субота, 9. фебруар 2013.

Uz zimsko povrće se lakše mršavi!

Smršavjeti nakon blagdanske trpeze nije nimalo lako. Oslonite se na sezonske namirnice koje vam mogu pomoći da ove zime dobijete bitku s kilogramima.

1. Krumpir

Krumpir ne deblja. Krivac za takvo mišljenje su dodaci i hrana s kojom ga kombiniramo. No, ako se dodaci kontroliraju i ako se krumpir ne prži u dubokoj masti ili ne priprema sa previše masnim mesom, većih opasnosti nema. Jedan krumpir srednje veličine sadrži iznenađujuće razumnu količinu od 110 kalorija.

k2. Cvjetača

 Riječ je o vrlo zdravoj kupusastoj biljki. Specifičnog je okusa - ili ju volite ili ne. Cvjetača je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Ako ne volite maloprije spominjani krumpir, cvjetača mu je odlična zamjena. Šalica karfiola sadrži svega 29 kalorija.

3. Kelj

Ovo povrće je pravi sinonim za dobro zdravlje, i to s razlogom: sjajan je izvor beta karotena, vitamina C i fitokemikalija. Ako želite smanjiti unos kalorija u organizam, kelj je odličan izbor. Zašto? Od kelja možete pripremiti fine juhice koje će vas zasititi bez da konzumirate puno kalorija.

4. Prokulice

Prokulice su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike. Odlikuje ih niska kalorijska vrijednost i respektabilan izvor vlakana (28 kalorija i 2 grama vlakana na pola šalice).

5. Špageti bundeva

Ova vrsta bundeve ima specifičnu vlaknastu strukturu koja nalikuje na špagete. Njena je unutrašnjost ukusna i hranjiva jer obiluje vitaminima i mineralima. Pogodna je za osobe koje žele smršaviti jer ne sadrži puno kalorija. Pripremite ju umjesto uobičajenih špageta i uživajte u niskokaloričnom objedu (šalica kuhanih špageta sadrži 200, a špageti bundeva 42 kalorije).

http://www.ordinacija.hr/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.