недеља, 3. фебруар 2013.

SJENE PROŠLOSTI

SJENE PROŠLOSTI
Mnogi ljudi troše svoju energiju na oplakivanje grešaka iz prošlosti i razmišljaju o tome kako im je život mogao biti drugačiji. Kako svoju energiju usmjeravaju na ono što je bilo ili što je moglo biti, tako oslabljuju sadašnjost.
Mala test pitanja koja vam mogu pomoći da procijenite obraćate li preveliku važnost na prošlost.  Pri uspostavljanju odnosa sa sadašnjosti ključna su pitanja „što“ i „kako“, a vrlo rijetka „zašto“. Na primjer: „Što se sada događa, što trenutno osjećam i čega sam u ovom trenutku svjestan?“ umjesto: „Zašto se tom moralo dogoditi baš meni, zašto su on/ona bili tako nepravedni i zašto su me toliko povrijedili?“
Pojedinci koji samo kratko mogu boraviti u sadašnjosti, skloni su tražiti način da prekinu njezin tijek. Umjesto da svoje osjećaje dožive ovdje i sada, oni o njima govore kao da su na neki način odvojeni od sadašnjeg doživljaja. Stoga, ukoliko imate sličan problem, pokušajte bolne trenutke iz prošlosti dovesti u sadašnjost. Na primjer, možete pokušati odglumiti epizodu koja vas je povrijedila i izrecite naglas sve ono što u tom trenutku niste, a danas smatrate da ste trebali.
Prošlost nas prati i zaustavlja u rastu upravo zato što neka, najčešće bolna iskustva,  nisu završena.  Pošto figure izrone iz prošlosti, a nisu završene i razriješene, pojedine osobe imaju problem sa osjećajima bijesa, ljutnje, mržnje, tjeskobe, krivnje ili odbačenosti. S obzirom da osjećaji u tom, prošlom trenutku, nisu bili potpuno doživljeni, na svjesnoj razini, ostaju u pozadini i u sadašnjosti nam narušavaju djelotvorni kontakt sa nama samima ili sa drugim ljudima.  Postanu li dovoljno snažni možemo zaglaviti u brigama, pretjeranom oprezu, samoporažavajućim postupcima ili čak imati tjelesne smetnje.
Na primjer, muškarac koji nikad nije osjećao da ga majka voli i prihvaća danas od žena traži priznanje svoje vrijednosti. Nezavršen posao iz djetinjstva otežava mu intimnost s partnericom jer potreba koju ima je potreba djeteta, a ne odraslog čovjeka. Bilo bi uputno da se takav pojedinac vrati „starom poslu“ i izrazi svoje osjećaje odbačenosti i nepriznatosti, oprosti svojoj majci i nakon toga raciom shvati da mu niti jedna žena ne može ispuniti potrebe koje mu je kao djetetu trebala ispuniti majka. Isto tako,  ne znači da ga partnerica ne voli ili ne prihvaća ako mu ne pruža pažnju i priznanje koje mu je trebala pružati majka. Međutim, važno je takva iskustva dovesti u sadašnjost, pogledati im u oči i na neki se način obračunati s njima. Na taj način može se slikovito rečeno zaključati prošlost i krenuti naprijed.
Takvi procesi zahtjevaju odlučnost koju prati želja za promjenom, zahtjevaju zalaganje i izlaganje određenoj dozi tjeskobe i nelagode. Međutim, ako imamo na umu kako je to kratkotrajan proces i da ćemo nakon njega moći sve više napredovati u našim odnosima i miru sa samim sobom, vrijedno je truda. Kad svjesno dovedemo u svoj um činjenicu da je bolje i malo biti izložen nelagodi i tjeskobi, nego čitav život nositi teret prošlosti, tada smo na pola puta od oslobođenja i kvalitetnijeg života.
Za one koji žele znati više: http://www.pomirenje.com/

Za najbolje od života


 http://ehoroskop.net/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.