среда, 11. децембар 2019.

Decembar nas prati u čarobnom putovanju ka svijetlosti

Picture  

Decembar je magičan mjesec iz više razloga: to je mjesec praznika, poklona, porodičnih trenutaka,ručka sa tradicionalnim jelima, čarapa koje vise na kaminu, božićne pijace, igre, ukrasa... Ali možda ono što svako od nas sa zadovoljstvom primećuje jesu obojena svijetla koja krase ulice i kuće. Nakon mjeseca novembra u znaku tame i tišine, to svijetlo doživljavamo kao dah sviježeg vazduha: vraća se radost i želja za svijetlošću. Glavni junak ovog čarobnog decembra je upravo ta svijetlost koja se uzdiže i odvodi sjene prošlosti kako bi pozdravili novi okret volana. 


Prelaz iz tame u svijetlost: naše putovanje zajedno sa Suncem

Sa decembrom stižemo do kraja ciklusa oko Sunca: dani postaju kraći nego ikad i osjeća se nedostatak sunčeve svijetlosti. Neki od nas, iz poslovnih razloga, neće ugledati svijetlost Sunca čak i nekoliko dana zaredom: ustat će prije zore i vratiti se sa posla nakon zalaska sunca; ali tu stižu božićni ukrasi da nam pomognu u zimskom trenutku u kojem će se mrak spustiti na svijet, a zatim polako prepustiti svijetlosti.

Ove godine astronomski zimski solsticij će pasti 22. decembra i od tog dana dani će se polako početi produžavati. Sunce će nastaviti svoje kretanje na nebu donoseći nam svoje učenje: nakon što je potonulo u mrak, kojim je vladao škorpion, i krenulo u potrazi za svetlošću u pratnji Strijelca, konačno stižemo do „ponovnog rođenja“ zajedno sa suncem dok ovo ustaje u Jarcu.

Stoga dolazi do ponovnog rođenja svijetlosti i nade u nama da slavimo na Božić, slavimo novi početak zajedno sa našim najmilijima.

Decembarska Čarolija i dar snijeznih pahulja
Picture
Jedan od najvažnijih simbola decembra i Božića, koji svemu daje taj dodir magije, je snijeg: kristali, pahuljice i snježne kugle podsjećaju na suspendovano vrijeme zime i na naše detinjstvo gdje je bilo dovoljno da pogledamo besprekorne pahulje koje padaju s neba kako bi osjetili nezamislivu sreću.

Sneg je bijele boje i čist je, reflektuje svjetlost Sunca i Mjeseca, osjvetljavajući i najmračniju noć u godini. Snijeg je obećanje koje nam šapuće da se zaustavimo na trenutak da obratimo pažnju na sitnice u pronalaženju blaga svijeta. Napokon, u svakoj pahuljici postoji šuma dijamanata spremna da se istopi na prvi dah; i možda se u toj ljepoti, koju samo mi možemo razumijeti očima i srcem, skriva magija decembra.


Snijeg nas uči mnogo toga i između ostalog uči nas da razmišljamo. Ta pahuljica koja prkosi zakonu gravitacije i privlači našu pažnju, čista i besprijekorna, možda je putovala svijetom daleko i široko prije nego što je došla do nas. Prvo je to bila kap vode koja je proputovala ko zna koliko kilometara pod zemljom prije nego što je izašla na otvoreno u nekim izvorima svijeta, a zatim je prešla zemlje, vodopade, rijeke i rijeke pre nego što se raširila u more. Od kapljice vode stvorio se u oblak i prešao nebo... Prije nego što je stigla do nas, ta pahulja je poznavala blato, kamen, sol, dubine zemlje, planinske vrhove, veličanstvenost neba, prije nego što je postala to čisto remek dijelo prirode.

Čudimo se tom bijelom kristalu, zaboravljajući da je on video sve boje i prije; lekcija koja nam govori o proživljenim iskustvima, o zastarelim ispitivanjima i o nadi da će nas svako suđenje duboko transformisati, tačno kao što kapljica blatne vode može da se nada da ćemo jednog dana postati snežna pahuljica koja će svoju magiju doneti u svijet.

Ovaj čarobni mjesec decembar govori nam o magiji preporoda, prelasku mraka da bi se dostigla svijetlost, govori nam o novom početku koji polako korača, jer na svojim leđima, zakrivljen težinom prošlih iskustava, nosi torbu punu poklona, uključujući priče sa dalekih putovanja, neočekivane susrete, radosna sjećanja. Za ove poklone ne postoje paketi koji se mogu staviti pod božićno drvće: oni se mogu prihvatiti samo u našem sjećanju. Za 20, 30 godina nećemo se sjećati poklona, već ovih dragocijenih trenutaka koje smo podijelili sa našim najmilijima.  



"Snijeg ima pet glavnih karakteristika.

Bijele je boje. Dakle, to je pjesma. Pjesma velike čistoće.

Zamrzava prirodu i štiti je. Dakle, to je boja. Najukusnija zimska boja.

Neprestano se menja. Dakle, to je kaligrafija. Postoji deset hiljada načina za pisanje reči snijeg.

Klizav je. Dakle, to je ples. Na snijegu svaki čovjek može da vjeruje da je šetač po žici.

Menja se u vodu. To je muzika. U proljeće se pretvara u rijeke i potoke u simfonije bijelih nota. "


- Maxence Fermine
Zato vam u ovom decembarskom mjesecu želim da nađete magiju u snijegu koji će pjevati vaše ime: ako je budete mogli pronaći, to će značiti da ćete moći da zaustavite vrijeme i da iskusite istinsko blago svijeta.

Sandra Saporito

Prevod teksta:
https://www.eticamente.net/66482/dicembre-ci-accompagna-in-un-magico-viaggio-verso-la-luce.html

Prevod i obrada Ana i Jelena Muratović -  Bebamur.com


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpuaLCDJTy6X2SgQU0kBlAK3QwYodoE0u9QqzGDkY6Dna9IAc0y0YEcwg6a17X4hAgThClgCKjyq_9DpDPYttZmKPnghDA4rQWyLWhdQkCdpguIWCTqWt2danDrOIREAfR5EHS8AV-OR8X/s1600/51111625_1258090660_6a5921a60cc2.gif

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.