недеља, 24. фебруар 2013.

Što su partneri stariji, razlika u godinama se sve manje oseća

Zato je razlika u godinama između 35-godišnjeg muškarca i 25-godišnje žene mnogo osetnija nego razlika između 60-godišnjeg muškarca i 50-godišnje žene. Razlika u godinama više utiče na mlađe parove jer se njihova zrelost i stečeno iskustvo mnogo više razlikuju u odnosu na starije parove.
Pročitajte koji su najčešći problemi sa kojima se ovakvi parovi susreću.

Ukoliko ste Vi stariji:


1. Možete izgubiti strpljenje za svog partnera.

Ukoliko ste mnogo stariji od svog partnera, možete ga doživljavati kao nezrelu i neiskusnu osobu, koja ima još mnogo toga da nauči u životu. A to može biti, priznaćete, veoma iritirajuće.
Na kraju krajeva, Vi ste ionako već prošli sve to sa čime se Vaš partner sada suočava i susreće, znate da većina situacija nisu smak sveta, već jedna obična kriza i da dođe kraj svemu. Pravili ste greške i na njima učili, a sada morate ponovo da prolazite kroz sve to uz svog partnera. Nije lako sačuvati strpljenje, zar ne?

2. Tretirate svog partnera kao da ste mu jedan od roditelja

Ukoliko imate 10, 20 i više godina iskustva od svog partnera, prosto je nemoguće izbeći davanje saveta, pokušaja da se koriguje ponašanje partnera i usmeri u pravom smeru. Vi ste već kroz sve to prošli i znate kako da izađete na kraj sa nekim problemima.
Bez obzira što su Vaše namere dobre, to može veoma iritirati Vašeg partnera i naneti ozbiljnu štetu Vašoj vezi. Ponašate se kao roditelj, a svog partnera tretirate kao dete. Ne ide to tako…

3. Finansijski mnogo više doprinosite u vezi.

Većina starijih partnera je i finansijski nezavisna, što u neku ruku stvara određenu vrstu nadmoćnosti u vezi.
Ovakakv odnos vremenom može stvoriti tenziju među partnerima: s jedne strane može Vas ljutiti to što ste baš Vi ona strana koja finansijski doprinosi više vezi, pa samim tim smatrate i da imate pravo da donosite sve bitne odluke, a sa druge strane Vaš partner to ne smatra pravičnim.

4. Možete doći u iskušenje da uvek Vi vodite glavnu reč, jer imate moćniju poziciju u vezi.

Ovo je rezultat svega gore navedenog. Ukoliko ste mnogo stariji od partnera, možete doći u situaciju da se ponašate kao neki veliki autoritet – zarađujete mnogo više, iskusniji ste, uspešniji i to vrlo svesno stavljate do znanja svom partneru.

5. Žrtvujete svoja ineresovanja, prijatelje i aktivnosti; čini Vam se da se tako Vas dvoje bolje slažete.

Ukoliko je Vaš partner mnogo mlađi, možete doći u situaciju da se odreknete svih onih stvari koje su Vama bitne, a Vašem partneru ne znače ama baš ništa i usvojite neke navike zbog kojih ćete se osećati mlađim. Zapitajte se sledeće:

  • 'Da li poštujem svog partnera?'
  • 'Da li sam ponosan na svog partnera?'
  • 'Da li mu/joj verujem?'
  • 'Šta mogu da naučim od nje/njega?'

Ukoliko ste Vi mlađi:


1. Uzdižete svog partnera na pijedestal i divite mu se.

Ukoliko je Vaš partner mnogo stariji od Vas, verovatno je i mnogo uspešniji, iskusniji i ima više novca. Sve ovo može uticati na to da počnete nesvesno da ga doživljavate kao nekoga ko je bolji od Vas i da ga idealizujete umesto da ga vidite onakvim kakav on/ona zasita jeste.

2. Tretirate partnera kao da je jedan od Vaših roditelja

Ako stalno pitate za savet, oslanjate se na to da će Vam uvek pomoći, finansijski ste zavisni i dopuštate da Vaš partner donosi odluke umesto Vas, zapravo se ponašate kao malo dete i prepuštate ulogu autoriteta u vezi.
Morate svog partnera tretirati kao nekog ko Vam je ravan! Ne zaboravite da oboje već imate svoje roditelje.

3. Žrtvujete sve ono što volite kako biste imali osećaj da ste više jedno za drugo.

Postavite sebi sledeća pitanja, ukoliko ste u vezi sa osobom koja je znatno starija od Vas:

  • 'Da li me poštuje?'
  • 'Da li me tretira kao sebi ravnog?'
  • 'Da li ja osećam da smo jednaki u ovoj vezi?'
Evo još dva problema – pre svega, da li želite da imate decu i da li je Vaš partner spreman da stvara novu porodicu, kao i kako bi to uticalo na njegovu postojeću porodicu (Vaša zajednička deca i deca iz partnerovog prethodnog braka).
Veza u kojoj postoji velika razlika u godinama među partnerima ne mora nužno da bude loša. Naročito ukoliko ste u mogućnosti da izbegnete zamke i situacije koje smo naveli u ovom tekstu
http://www.top-shop.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.