четвртак, 11. август 2016.

Magična noć kiše meteora očekuje nas u petak, 12.8.: Imate “pravo” na čak 200 želja – ovako ih zaželite!

kiša-meteora 

Ove godine moći ćemo vidjeti i do dva puta više meteora nego prošle godine, a znanstvenici objašnjavaju da je to zbog toga što su približeni Zemljinoj orbiti gravitacijskim utjecajem Jupitera. Riječ je o meteorskoj kiši Perzeida, a očekuje se da će se ove godine moći vidjeti i do 200 meteora svakog sata. Jeste li spremni?

U noći od petka (12.08.) na subotu pojavljivat će se na nebu “kiša” meteora. Pojava “padajućih zvijezda” bit će vidljiva, ali manjeg intenziteta, već noć, dvije ranije i kasnije. Radi se o redovnoj astronomskoj pojavi koja se svake godine javlja u ovo vrijeme i već stoljećima nosi u narodu ime “suze sv. Lovre”.

Najbolje će se “padanje zvijezda” vidjeti poslije ponoći, prema jutru nakon što se Mjesec, koji je trenutno u fazi mjesečeve mjene gotovo punog mjeseca, podigne s istočne strane noćnog neba prema sredini. Meteori će se vidjeti prostim okom poluvisoko na sjevernoj strani neba, a projicirat će se nešto ispod i istočno od Sjevernjače, iznad zvježđa Perzeja. Učestalost pojavljivanja pada perzeida je svakih par minuta, ali oči moraju biti naviknute na mrak, pa se u gradu s osvjetljenih prometnica i trgova neće ništa vidjeti.

Inače, Perzeidi su jedan od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine. Budite strpljivi – meterorska kiša će biti vidljiva iza ponoći, a najvidljivija između 2 i 4 sata kada je nebo najtamnije.

Ovaj nezaboravan prizor koji će se moći vidjeti iz svih dijelova našeg planeta, možemo zahvaliti Perzeidima, djelićima kometa Swift-Tuttle koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza.

Ulaskom u naš svijet Perzeidi, koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj, iznimno jak sudar, proizvodi svjetlo, pojasnio je Jeremie Vaubaillon, astronom u Pariškom opservatoriju (IMCCE).
Ove godine Perzeidi će se najbolje moći vidjeti 12. kolovoza kada će se Zemlja naći doslovce u središtu njihova oblaka. Fenomen se može pratiti gotovo dva tjedna, koliko Zemlji treba da prođe kroz meteorski roj.
Ako ne bude oblačno, kako bi uživali u pojavi trebate se smjestiti udobno u ležaljku, u mračnom, osamljenom mjestu i poželjeti pregršt lijepih želja svake dvije do tri minute kad ugledate “zvijezdu” koja pada!

Zaželite želju…

zvijezde 


Legenda kaže da ako zaželimo želju dok gledamo kako zvijezda pada – ona se mora ispuniti! Ova legenda je najvjerovatnije potekla iz Europe, kada je grčki astronom Ptolomej, napisao da bogovi povremeno, iz radoznalosti (i dosade), provire dolje na Zemlju kroz procjep koji naprave između sfera, i zvijezde onda ponekad iskliznu kroz taj prolaz, što nama postaje vidljivo kao zvijezde padalice. Budući da nas Bogovi tada ionako već gledaju, tada imaju više “sluha” da nam pomognu i da pokrenu zakone svemira kako bi nam se ispunila želja.

Grci su također držali da su takve zvijezde ljudske duše koje se uzdižu ili padaju, dok su Židovi i kršćani vjerovali da su to pali anđeli ili pak demoni.
Čak i suvremena kultura obiluje vjerovanjima vezanim uz zvijezde padalice.
U Čileu, na primjer, čim ugledate kako pada zvijezda, morate pokupiti neki kamen i u istom trenutku zaželjeti želju (dakle, brzo morate djelovati…)
Filipinci vjeruju da morate odmah vezati čvor na marami u tom momentu (ako je imate uza sebe).
Dakle:
Imajte spremnu želju 🙂
Zapamtite Murphyjev Zakon: Taman u trenutku kada skrenete pogled s neba, pojavit će se zvijezda padalica! 🙂

U trenutku kada vidite Zvijezdu padalicu, vjerovatno ćete impulsivno zavrištati: “Eno je, padaaa!” Ne vičite i smirite se. Vizualizirajte i osjetite jako svoju želju.

Svaki dan započnimo s vjerom u srcu da je pred nama najljepši dan, pun ljubavi i sreće, pomolimo se za sebe i sve ljude i pošaljimo svoje želje i namjere… I svaku noć, pa tako i ovu krenimo na počinak s istom vjerom, željom i molitvom… Svemir i njegove predivne zvijezde će vas podržati. Zašto i ne bi?

I za kraj, prije nego izađete u noć, poslušajte ovu predivnu pjesmu i znat ćete da je sve moguće…




atma.hr 

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.