среда, 31. август 2016.

BOSILJAK UBLAŽAVA BOLOVE U ZGLOBOVIMA

Za razliku od sintetičkih lekova nema nuspojava 

BOSILJAK UBLAŽAVA BOLOVE U  ZGLOBOVIMA   


Istraživači na Britanskoj farmaceutskoj konferenciji u Mančesteru potvrdili su da unošenje koncentrovanog ekstrakta dve vrsta bosiljka - Ocimum americanum i Ocimum tenuiflorum - smanjuje oticanje zglobova do 73% i to u samo 24 sata.
"Procenili smo protivupalno delovanje obe biljke i ustanovili da veoma deluju slično kao diklofenak tablete (protivupalni lek koji se masovno upotrebljava u slučajevima artritisa)," rekao je Vaibhav Šinde, sa Puna farmaceutskog fakulteta u Indiji koji je i sproveo istraživanje.
Za razliku od sintetičkih lekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova izazvanih uzimanjem lekova.
Kao lekovita biljka, bosiljak je vekovima prisutan u narodnoj medicini, i može pomoći kod niza zdravstvenih tegoba:

Temperatura i prehlada

 
Kod groznica i visoke temperature pije se čaj od listova bosiljka, a veruje se da ovaj napitak može da zaštiti od malarije i denga groznice. Uvarak od lišća kuvanog u vodi ili mleku i uz dodatak kardamom praha snižava temperaturu.

Disajni poremećaji i kašalj

 
Uvarak od listova, meda i đumbira, i uvarak od lišća, karanfilića i kuhinjske soli je delotvoran, ali i samo žvakanje lišća ublažava rehladu i grip.

Bubrežni kamen

 
U slučaju bubrežnih kamenova, sok od lišća bosiljka i meda, ako se uzima redovno za šest meseci prirodnim putem će ubrzati njihovo izbacivanje preko urinarnog trakta.

Srce

Bosiljak umanjuje srčana oštećenja i slabost i snižava nivo holesterola u krvi.

Infekcije usta, ubodi insekata, kožni problemi, glavobolja 

 
Sok od listova i svežeg korena ublažava upalne procese u ustima, smiruje iritacije od uboda insekata, pomaže i kod drugih poremećaja kože. Osušen, smrvljen i pomešan s uljem korisiti se kao pasta za zube. Pomešan s pastom od sandalovine deluje protiv glavobolje.

Bosiljak je lekovita i aromatična biljka koju, uz malo truda možete odgajati na terasi u saksiji ili u bašti. Cela biljka ima prijatan miris i aromu. Traži rastresita i plodna zemljišta. Uspešno se gaji i na peskovitim zemljištima ali uz redovno zalivanje i đubrenje. Voli sunčana i od vetra zaštićena staništa. Osetljiv je na niske temperature, ne voli ni zalivanje hladnom vodom. Zbog plitkog korena zahteva dosta vlage. 

Izvor Magicnobilje


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.