четвртак, 29. септембар 2016.

Crkveno venčanje – još neke stvari koje možda niste znali

 

Šta je po kanonima pravoslavne crkve smetnja za sklapanje braka?

Nenavršenih 16, a za nevestu 14 godina života, krvno srodstvo u pravoj liniji, bez obzira na stepen, kumstvo, srodstvo po usvojenju do drugog stepena i najinteresantnije – ranija četiri braka istog lica! Pravoslavna crkva priznaje i razvod i ponovno venčanje, ali ne više od četiri puta. Običaj vuče korene iz 10. veka.
Vizantijski car Lav Šesti Mudri tražio je od crkve da ustanovi obred za drugobračne. Medutim, uspeo je da mu crkva da blagoslov i za njegovo četvrto venčanje! Od tada, pa do danas, pravoslavna crkva priznaje četiri braka kao mogućnost!

Kada se zakazuje venčanje?

Svakog dana osim srede i petka, koji su posni i, naravno, u vreme velikih postova crkva ne venčava. Sve do sv. Jovana, a od božićnog posta, nije bilo ili ne bi trebalo da bude crkvenih venčanja, kao ni na dane Usekovanja i Krstovdana. Po pravilu, crkvena venčanja se obavljaju pre podne.

pravoslavno vencanje

Tok venčanja

Mlada u crkvi mora imati pokrivena ramena, a ostali gosti i gošće moraju biti pristojno odeveni.
Mladenci i kumovi ulaze u crkvu, celivaju ikonu, mlada se pozdravlja sa deverom. Mladenci i kumovi staju pred carske dveri ispred oltara, gde sveštenik vrši čin veridbe – prstenovanja. Posle čina prstenovanja mladenci i kumovi odlaze sa sveštenikom na sredinu crkve, gde se obavlja čin venčanja. Čin venčanja se vrši u apsolutnoj tišini, uz isključene mobilne telefone, bez aplauza, smeha i glasnih komentara.
Sveštenik pita mladence – prvo mladoženju, pa zatim mladu – da li pristaju na brak, zatim mladenci predaju sveće kumovima i sveštenik im vezuje ruke, uz čitanje molitvi, na koje kumovi, koji stoje iza mladenaca, odgovaraju sa “amin”.


krune za vencanje


Sveštenik, zatim, mladencima stavlja krune, i posle čitanja odlomaka iz jevanđelja o svadbi u Kani galilejskoj i molitve “Oče naš”, mladenci piju vino iz zajedničke čaše u tri puta. Zatim mladenci i kumovi hodaju, prateći sveštenika, u krug oko jevanđelja, uz pevanje tropara:
“Isaije likuj Svjati mučenici Slava Tebi, Hriste, Bože.” Venčanje se završava kad sveštenik blagoslovi volju mladenaca: “Gospode, Bože naš, slavom i čašću, venčaj ih!” Uklanjaju se krune, razvezuje se platno i počinje čestitanje. (Za ostale detalje oko samog venčanja informišite se kod sveštenika koji će vas venčati.)

Simboli obreda

– Voštane sveće simbolizuju čistotu i večnu svetlost carstva nebeskog. – Burme, kao i krune, predstavljaju večnost bračne zajednice, krug bez prekida. – Krunom je zamenjen venac od lovorovog lišća. – Zajednička čaša, obično srebrna, zamena je za svetu tajnu pričesća.


Izvor: egliseorthodoxerbe.org 

Tekst u celosti preuzet sa sajta Klik do vencanja


Резултат слика за love viber

Нема коментара:

Постави коментар