понедељак, 29. август 2016.

DOPUSTITE DA VAM SE BOG LIČNO OBRATI: Čitajte Psaltir u svakoj prilici i pri svakom problemu

Evo zašto je važno i poželjno imati ovu knjigu u svome domu. Psaltir i psalmi za svaku priliku i problem.

http://www.opanak.rs/wp-content/uploads/2016/08/Molitva.jpg  


Psaltir je jedinstvana knjiga svoje vrste i to ne samo medju biblijskim knjigama nego i svoj religioznoj književnosti sveta.

To je molitvenik svoje vrste, poezija svoje vrste, muzička ritmika svoje vrste, opštenje s Bogom svoje vrste.

 No glavno je opštenje s Bogom skroz i skroz, s Bogom ličnim i svemoćnim, koji sve vidi, sve čuje, i u svemu dejstvje opredeljujući sudbe ljudi i naroda dalekovidnih planovima, koji se svi sustižu i završavaju u Hristu.

http://www.opanak.rs/wp-content/uploads/2016/06/molitva-o%c4%8de-na%c5%a1-1.jpg  


Psalmi su tišina duše, darovatelji mira, uspokojatelji smutnih i burnih pmisli; oni umekšavaju razdražene duše i umeravaju neuzdržljivost…

Iz Psalma poznajemo veličinu hrabrosti, strogosti pravde, krasotu celomudrenosti, savršenstvo razumnosti, uzor pokajanja i svakog dobra koje god pomisliš. Pevanje Psaltira ukrašava duše, priziva andjele na pomoć, progoni demone, izgoni tamu,  gradi svetinju, grešnom čoveku je lečenje uma, spiranje greha, čisti kao voda, pali kao oganj, pokazuje Boga, gasi telesne pohote, utišava svaki bes i gnev.


http://www.opanak.rs/wp-content/uploads/2016/04/paljenje-sve%c4%87e.jpg  

Dejstvo Psaltira je sasvim neposredno. Nema čoveka, koji čitajući Psalme ne osete da se to govori baš o njemu lično, rešavaju zagonetke jegovog života, objavljaju njegove tajne i strahopoštovanja, trzaji, mučenja i nadanja. Niti ima druge knjige u svetu, koja je svojom iskrenošću i otvorenšću veći utuk svakom lecemerstvu i farisejstvu.

Izvor Opanak. rs
 

Нема коментара:

Постави коментар