субота, 2. фебруар 2013.

Zima u kineskoj medicini

Tople namirnice kao što su đumbir, češnjak, papar, cimet, klinčić, meso - janjetina, začinjen čaj, grog, kuhano vino, alkoholni napitci, zagrijavaju organizam, daju mu Yang, pokreću Qi. Korištenje tih proizvoda u hladno vrijeme - prevencija prehlade.
b_300_220_16777215_0___images_stories_zima_u_kini2.jpgNe trebate čekati razvitak bolesti. Ako na prvi znak nazeba (groznica, slabost, hunjavica) ili prehlade, odmah počnite piti čaj s malinom ili đumbirov čaj, juhu sa začinima, kuhano vino, i bolest se povlači.
Porazgovarajmo o alkoholnim pićima. Iako su topao proizvod, to nije razlog da ih koristimo kao osnovni proizvod u hladnom godišnjem periodu. Kako bi se spriječile prehlade, bilo bi pogrešno piti alkohol prije odlaska na hladnoću. Alkoholna pića imaju oštar okus. Oštar okus otvara pore, što pridonosi prodoru vanjske hladnoće u tijelo. Dakle, time ne sprečavamo bolesti, već izazivaju njenu pojavu.
Za razliku od stavova zapadne medicine, tradicionalna kineska medicina ne preporučuje korištenje citrusa u velikim količinama. Ti plodovi rastu u toplim južnim zemljama, ali oni akumuliraju prirodni Yin. Zasićenost tijela "hladnim" u isto vrijeme kada mu je potrebno "toplo" može uzrokovati prekomjeran Yin.
U kineskom kalendaru, zima počinje početkom studenog, a sastoji se od nekoliko sezona, tijekom kojih priroda i živi organizmi dožive određena stanja. Tih sezona ima šest: Lidun (početak zime), Sjaosjue (malo snijega) Dasjue (više snijega), Dunchzhi (zimski solsticij), Sjaohan (mala hladnoća) i Dahan (velika hladnoća).
b_300_220_16777215_0___images_stories_zima_kini1.jpgPad Yang postaje vidljiv u sezoni Lidun. Zbog toga od početka studenog treba se pobrinuti za popunu Yan tijela kako bi postigli ravnotežu između Yina i Yanga.
S dolaskom osobe sezonu Sjaosjue čovjek lako padne u hipohondriju i izgubi sav optimizam. Kao što znate, tijelo i duh su neraskidivo povezani, zato nemojte biti obeshrabreni ako kroz prozor vidite tmurno nebo i bljuzgavicu. Dugo melankolično raspoloženje može razviti razdražljivost i energetsku neravnotežu, što lako može dovesti do bolesti.
U tom slučaju, pokušajte se dobro naspavati Ako je moguće, ustajte kasnije i idite u krevet rano. Izbjegavajte pretjerani emocionalni stres kako pozitivan tako i negativan. Pokušajte sačuvati mirno i dobroćudno stanje uma. Ako vam se sviđa tiha i opuštajuća muzika, ona također može pomože.
Zdravlje se nalazi u harmoniji. Prema učenjima "zlatne sredine ", jedino onaj koji ne ide u krajnosti ostaje neporažen. Nemojte se skrivati u toplim stanovima od zime. Više izlazite na svježi zrak i nemojte zanemariti umjerenu fizičku aktivnost.
Ne bojte se niskih temperatura i hladnog vjetra. Odjenite se prikladno vremenu. Važno je zadržati organe zdjelice u toplom. Budući da su zimi, prema kineskoj medicini, najranjiviji bubrezi, mjehur i kosti. Kod pothlađenja lakše ih je nahladiti.
 http://www.li-west.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.