недеља, 1. децембар 2019.

Божићна звезда: Празнична "лепотица"


Биљка која се најчешће поклања ових дана, јер дивно симболише овај значајан празник. Прекрасни баршунасти црвени, розе или наранџасти цветови у ствари су листићи.
 Rezultat slika za Božićna zvezda: Praznična "lepotica"  
 

БОЖИЋНА звезда је биљка која се најчешће поклања ових дана, јер дивно симболише овај значајан празник. Прекрасни баршунасти црвени, розе или наранџасти цветови у ствари су листићи – брактеје, који окружују готово неприметне цветиће, а улога им је да привуку инсекте који опрашују биљку.

Одговара јој мекана, добро нађубрена, хумусна земља, уз додатак мало песка. Тражи полусеновито место и високу влажност, зато је држите у подметачу са влажним каменчићима. Оптимална температура за гајење је 18 степени.
Док расте, као и у периоду образовања брактеја, не дозволите да се земља исуши. Заливајте је два пута недељно, али не преобилно. Изузетно је осетљива, па може да дође до промене боје и опадања брактеја, што је последица сувог ваздуха, хладне промаје, дима цигарета или претераног заливања.
Опадање листова без промене боје настаје и због слабог осветљења или ниске температуре. Божићну звезду не би требало да држите изнад радијатора, нити испод климе.
После опадања листића, потребно јој је мировање од три до шест недеља. Орежите је 15 цм изнад кореновог чвора (место гранања) да би цветала наредне године. У мају је пресадите у мешавину земље за цвеће, тресета и песка (у односу 3:1:1) и почните редовно да је заливате. Почетком јуна изнесите је на отворено и држите у полусенци, а затим јој скратите вршне делове за око два центиметра, да буде жбунаста. Током пролећа и лета редовно је прихрањујте, а у септембру је изнесите на светло место и престаните са прихрањивањем. Да би се подстакло цветање, најбоље би било да десет недеља буде прекривена тамним платном најмање 16 часова дневно, од вечери до наредног дана у подне.


УКРАСНИ АРАНЖМАНИ

   

ОСИМ борових гранчица, шишарки, листова храста, ораха, сувог воћа или црвених бобица, у изради божићних аранжмана можете да користите и биљке у саксијама, божићну звезду и кактус, цикламу, орхидеју... Лепо изгледају у модерним посудама од стакла: чашама, чинијама за ситне колаче, чак и свећњацима. Овакви аранжмани су савршени за мале просторе, а за њихову израду можете да употребите и веће стаклене или керамичке посуде, које се обликом и бојом уклапају у амбијент. И, не заборавите да додате украсне трачице у веселим бојама.


Извор Новости.рс




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.