среда, 8. август 2012.

Kako da postignete sreću u nesrećnim situacijama


Određene situacije predstavljaju veliki izazov za nas. To su situacije kada većina ljudi ima poteškoća u pronalaženju radoste i sreću. Ove situacije uključuju gubitak i žalost, suđenja u životu, problematične odnose, usamljenički život, i starost. Možemo li zaista pronaći sreću u ovome?
Sreća u vreme gubitka ili tugu
Zaista, jedna od najbolnijih stvari u životu je gubitak voljene osobe. Većina, ako ne i svi, radije izbegavaju  prolazak kroz to. Izgubiti posao ili odnos ne može biti bolnije od gubitka nekoga koga volimo. Gubitak voljene osobe zaista jeste izvor nezadovoljstva i može da dovede do niza emocija koje obuhvataju tugu, tugu i neizvesnost.
Kako u ova osećanja potonemo, surova realnost bi se suočila preživljavanjem.Smrt u porodici može biti emotivno pražnjenje. Ona takođe može opteretiti  štednju i finansije pogotovo ako je pokojnik imao dugotrajnu borbu sa fatalnom bolesti. Nagomilani bolnički računi, honorari lekara i naglih troškova za lekove i troškove sahrane mogu lako da uznemire finansijsko stanje jedne porodice.
Smrt u porodici takođe podrazumeva velike korekcije i adaptacije u ulogama i u svakodnevnim aktivnostima. Tu se život menja... događaj koji zahteva od ožalošćenog da pokupi komade i nastaviti sa životom. Suočavanje sa gubitkom i tugom Da bi se prevazišla žalost, moramo da nađemo način koji će najbolje raditi za nas.
1. Shvatite da vreme leči sve rane. To može potrajati neko vreme pre nego bol nestane, ali na kraju, ona će se smiriti.
2. Ekspresno i delite tugu. U razgovoru sa nekim, prijateljem ili voljenom osobom, jedan je od proverenih strategija za suočavanje sa tugom. U oslobađanju naše emocije, mi zapravo istovaramo i veliki teret koji skrivamo unutar nas.
3. Prihvatite činjenicu da je smrt neizbežna. Međutim, bolno je, moramo da se suočimo sa istinom da svako mora umreti jednog dana. Niko nije izuzet iz togaa.
4. Move on. Ožalošćenost je prirodna reakcija na smrt voljene osobe. U stvari, u procesu tugovanja je neophodno da se oslobodili bol i povredjenist koju mi osećamo iznutra. Međutim, ne možemo se samo fokusirati na našem gubitku i zatvoriti sve napolje. Moramo naučiti da brojimo  svoje blagoslove i pokušati da krenemo dalje sa našim životima.
5.. Steknite novu perspektivu. Iz ljudske tačke gledišta, osoba se može osećati krivim zbog tog gubitka. Ona može da misli da je mogla da uradi više da spreči gubitak. S druge strane, ako ćemo samo pogledati stvari iz perspektive božanskog, želimo shvatiti da se sve dešava sa razlogom. Smrt može biti predah za rođaka koji je bio dovoljno dugo na muci od neizlečive bolesti. Smrt konačno stavlja tačku na nepodnošljiv bol i patnje koje donose bolesti.
6. Razmislite o  traženju stručne pomoći. Lekar može propisati neku vrstu antidepresiva, naročito ako se stanje tuge  produžava i neumoljivo raste.


Sreća Tokom suđenja
Život je pun suđenja. Sa svakim suđenjem  idemo preko u životu, naša vera, strpljenje i snaga su testirani. Mi možemo naići na neke poteškoće, ali uvek možemo izabrati da se borimo sa izazovima i suočimo se sa nadom i ubeđenjima.
Suđenja su deo života. Mi jednostavno ne možemo da ih izbegnemo, ali ako se pravilno postupa, oni mogu da nas ojačaju, izgrade naš karakter, i ojačaju našu veru. Dakle, treba da pokušamo da se hrabro suočimo kao što možemo. Mi nikada ne treba da odustatanemo ili izgubimo nadu kad se  čini da ništa nije u redu.Kao i kod svih drugih barijera sreće, moramo učiniti sve što je moguće da se prevaziđu iskušenja koja dolaze na naš račun.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.