петак, 1. фебруар 2013.

Nađumbirana pita od bundeve

Muškatne jerbo je slatka k'o med. Jedna mala ! Uz besplatne komentare o ljubavi, braku, ljutim papričicama i životu kao takvom

Foto: Foto: Jelena Iva Nikolić/
Foto: Jelena Iva Nikolić
Nedjelja je, zima je i nema se što drugo činit' nego mijesit' tijesto za pite i ispeć' koju slasnu, masnu, novu.

Foto: Jelena Iva Nikolić
Tijesto prhko u tren oka umijesito!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Ovo mi je prva pita od muškatne bundeve odnosno prvi puta da istu koristim na slatko, a ne na slano (bundevčinke su bile od hokkaido)

U kombinaciji s naribanim đumbirom, malo muškatnog oraščića i kokosovog ulja zove na: pojedi sve i ne ostavljaj ni mrvice za bližnjega svoga ;).

Elem, kremasta, pa hruskava, pa jesenska pa isplativa (bundeva koja vam je dostatna za cijelu pitu stoji 6 kn kao što već navedoh u uvodu).

za 1 pitu

tijesto

150 g pirovog brašna
100 g bijelog brašna
125 g maslaca
2 žlice muscovado šećera
čep ekstrakta vanilije
prstohvat soli
prstohvat đumbira u prahu
žlica, dvije vode ako se tijesto ne želi povezati u masnu kuglu


za punjenje

3 jaja
oguljene i nasjeckane pa skuhane kockice 1 muškatne bundeve
2 žličice naribanog, svježeg đumbira
3/4 šalice blago smeđeg šećera
1/2 šalice pomiješanog vrhnja za kuhanje i jogurta
žličica naribanog muškatnog oraščića
prstohvat soli


Zagrijte pećnicu na 180 C.

Sastojke pomiješajte i umijesite u tijesto za pitu. Pobrašnite kalup, rasprostrite
tijesto i izbockajte ga vilicom. Ubacite u pećnicu i pecite 10 do 15 minuta.

Izvadite ga iz pećnice u pustite da se ohladi. Kad se ohladi premažite ga s malo kokosovog ulja i bjelanjkom. Trik me naučila moja Nike, Dubrovkinja koja trenutno vježba bicepse podižući tave u kuhinji Malog bara Ane Ugarković!

Elem, Nike kaže da to sprječava kremastu smjesu koja se mora ispeć' da se na nezgodan način sljubi s podlogom/prhkim tijestom.

Nakon što ste istretirali tijesto napravite kremu.

Foto: Jelena Iva Nikolić
Muškatnu bundevu očistite, ogulite i nasjeckajte na kockice. Stavite je da se kuha na pari dok kockice ne omekšaju toliko da ih možete gnječiti vilicom

Foto: Jelena Iva Nikolić
Naribajte i više muškatnog oraščića od onoga što je naznačeno u receptu! Kad je bal nek' je bal :)

U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje/jogurt, jaja, đumbir, muškatni oraščić. Izmiksajte. Dodajte skuhanu bundevu i sve još jednom dobro izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.

Foto: Jelena Iva Nikolić
Izlijte na tijesto i ubacite u pećnicu. Pecite 30 do 40 minuta odnosno dok površina kreme ne postane caklasta

Foto: Jelena Iva Nikolić
I prste k sebi!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi 60 minuta. Nakon toga je ubacite u hladnjak i pustite da se tamo hladi još 60 minuta (znaaam, to je jedan od mazohističkih kolača!)

Izvadite iz hladnjaka, narežite i poslužite uz kakav aromatičan, biljni čaj.
Ukrasite/začinite je naribanom koricom limuna i naranče! Tako ćete dobiti svježinu koja je poželjna u ovom zasitnom, kremastom kolačiću. 

Izvor http://sjediijedi.tportal.hr/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.