субота, 7. децембар 2019.

Срећан празник Свете великомученице Екатарине!

O, света Екатарино, дјево и мученице, истинита Христова невесто! Молимо те, измоли и нама Божанствену премудрост, да кроз нарочиту благодат, коју ти је дао Жених твој, слатки Исус, њу стекнемо. Као што си посрамила прелест мучитеља, мудрошћу твојом педесет мудраца победила, и напојивши их небеским учењем, на сватлост истините вере наставила, тако измоли и нама ту божанску мудрост, да и ми расргавши све мреже пакленога мучитеља и презревши свет и телесне саблазни, достојни постанемо Божанске славе, и будемо учесници ка распрострањењу свете наше православне вере, да би и ми били достојни сасуди благодати, да с тобом у небеској скинији, хвалимо и прослављамо Господа и Владара нашега Исуса Христа у све векове, Амин.

 Fotografija Света Петка Ђунис.  

Молитва друга светој великомученици ЕКАТАРИНИ

О, света великомученице Екатарино, изабрани чистоте сасуде, столпе Православља, надо и посреднице наша, умољавамо те за грехе наше да се и сама за нас молиш, света подвижнице по закону, која на светој гори као света почиваш, молим те: чуј одозго глас мољења нашег, погледај на невоље слугу твојих, просвети помрачење ума нашег, учини да стекнемо вишњу мудрост, а не земну. Помогни нам, молитвама твојим побеђивати плотске похоте, привезаност за светско и мреже злих духова, који на нас злобно војују, да твојим посредништвом у дане живота овог будемо слободни од непријатељских нападаја и по исходу од ваздушних изстјазања. О премудра дјево! Даруј нам све што користи опроштају грехова: јер много можеш испросити од возљубљенога Жениха твога Христа Бога нашега. Јер много може молитва праведника која потстиче милосрднога Бога, коме нек је слава, част и благодарност, сада и увек и у векове векова. Амин.


Fotografija Света Петка Ђунис.  


Рука свете великомученице Екататарине.
У једној визији св. Катарина прими прстен од самог Господа Исуса, у знак обручења Њему. Тај прстен до данас стоји на њеној руци.

Тропар светој великомученици Екатарини(глас 4):

Врлинама као светлошћу сунчаном си просветила неверне мудраце, и као пресветли Месец ноћним путницима, одагнала си таму неверја, и царицу си уверила, и заједно са њом и мучитеља си изобличила, богозвана невесто, блажена Екатерина. Са жељом си дошла у небески Дворац ка прекрасном Женику Христу, и од Њега си царским венцем увенчана: Њему са Анђелима предстојећи, моли се за нас, који славимо преславну успомену твоју.


Fotografija Света Петка Ђунис.    

Прстен Св. Катарине , који се дарује ходочасницима у Манастиру на Синају.

У сећање на овај догађај - ..."У то време Пресвета Богородица узе десну руку Екатеринину и рече Сину свом: Чедо моје, дај јој прстен као знак Твога заручења с њом, уневести је Себи, да би је Ти удостојио Царства Свога. – Тада Владика Христос даде прекрасни прстен Екатерини, и рече јој: Ето, ја те данас примам за Своју невесту, бесмртну и вечну. Стога са великом ревношћу сачувај овај савез ненарушиво, и нипошто не узимај себи никаквог земаљског женика.

После ових речи Господа Христа, виђење се заврши. Пробудивши се, Екатерина стварно угледа на својој десној руци предиван прстен. И осети она у срцу свом такво весеље и толику радост, да од тога часа срце њено беше заробљено Божанственом љубављу. И са њом се деси тако чудесна промена, да она више ни на шта земаљско не помишљаше, него дан и ноћ непрестано размишљаше једино о премилом Женику свом, Њега једино желећи и о Њему се једино поучавајући и на јави и у сну."


Fotografija Света Петка Ђунис.  


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.