недеља, 15. децембар 2019.

Православне ПОУКЕ

У Немачкој је живео један добродетељан свештеник по имену Пелагије, који је био врло побожан и имао велику љубав према Пресветој Богородици, па, кад је служио Литургију, није читао ни једно друго Еванђеље осим Богородичиног. Међутим, ђаво није могао да подноси такву врлину, па му је нашапнуо зле мисли у вези са вером и он је почео да сумња у Свето Причешће, говорећи у себи:
"Како хлеб може бити Тело Христово и вино Крв Његова? Дјева је родила једнога Сина Који је страдао, умро и после погребења васкрсао једанпут, па како хлеб може постати тело?"
Тако је Пелагије дуго времена размишљао. Будући прост, није никога смео да пита, него се само молио Пресветој Богородици да му открије на који начин хлеб постаје Тело Христово. Једног дана, кад је служио Свету Литургију и при крају возласио: "Нарочито за Пресвету, Пречисту....", видео је да светог хлеба нема на дискосу. Почео је да га тражи тамо - овамо, али није могао да га нађе. Тада је свештеник Пелагије задрхтао од страха и стао да плаче и да се овако моли:
- Пресвета Богородице! Знам да ме Цар Небески остави због мог маловерја према Светој Литургији и да не жели да се Њиме причестим, јер нисам достојан, али Ти Га моли да ми опрости по великој милости Својој и да се гневи на мене до краја!
Молећи се тако, видео је пред Светом Трпезом преславну Царицу Ангела како држи Господа Младенца, Исуса Христа. Она му рече:
- Пелагије, Ово дете је Творац и Саздатељ васељене, Син и Реч Божија, савршени Бог и савршени човек. Зачех Га од Духа Светога, родих Га без болова и остадох Дјева. Он пострада и умре на крсту за спасење целога света, као човек, васкрсе и вазнесе се на небо, и сада са десне стране Оца, као Једносуштан и Сапрестолан Њему. А дошао је да служи свим људима. И сада Он, због Своје милости и љубави превелике према људима, сваки дан саходи у виду Хлеба и Вина који се вама даје да једете и пијете ради спасења ваших душа. Додирни Га без страха да се увериш да оно што гледаш није привид, него истина; истинско тело од меса и крви. Али, будући да човек не може да једе сирово месо и пије крв, због тога се Свемудри Владика јавља под видом хлеба и вина да свако може да Га прими са жељом. И ти се сада причести са страхом Божијим и вером јер ко се достојно причешћује постаје учесник Његове Божанствене славе. Када је то рекла Пресвета Богородица, ставила је Дете на Божанствену Трпезу и поклонивши Му се са поштовањем, постала невидљива. Тада је свештеник пао на земљу и са сузама прозборио:
- Верујем Господе и исповедам да си Ти Син Божији Који се родио од Приснодјеве Марије и благодарим Ти за доброту Твоју, и за милост Твоје Пречисте Мајке која ме удостоји да Те ја недостојни видим! Опрости ми као благ због мога негдашњег безумља, па, као што си ме удостојио да Те видим у телу Онаквог Какав си се родио од Дјеве, исто тако ме удостој да се причестим под видом хлеба и вина као раније.
Када се тако помирио са вером, устао је и видео је Свети Хлеб на дискосу као пре, са радошћу се причестивши. Затим је поживео богоугодно и отишао у Царство Небеско.


 Fotografija Православне  ПОУКЕ.  


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.