уторак, 21. новембар 2017.

22. Новембар - Свети Нектарије Егински Чудотворац

Свети Нектарије Митрополит пентапољски, исцелитељ и чудотворац са острва Егина у Грчкој. Творио је чуда још за време свог земног живота, а данас својим моштима услишује молитве верника. Годинама овде долазе они најтежи пацијенти које су лекари прогласили за неизлечиве и чија исцељења сведоче о милости Божијој и благодати коју је Нектарије добио од Господа. Нектарије Егински је и творац по многим најлепше химне посвећене Пресветој Богородици – „Радуј се Невесто Неневесна“ (Агни Партене Деспина).

Родио се у Силиврији Тракијској 1846. године у сиромашном дому. Замонашио се у манастиру Хиос 1876. године. Као епископ Пентапољски, за кратко време је стекао велики углед и у народу и у Цркви. Али, по Божијем Промислу, стално је наилазио на људску неправду. Сва шиканирања подносио је са великим смирењем, кротошћу и незлобивошћу. Стално трпећи понижења, јак на речи и благе нарави, окупио је око себе многе ученике, од обичних људи до епископа и универзитетских професора. Основао је манастир на острву Егини, недалеко од Атине. Упокоји се 1920. године. Његове мошти су 20 година остале целе, као да је заспао, пуштајући свето миро. Над њима небројено људи налази исцелење, нарочито болесни од рака.

Image may contain: 1 person  

Тропар Светом Нектарију Егинском, глас 1.

Силиврије изданак и Егине чувара који се у последње доба јави, врлине пријатеља искреног, Нектарија поштујмо верни као божанственог служитеља Христовог: јер точи многобројна исцељења онима који благочестиво кличу: слава Христу Који те прослави, слава Ономе Ко ти даде благодат чудеса, слава Ономе Који кроз тебе свима исцељење дарује.


Image may contain: 1 person  


МОЛИТВА светом НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ

О, мироточива главо, светитељу Нектарије, архијереју Божији! У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио. Тога ради дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших. Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави и да се по свој васелени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Image may contain: 1 person  

Пажњу ми привлаче икона Св. Нектарија која је сва украшена златним даровима и заветни сребрним плочицама. Обраћам се монахињи која чува мошти, зове се сестра Мирјам и она нам објасни да се те плочице заветно у Грчкој приносе Икони са молбом на исцелење. Тек тада примећујем да је на плочицама приказан одређени делови тела, мушка или женска фигура.

No automatic alt text available.   

Свети Нектарије Митрополит пентапољски, исцелитељ и чудотворац са острва Егина у Грчкој. Творио је чуда још за време свог земног живота, а данас својим моштима услишује молитве верника. Годинама овде долазе они најтежи пацијенти које су лекари прогласили за неизлечиве и чија исцељења сведоче о милости Божијој и благодати коју је Нектарије добио од Господа.

No automatic alt text available.   

Монахиња нам још исприча да уље из кандила Св. Нектарија лечи од сваке болести када се са вером и љубављу користи. Потребно је да се бочица са светим уљем сипа у 1 литар најчистијег маслиновог уља и да се свако јутро узима по једна кашика. Рече нам да су се многи исцелили од најтежих болести.

Image may contain: 1 person   

Следеће што обилазимо је келија Св. Нектарија у којој сачуване све његове личне ствари. Све је онако како је било још за живота Светитеља. Ту је и икона Пресвете Богородице која је насликана онако како је Пресвету видео Светитељ. Монахиње дозвољавају да на кревет на коме је светитељ спавао легну тежи болесници.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.