недеља, 11. септембар 2016.

Усековање главе Светог Јована Крститеља


Да од Бога буде благословен празник Усековања главе великог светог Јована Крститеља.

Свети Јован је био близак рођак Господа Исуса, био је само 6 месеци старији од Њега (Богородицa Марија и Јелисавета, Јованова мајке, биле су блиске рођаке).
Свети Јован је крстио Исуса на реци Јордан и био је претеча Исусов, што значи да је посветио живот говорећи о доласку Месије - Спаситеља људског рода....
 
Резултат слика за Казнь святого Иоанна Крестителя  

Parohija Svetе Trojicе, Roterdam
На данашњи дан је погубљен највећи између свих рођених од жена – Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи. Данашњи дан је трагичан и радостан истовремено, као што је и све друго у хришћанству, јер је све оно што ђаво хоће да употреби за уништење људског рода, Бог употребио за СПАСЕЊЕ. Наиме, Свети Јован, Крститељ Исуса Христа, морао је по Божијем промислу бити послат у тачно одређено време у ад – пакао. Сатанска сила је сигурно ликовала што је такав праведник напокон погубљен. Ипак, иза тог злог чина, Бог је већ осмислио важан део плана за спасење умрлих праведника из ада – пакла. Нико од праведника који су до тада живели и помрли, почевши од Адама и Еве, није могао ући у Царство Небеско. Старозаветни праведници и праведнице су боравили у аду – паклу, али не у страдању, мада не ни у блаженству, које им је Бог припремио. Свети Јован је, након погубљења и у аду проповедао о скором доласку Месије – Спаситеља од греха и смрти, као што је то чинио и у овом животу на земљи…. После 6 месеци Христос је разапет на крсту, па је, разваливши врата ада, срушивши сатанску силу смрти, повео са собом све праведнике, који су поверовали у проповед Светог Јована о Њему, Христу и увео их у Царство Небеско.

ПОГУБЉЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА – УСЕКОВАЊЕ

Догађај који је био повод за успостављање овог празника описан је у Новом Завету, у Јеванђељу по Матеју 14. глава, 1-13. Ирод Антипа, син старога Ирода, убице младенаца Витлејемских у време рођења Господа Исуса, беше господар Галилеје у време проповеди Јована Крститеља. Тај Ирод је био ожењен ћерком некога арапског кнеза Арете. Но Ирод, зли изданак од злога корена, отера своју закониту жену и незаконито узе себи за сожителницу Иродијаду, жену свога брата Филипа, који беше још у животу. Због тог неморалног чина, Св. Јован га је без страха изобличавао пред свима. На рођендан Ирода Антипе, Иродијадина кћи, пошто је претходно игром угодила Ироду, а по наговору њене зле мајке, тражила је од Ирода, и добила, главу Св. Јована Крститеља. Тако је страдао велики пророк Св. Јован Крститељ. Иродијада избоде иглом језик Јованов, па главу закопа на неком нечистом месту, а тело су ученици Јованови сахранили у Севастији – стара Самарија у Палестини. Али убрзо постиже Божја казна ову групу злотвора. Кнез Арета, да опере част своје ћерке, удари с војском на Ирода и потуче га до ноге. Поражени Ирод би осуђен од кесара римског Калигуле на прогонство најпре у Галију а по том у Шпанију. Као изгнанци Ирод и Иродијада живеше у беди и понижењу, док се земља не отвори и не прогута их. А Саломија, Иродијадина ћерка, погибе злом смрћу на реци Сикорису (Сули). Смрт светог Јована догодила се пред Пасху, а празновање 29. августа установљено је због тога што је тога дана освећена црква, коју подигоше на гробу његовом у Севастији цар Константин и царица Јелена. У ту цркву положене су и мошти ученика Јованових: Јелисеја и Авдије. На данашњи дан се обавезно пости, чак и од стране оних који то готово никадне чине. На данашњи дан је рођен блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле.
 
усековање гкаве светог јована крститељаО свети Јоване, дивни Крститељу,
Ти Претеча беше славном Спаситељу,
Ти чистотом твојом људске душе текну
И к'o страшна труба са Јордана јекну
Будећ' људе од сна и порока лена,
Кад секира беше близу до корена.
Ја се теби клањам, ја се теби молим:
Помози да свакој напасти одолим.
Ја се теби клањам, пророку најјачем,
И пред тобом клечим, и пред тобом плачем:
Дај ми од твог срца, лавовске јачине,
Дај ми од твог духа, ангелске белине.
Дај ми твоје моћи, да постигнем пробом
Богу бит' покоран и владати собом,
Крстити се постом, чистити се бдењем.
Сладити молитвом и небесним зрењем,
И без страха ходит' мучеништву сваком
Са храброшћу твојом и са вером јаком.
О свети Јоване, Божји угодниче,
И за вишњу правду славни мучениче.
Ти кога се војске нечастивих боје
Немој се оглушит' о молење моје,
Но укрепи мене молитвама твојим,
Да к'o свећа право пред Господом стојим.


Нема коментара:

Постави коментар