljni faktori i bolesti

Postoje spoljni faktori na koje ne možemo da utičemo. Međutim, da se zaustavi odliv životne energije, kao što je slučaj kad se radi o razgovoru sa neprijatnim ljudima, svako može! Glavno je - ne ljuti se, već mirno zaustaviti komunikaciju ili svađu sa vama neprijatnom osobom, ne dopuštajući joj da uživa u vašoj ranjivosti.


Savjet: Ako vam je teško da pratite svoju životnu energiju, raspolažite sa njom kao sa finansijama. Napravite spisak energetskih utrošaka i razmotrite koje rashode energije možete smanjiti, a koje korisne stvari po pitanju količine energije možete uvećati. Tako ćete moći da izbalansirate svoj život, tada ćete imati više snage za sve vrste dostignuća!


Prevod teksta:  estet-portal.com 

Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.