петак, 13. децембар 2019.

Срећан празник Светог Андреја Првозваног! Срећна слава!

Тропар, гл. 4.

Као првозвани апостол и Петров брат, Владику свих моли, свети Андреје, да мир васељени дарује и душама нашим велику милост.

Кондак, гл. 2.

Похвалимо одважног истоименог проповедника и следбеника врховног ученика Цркве, Петровог брата, јер као некада њега и нас сад зове: Ходите, пронашли смо Онога Кога смо чекали.


Фотографија корисника Света Петка Ђунис  


СВЕТИ АПОСТОЛ АНДРЕЈ ПРВОЗВАНИ
Син Јонин и брат Петров, родом из Витсаиде, и рибар по занимању. Најпре је био учеником св. Јована Крститеља, но када св. Јован указа прстом на Господа Исуса говорећи: гле, јагње Божје! (Јов. 1, 36), тада св. Андреја остави свога првога учитеља и пође за Исусом.

Потом Андреја приведе свога брата Петра ка Господу. По силаску Св. Духа паде у део овоме првом апостолу Христовом, св. Андреји, да проповеда Јеванђеље у Византији и Тракији, потом у земљама Дунавским, па у Русији и око Црног Мора, и најзад у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, где и пострада. У Византији постави првога епископа у лицу св. Стахија; у Кијеву пободе крст на висини и прорече сјајну хришћанску будућност народу руском; по Тракији, Епиру, Грчкој и Пелопонезу преведе мноштво народа у веру, и постави им епископе и свештенике. У граду Патрасу учини многа чудеса именом Христовим и задоби многе за Господа, међу којима беху брат и жена царског намесника Егеата. Егеат разјарен због тога стави Андреју светога на муке, а потом распе на крсту. Докле год беше жив на крсту апостол Христов говораше корисне поуке хришћанима, који се беху сабрали око крста његова. Хтеде га народ скинути с крста, но он се опре томе. Најзад се апостол поче молити Богу, и притом нека необична светлост обасја га целог. То светлосно обасјање трајаше пола сата, и када оно ишчезе апостол предаде своју свету душу Богу. Тако сконча свој земни век првозвани апостол, који први од 12 великих апостола позна Господа и пође за Њим. Пострада св. Андреја за свога Господа 62. год. Мошти његове беху пренете у Цариград. Доцније глава му је пренета у Рим, а једна рука у Москву.

Тропар (глас 4):

Јако апостолов первозваниј, и верховнаго сушчиј брат владицје всјех Андреје молисја: мир всељењеј даровати и душам нашим велију милост.

 
Фотографија корисника Света Петка Ђунис  
 
Крст на коме је распет Свети Апостол Андреј Првозвани
 
 Фотографија корисника Света Петка Ђунис  
 
Део моштију Светог Апостола Андреја Првозваног
 
Фотографија корисника Света Петка Ђунис   
 
Глава Светог Апостола Андреја Првозваног.


Свети Андреј Духом обасјани.

И апостол Христов првозвани,

Дан за даном Господа јављаше;

И народе крстом крштаваше,

Као вртар по својему саду,

Он хођаше по селу и граду,

Дивље дрвље вешто калемећи,

Живом водом калеме кропећи,

Докле стиже крају свога века,

И крст виде где на њега чека.

Вес’о Андреј крсту беседио:

– Здраво, крсте, Бог те осветио,

Осветио Христос телом Својим,

Буди, крсте, одмориштем мојим,

Узми мене из земне прашине,

Подигни ме Богу у висине,

Нек са тебе Христос ме узнесе

Што због мене на теби распе се —

Учениче светог крститеља,

Апостоле Христа Спаситеља

О Андреја, звездо првозвана,

Помози нам твојим молитвама.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.