недеља, 10. фебруар 2013.

Što je Qi (CHI)?

Kineskom riječju Qi označava se prisustvo raznih vrsta energija u našem tijelu. Taj pojam je puno opsežniji od same riječi energija. Qi energija - suptilna vibracija koja se može osjetiti, ali se ne može vidjeti ni izmjeriti.
Da bi bolje razumjeli značenje pojma Qi energije, pokušajmo objasniti primjerom. Ovaj primjer nije točan opis, ali pomaže razumjeti koncept.

Qi u našem tijelu obično uspoređujemo s tokom vode.
Voda teče kroz rijeke i potoke.
"Održivi protok vode" označava dovoljnu, uobičajenu količinu vode, kada mjesto kroz koje protječe nije spaljeno i zasušeno.
Čista voda - je još jedan važan čimbenik. Ustajala voda, koja nema protoka, zagađena je i postaje žarištem bolesti.
Za dobrobit tla, važno je imati dovoljnu količinu čiste vode i njezin neometani tok.

b_300_220_16777215_0___images_stories_qi_1.jpgQi se u tijelu ponaša jako slično vodi.
Dovoljna količina Qi i njen dobar protok su ključ za dobro zdravlje.
Smanjena kakvoća protoka i opskrbe energijom Qi uzrokuje bolesti. Usporedba s vodom je vrlo prikladna.
Ako je srušeno deblo slučajno pregradilo rijeku, stvorila se brana. Što će se tada dogoditi?
Na početku ništa strašno. Rijeka će nastaviti svoj tok, ali voda će se skupljati iza srušenog debla. Iako na prvi pogled tu nema opasnosti, s vremenom se situacija može pogoršati. Blokirani protok je glavni uzrok koji može izazvati akumulaciju vode na vrhu i njezino slabo otjecanje. I ako se ništa ne promjeni, može doći do raznih problema, uključujući i poplave. Tada će ustajala voda dovesti do razvoja bakterija, proširenja algi i vjerojatno narušiti tamošnji prehrambeni lanac. U konačnici nedostatak vode u nizvodnom djelu toka uzrokovat će uginuće vegetacije što dovodi do gubitka prirodnih staništa za kukce i životinje.
U tijelu protok Qi energije također može biti blokiran – njezin protok će biti otežan.
Takav zastoj protoka opisuje se energijskim pojmovima kao „pretjerana toplina, hladnoća, vlaga“, to sprečava strujanje Qi kroz područja tijela. Stupanj djelovanja takvoga zastoja na tijelo može biti različit, od jedva primjetnog narušenja energijskog toka do značajnih posljedica.
Zadaća Kineske medicine je rješavanje neravnoteže u vrlo ranoj fazi, prije nego dođe do zastoja i pojave se znakovi značajnih fizičkih poremećaja. Liječenje je usmjereno na osiguranje nesmetanog protoka Qi energije koje se može postići na razne načine, održavanjem razine energije Qi, do eliminacije zastoja koji sprečava protok energije Qi.
Vratimo se na usporedbu s protokom vode, vidimo da kada se ukloni srušeno deblo, voda nastavlja svoj put i tako vrača ravnotežu u okolinu, poslije poplave poboljša se odvodnja i voda se sama očisti. Uostalom, ne kaže se bez razloga da „tekuća voda sama sebe čisti“. U ljudskom tijelu glavno sredstvo za vračanje ravnoteže treba osigurati dobar protok energije Qi, naše tijelo će se samo očistiti od svih zastoja i neravnoteže energije.
Upravo je to cilj Kineske medicine!


Primarna ili izvorna Qi (Yuan Qi)

b_300_220_16777215_0___images_stories_qi-red1.jpgPrimarna Qi se stvara od urođene srži Czin koju čovjek nasljeđuje od roditelja. Ona ovisi zdravstvenog stanja roditelja prije, a osobito u samo vrijeme začeća, kao i zdravstvenog stanja majke u vrijeme trudnoće i poroda. Iako nam se protok te energije predaje od roditelja i smatra se dominantnom, ipak se treba stalno nadopunjavati vanjskom energijom. To je glavni energijski protok u ljudskom organizmu. Njezin izvor nalazi se u bubrezima – početak svakog organizma. Na primarnu Qi možemo gledati kao na dinamičku pokretačku silu koja budi i motivira funkcionalnu aktivnost svih organa.

Qi hrane (Gu Qi)
Ona predstavlja prvu fazu promjene hrane u Qi.
Hrana prvo ulazi u želudac gdje se „usitnjuje i probavlja“ i dalje se mijenja u Qi hrane slezene. Qi hrane nije oblik koji tijelo može koristiti. To je samo osnova za daljnju promjenu u precizniji oblik Qi.

Mješovita ili kombinirana Qi (Czun
Qi)
Nastaje u plućima reakcijom između Qi hrane i zraka. Slezena šalje plućima Qi hrane gdje se ona u kombinaciji sa zrakom pretvara u Mješovitu Chi. Mješovita Qi je tanji i rjeđi oblik nego Qi hrane, te ju tijelo može koristiti.

Prava Qi (Zheng Qi)
To je posljednji stupanj promjene Qi. Mješovita Qi se mijenja u Pravu Qi pod katalitički djelovanjem Primarne Qi. Prava Qi je konačni stupanj procesa pročišćavanja i promjene Qi. To je Qi koja cirkulira kanalima i hrani organe... Kao i Mješovita Qi ,Prava Qi Također započinje u plućima i nalazi se pod upravljanjem kontrole funkcija pluća Qi u cijelosti.
Hranidbena Qi (Ying Qi).
Obavlja funkciju prehrane svih organa u tijelu. Hranidbena Qi usko je vezana s krvlju i teče s njom u krvnim žilama kao i kanalima. Regulira pet Yin organa, vlaži šest Yang organa, ona ulazi u krvne žile, cirkulira u kanalima više i niže, ujedinjuje pet Yin sa šest Yang organa.

Obrambena Qi (Wei Qi).
Rasprostranjena je u svim žilama i kanalima. Lako se kontrolira. Osnovni zadatak – kruži u koži i mišićima, čini zaštitnu snagu organizma, sprečava ulazak vanjskih patogenih faktora u tijelo.

 http://www.li-west.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.