четвртак, 26. децембар 2019.

Zašto trošiti novac na "mišje radosti"?

Picture  
Zašto ići na odmor, trošiti novac za hotel ili užinati u kafiću, ako možete sjediti kod kuće i opustiti se? I jesti uobičajnu hranu, a ne trošiti novac na finu kuhinju i razne sosove i šnicle?  

Zašto uopšte mijenjati poznato okruženje na luksuzno, lijepo, zanimljivo, ako se ipak morate vratiti nakon nedelju ili nekoliko sati kući i na nevoljeni posao ? Ili mučno učenje? U isti toksični kolektiv, gdje su napadi i zloba uobičajeni? Možda je bolje ne trošiti novac i ne mučiti sebe?

Dobro živjeti nedjelju ili dvije, jesti ukusno sat-dva, a onda sve ispočetka, dosta novca će nestati - zašto su potrebna ta sitne zadovoljstva? Može još gore biti na duši, zar ne? Kontrast između ugodne zabave i novog uranjanja u gadno toksično okruženje previše je upadljiv ...

Lijepo živjeti, ukusno jesti, mijenjati okruženje, zabavljati se šetati - ovo su sitna zadovoljstva. Mišja radost tako to mi zovemo. Evo zašto.

Naučnici su napravili zanimljiv eksperiment: iz kaveza su uzeli najutučenijeg miša, kojeg su agresori satjerali u ćošak i vrijeđali; odnijeli su ga i smjestili u drugi kavez. Kavez je bio dobar. Topao, prostran. Tu je bila ukusna hrana, sve vrste uređaja za igre, točkovi za trčanje, ugodna kuća, palice i sve što je prijatno, za uživanje - mišje posude. 


Potom su odmornog miša posle nedjelju dana vratili agresorima, i on se više se nije tresao u ćošak, dršćući. Pokazao je zube agresorima. I postavio ih na svoje mjesto. I savršeno sredio život. Tako je na utučenog miša utucao boravak u luksuznim apartmanima i ukusna hrana. Zabava i zadovoljstvo.


Picture

Stoga, u stresnoj situaciji, u konfliktnoj situaciji, iz koje izgleda da nema izlaza, koja je iscrpila sve živce, treba poći ili otići na lijepo mjesto. Negdje gdje je toplo, prijatno i lijepo. Ukusno jesti, trčati, skakati. Razgovarati s dobrom osobom - miševi ne znaju da razgovaraju, njima je teže. Poći u kafić, samo otići u kafić ako se nema novca za put. Opustiti se na kauču sa šoljicom kafe. Mogu se okolnosti promijeniti bez dugog, dalekog putovanja - to uopšte nije teško. 


Na kraju, možete samo prošetati prekrasnim parkom i pojesti sladoled ako imate malo novca. Polako šetati. Zatim trčati, skakati, igrati ili voziti bicikl. A onda sa ukusom pojesti sladoled, u krajnjem slučaju ... To djeluje na najefikasniji način za vraćanje snage u borbi protiv agresora.

Treba se vratiti nakon kraćeg odmora svjež i pun energije. I pokazati zube. A uživati u udobnosti - sasvim je moguće nakon kraćeg odmora u prijatnom okruženju. Tako na nas djeluje sve prijatno, radosno, ukusno. Čak i luksuzno.

Treba se truditi da se promijene okolnosti, to daje snagu da se suprostavimo agresorima i zaštitimo svoje mjesto pod suncem...

Anna Kirjanova


Prevod teksta: https://zen.yandex.ru/media/anna_kiryanova/zachem-tratitsia-na-myshinye-radosti-5df71fd41a860800aeadb8f6

Prevod i obrada Beba i Jelena Muratović -  Bebamur.com


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.