понедељак, 09. април 2018.

Рок трајања куваних јаја: Ево колико дуго, према мишљењу нутрициониста, можемо конзумирати васкршња јаја

Након Васкрса, многе домаћице интересује одговор на питање- који је рок трајања куваних јаја. Он није неограничен!
 

Уколико су адекватно чувана, рок трајања куваних јаја може бити и по неколико дана. Јаја су веома укусан и хранљив оброк. Садрже протеине и велики број витамина и минерала, те могу да у потпуности замене месо. Лако су сварљива и релативно су ниске калоријске вредности, пише Yumama. Јаја могу да се припреме на много начина, од чега зависи и сварљивост, односно искористљивост јајета: кувано је искористљивије, док пржено губи извесну количину беланчевина. Најлакше за варење је кувано, а најтеже печено јаје.
Захваљујући љусци, кувана јаја задржавају сву хранљиву вредност. Ево савета како да их скувате.


           rok trajanja kuvanih jaja
 

Свеже јаје се теже љушти од оног које је старо седам до десет дана. У часу са водом убаците свеже јаје. Уколико падне на дно или је ужим делом окренуто ка горе, свеже је, а уколико плута, требало би га бацити јер је покварено. Јаје које се налази негде на средини воде, може се користити, мада није у потпуности свеже.
 

Како се чувају јаја?
 
Свежа јаја у фрижидеру могу да стоје четири до пет недеља. Љуска је “прва линија одбране”, па пазите да не прсне. Јаја са напуклом љуском нису за јело. Рок трајања куваних јаја зависи од тога да ли су благо или тврдо кувана.
 

Тврдо кувана јаја се брже кваре од свежих, јер се кувањем опере заштитни омотач, оголивши тако поре на љусци и отворивши их за улазак бактерија. Два сата после кувања, јаја треба ставити у фрижидер – тако могу да остану свежа до недељу дана.
 
           rok trajanja kuvanih jaja
 

Код добро скуваног јајета, жуманце је тврдо. Често присутна блага зеленкаста нијанса долази од сумпора и гвожђа који избијају на површину када су јаја прекувана, или је много гвожђа у води са чесме. То не утиче на укус, а погодност је да се јаја лакше љуште.

Курир/Опанак

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.