субота, 16. фебруар 2013.

Salate sa svežim đumbirom

Predlažemo vam da vašim ukućanima i gostima pripremite ove osvežavajuće salate


UKOLIKO želite da svojim jelima date aromu i ukus dalekih, egzotičnih predela sada i na većini naših pijaca možete kupiti svež koren aromatičnog đumbira, koji je uz to i izuzetno zdrav. 
Zato vam predlažemo da vašim ukućanima i gostima pripremite i ove osvežavajuće salate...
Šarena salata
Potrebno je: glavica zelene salate, veza peršuna, 2 paradajza, 4 mlade rotkvice, zreli avokado, crveni grejpfrut, 2 struka mladog luka, komadić svežeg korena đumbira, dužine 2 cm, sok od 2 limuna, maslinovo ulje, so i biber.
Salatu operite, iseckajte na listiće i sipajte u posudu za salatu. Dodajte na kolutiće iseckane rotkvice i mladi luk. Promešajte, pa dodajte paradajz isečen na tanke kriške, kao i kriške grejpfruta koji ste prethodno oljuštili i uklonili mu gorku, belu opnu. Dodajte još i pulpu avokada, isečenu na kockice, koju ste prethodno poprskali sokom jednog limuna da ne promeni boju i na kraju sve promešajte. Preostali mladi luk iseckajte na kolutiće i izmiksajte ga zajedno sa preostalim limunovim sokom, 4 kašike ulja, kašikom seckanog peršuna, po prstohvat soli i bibera i struganim korenom đumbira koji ste prethodno oljuštili. Ovom aromatičnom mešavinom začinite salatu, promešajte i služite.

Sa kupusom i pomorandžom
Potrebno je: glavica kupusa, 4 pomorandže, limun, komad svežeg korena đumbira dužine 4 cm, 150 g struganog parmezana, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Operite i odvojte listove kupusa, uklonite im korenasti deo, iseckajte na trake, preručite u posudu sa vodom, kojoj ste dodali nekoliko kapi limuna i ostavite sa strane. Pomorandže oljuštite, uklonite im belu opnu, iseckajte ih na tanke kolutove i, preručite u posudu za salatu, dodajte oceđen kupus, oljušten i iseckan đumbir. Promešajte i ostavite da stoji 30 minuta. Posebno pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, so i biber i prelijte preko salate. Promešajte, pospite struganim parmezanom i služite.
Sa rukolom i limunom
Potrebno je:komadić korena đumbira dužine 2 cm, 2 limuna, 2 struka rukole, 2 paradajza, pola ljute papričice, limunov sok, maslinovo ulje i so.
Paradajz kuvajte minut, dva u ključaloj vodi, ocedite, sačekajte da se malo ohladi, oljuštite, iseckajte na kockice i preručite u cediljku da se ocedi. Koren đumbira oljuštite, usitnite oštrim nožem, dodajte seckanu ljutu papričicu, 3 kašike ulja, kašičicu limunovog soka i dva prstohvata soli. Energično mutite da se svi sastojci sjedine i ostavite da stoji najmanje 20 minuta. Rukolu operite, očistite i preručite u posudu za salatu. Dodajte oprane i na tanke šnite isečen limun i kockice paradajza. Prelijte oceđenim prelivom od đumbira i ljute papričice, energično promešajte i do služenja ostavite da najmanje pola sata stoji u frižideru.
http://www.novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.