среда, 27. фебруар 2013.

Viški hib (hjib)


Hib je viška delicija nastala još prije antike, a koju su oduvijek pripremale vrijedne žene viških težaka.

Tradicionalna ručna izrada, harmonija okusa smokava, rakije i koromača, miris lovora i ružmarina, daju mu draž antičkih vremena. Njegova savršenost je u jednostavnom obliku, sastavu, principu konzerviranja, čuvanja i, naravno, u njegovu okusu. Spravlja se od smokava, aromatičnog bilja, badema, domaće rakije... Čuva se u suhom lovorovom i ružmarinovom lišću koji hibu daju dodatnu aromu, ali ga prije svega svojim intenzivnim mirisom čuvaju od mušica i drugih nametnika. U svakoj viškoj kući čuvalo ih se nekoliko za dane Božića i kolendavanja, kada se hib rezao na tanke kriške i nudio prijateljima s bićerinom travarice.

Priprema

  • 1
    Smokvenjak ili hib specijalitet je otoka Visa. Umjesto badema, možete upotrijebiti i orahe .
  • 2
    Sameljite osušene smokve. Dodajte krupnije rezane popržene bademe i rakiju (najbolje domaće) toliko da se može umijesiti smjesa.
  • 3
    Smjesu formirajte u oblike malog okruglog hljepčića ili salame i posušite u pećnici na 60 °C 30 minuta. Kada se ohladi, na vrh možete staviti grančicu koromača radi mirisa, zamotati u pergament papir i spremiti.
  • 4
    Poslužite uz rakiju, a može i čaj.

 Viški Hib

Viški Hib Težačka delikatesa nalikom na pogaču od smokava poznata je od vremena prije antike. Danas bi mogla pripadati samom vrhu nepostojeće top liste hrvatskih gastro ikona. I ta titula ne bi bila samo omage vrijednim ženama koje su isključivo bile zadužene da pripremaju ovo jelo, već niz činjenica koje hib čine malim prehrambenim draguljem našeg podneblja. U hibu je komponirana čulna glazba domaćih smokava, lozovače, badema, koromača... Čuva se umotan u lišće lovora i grančice ruzmarina, a koje mu uz zaštitu od mušica i drugih nametnika pružaju i dodatne intenzivne mirise. Božić na Visu bio je nezamisliv bez hiba. Narezan na tanke kriške uz čašicu travarice dočekivao je dobronamjernike. Danas ga obnavljaju i počinju ozbiljnije komercijalno proizvoditi neki privatni obrti na Visu i nude ga kao suvenir. Iako mu pripada puno značajnije i uglednije mjesto na gastronomskoj sceni projekti kao što je proizvodnja viškog hiba jedan su od putova očuvanja i razvoja još jedne originalne hrvatske gastro ikone.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.