недеља, 11. септембар 2016.

Усековање главе Светог Јована Крститеља


Да од Бога буде благословен празник Усековања главе великог светог Јована Крститеља.

Свети Јован је био близак рођак Господа Исуса, био је само 6 месеци старији од Њега (Богородицa Марија и Јелисавета, Јованова мајке, биле су блиске рођаке).
Свети Јован је крстио Исуса на реци Јордан и био је претеча Исусов, што значи да је посветио живот говорећи о доласку Месије - Спаситеља људског рода....
 
Резултат слика за Казнь святого Иоанна Крестителя  

Parohija Svetе Trojicе, Roterdam
На данашњи дан је погубљен највећи између свих рођених од жена – Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи. Данашњи дан је трагичан и радостан истовремено, као што је и све друго у хришћанству, јер је све оно што ђаво хоће да употреби за уништење људског рода, Бог употребио за СПАСЕЊЕ. Наиме, Свети Јован, Крститељ Исуса Христа, морао је по Божијем промислу бити послат у тачно одређено време у ад – пакао. Сатанска сила је сигурно ликовала што је такав праведник напокон погубљен. Ипак, иза тог злог чина, Бог је већ осмислио важан део плана за спасење умрлих праведника из ада – пакла. Нико од праведника који су до тада живели и помрли, почевши од Адама и Еве, није могао ући у Царство Небеско. Старозаветни праведници и праведнице су боравили у аду – паклу, али не у страдању, мада не ни у блаженству, које им је Бог припремио. Свети Јован је, након погубљења и у аду проповедао о скором доласку Месије – Спаситеља од греха и смрти, као што је то чинио и у овом животу на земљи…. После 6 месеци Христос је разапет на крсту, па је, разваливши врата ада, срушивши сатанску силу смрти, повео са собом све праведнике, који су поверовали у проповед Светог Јована о Њему, Христу и увео их у Царство Небеско.

ПОГУБЉЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА – УСЕКОВАЊЕ

Догађај који је био повод за успостављање овог празника описан је у Новом Завету, у Јеванђељу по Матеју 14. глава, 1-13. Ирод Антипа, син старога Ирода, убице младенаца Витлејемских у време рођења Господа Исуса, беше господар Галилеје у време проповеди Јована Крститеља. Тај Ирод је био ожењен ћерком некога арапског кнеза Арете. Но Ирод, зли изданак од злога корена, отера своју закониту жену и незаконито узе себи за сожителницу Иродијаду, жену свога брата Филипа, који беше још у животу. Због тог неморалног чина, Св. Јован га је без страха изобличавао пред свима. На рођендан Ирода Антипе, Иродијадина кћи, пошто је претходно игром угодила Ироду, а по наговору њене зле мајке, тражила је од Ирода, и добила, главу Св. Јована Крститеља. Тако је страдао велики пророк Св. Јован Крститељ. Иродијада избоде иглом језик Јованов, па главу закопа на неком нечистом месту, а тело су ученици Јованови сахранили у Севастији – стара Самарија у Палестини. Али убрзо постиже Божја казна ову групу злотвора. Кнез Арета, да опере част своје ћерке, удари с војском на Ирода и потуче га до ноге. Поражени Ирод би осуђен од кесара римског Калигуле на прогонство најпре у Галију а по том у Шпанију. Као изгнанци Ирод и Иродијада живеше у беди и понижењу, док се земља не отвори и не прогута их. А Саломија, Иродијадина ћерка, погибе злом смрћу на реци Сикорису (Сули). Смрт светог Јована догодила се пред Пасху, а празновање 29. августа установљено је због тога што је тога дана освећена црква, коју подигоше на гробу његовом у Севастији цар Константин и царица Јелена. У ту цркву положене су и мошти ученика Јованових: Јелисеја и Авдије. На данашњи дан се обавезно пости, чак и од стране оних који то готово никадне чине. На данашњи дан је рођен блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле.
 
усековање гкаве светог јована крститеља



О свети Јоване, дивни Крститељу,
Ти Претеча беше славном Спаситељу,
Ти чистотом твојом људске душе текну
И к'o страшна труба са Јордана јекну
Будећ' људе од сна и порока лена,
Кад секира беше близу до корена.
Ја се теби клањам, ја се теби молим:
Помози да свакој напасти одолим.
Ја се теби клањам, пророку најјачем,
И пред тобом клечим, и пред тобом плачем:
Дај ми од твог срца, лавовске јачине,
Дај ми од твог духа, ангелске белине.
Дај ми твоје моћи, да постигнем пробом
Богу бит' покоран и владати собом,
Крстити се постом, чистити се бдењем.
Сладити молитвом и небесним зрењем,
И без страха ходит' мучеништву сваком
Са храброшћу твојом и са вером јаком.
О свети Јоване, Божји угодниче,
И за вишњу правду славни мучениче.
Ти кога се војске нечастивих боје
Немој се оглушит' о молење моје,
Но укрепи мене молитвама твојим,
Да к'o свећа право пред Господом стојим.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.