субота, 25. август 2012.

Kako biti srećan - Recepti za sreću

Prvo I glavno, BUDITE REALISTIČNI! Niko nije nonstop srećan, nasmijan, dobrog raspoloženja. Svi imamo individualne varijacije raspoloženja u zavisnosti od doba dana, mjeseca, ili godine. Prema britanskoj anketi, sreća kao da se smiruje od doba puberteta do 40tih godina, a onda lagano raste do svog vrhunca u ranim 70tim! Tako kažu studije, a ja pretpostavljam da tu prste upetljaju unuci! A nekako sam znala da školsko doba nije najsretniji period u životu, ali se nisam usuđivala reći!  Dakle vrijeme sreće vam tek predstoji! (pod uslovom da živite u Britaniji, gdje je rađena ova studija) no, prije nego napunite 70 godina, evo par savjeta kako možete povećati svoj unutrašnji osmijeh I broj bora smijalica:

RECEPTI ZA SREĆU – AKO RASPOLAŽETE SA ŽIVIM SASTOJCIMA

  • shvatite da je sreća jedno specifično stanje uma a ne nešto što možete objektivno sagledati I definisati!
  • Vjerovatno će vam svako, ko se usudi da vam popuje o vašoj sopstvenoj sreći, prvo reći da trebate raditi u pravcu ŠTO VEĆEG ZDRAVLJA!
  • Provodite što više vremena sa ljudima koje volite, poštujte njihove potrebe I njihovu ljubav, I ne plašite se da otvoreno pokazujete svoju nježnost I osjećanja.srece kljuc zivota john lenonDzon Lenon - O sreći
  • Tajna sreće je u poklanjanju (a ne u dobijanju, uzimanju ili nedajbože otimanju, kako to neki potpuno pogrešno vide!). Kad biste mogli svaki dan pokloniti nekome nešto (to ne mora biti nešto materijalno, to može biti vaše vrijeme, vaš kompliment, pružanje savjeta, podrške ili jednostavno zagrljaj – sve može biti poklon ukoliko je pruženo od srca). Ako imate vremena I snage, napravite s vremena na vrijeme male humanitarne akcije. Skupite staru odjeću ili obuću koju ne nosite I poklonite domu za nezbrinutu djecu. Tamo će to cijeniti više nego što možete zamisliti, a osjećaj zadovoljstva koji tad budete osjetili donijeće vam višestruku dobit – osjetićete da ste korisni, dobri, plemeniti, da možete napraviti značajan korak, das u vam zahvalni I vaše samopouzdanje će značajno porasti, a samim tim I osjećaj sreće.
  • Nabavite ljubimca. Životinje imaju specifičnu komunikaciju s ljudima, neku opuštajuću energiju, a ukoliko se vežete za njih (psa ili mačku) mogu vam postati ne samo izvor sreće nego I pravi prijatelji
  • Tražite pozitivne osobe, situacije, stvari, sve ono što vas tjera da se smijete jako, dugo I od srca. U to spade I gledanje komedija, čitanje viceva. Kinezi čak imaju u svojoj milenijumskoj tradiciji naviku da se svaki dan smiju nasilu, sve dok to ne postane toliko smiješno da njihov smijeh preraste u pravi, iskreni smijeh. Konačno, ne zaboravite da je osmijeh besplatan poklon prirode, zašto bismo škrtarili kad nam dolazi iz nepresušnih izvora.

RECEPTI ZA SREĆU – AKO STE SAMI U SOPSTVENOM LONCU

  • Budite iskreni prema sebi i prema drugima. Sjećate se starog, dobropoznatog slogan “Istina vas oslobađa!”, oslobađa od brojnih okova – od negativnih osjećanja, od frustracija, od nezadovoljstva, od grižnje savjesti I osjećaja krivice, od pritisaka I stresova, kao I od pogrešnih očekivanja ili razočarenja. Dakle, recite ono što mislite, I mislite ono što govorite.
  • Uradite nešto značajno za svoj izgled, a da se uklapa u vaš budžet. Otiđite na bazen, zatim na masažu, frizuru, manikir ili u šoping. Čak I mala promjena ili nova sitnica mogu pokrenuti osjećaj sreće I donijeti malo vedrine u vašu svakodnevicu.
  • Okružite se ugodnim mirisima. Nema potrebe da kupujete bukete ruža ili skupocjene parfeme. Dovoljno je da zapalite jednu mirišljavi svijeću ili da kupite jedan od mnogih osvježivača mirisa koji se danas nude u skoro svim prodavnicama. Predlažem miris lavande, ali ipak je konačna odluka vaša u zavisnosti od vaših ličnih mirisnih afiniteta.sreca i inteligencija naredje stvari Ernest HemingvejSrećni i inteligentni najređi su za koje znam!
  • Ostanite u bliskoj vezi s prirodom. Ako niste u mogućnosti da šetate kroz šumu ili da provodite pause u nekom obližnjem parku, nabavite bar buket poljskog cvijeća, drvo života ili u krajnjem slučaju zalijepite sliku ili poster nekog ugodnog prirodnog okruženja na vidljivo mjesto na zidu u vašoj radnoj prostoriji, kancelariji ili u dnevnom boravku. Noću izađite van I posmatrajte nebo. Kad shvatimo I uvidimo kako smo samo sitna zrnca prašine u ogromnom svemiru I sve naše brige I problem djelovaće nam manji, a zadovoljstvo I sreća što nam je poklonjeno čudo da živimo I dišemo I rastemo probudiće u nama samo pozitivne emocije koje nadahnjuju I podižu raspoloženje.
  • Slušajte muziku koja vas podiže sa stolice, koja vas tjera da mrdate kukovima, da lupkate rukama ili nogama…. Muzika koja vas jednostavno tjera da ste aktivni, da pjevušite ili da na bilo koji drugi način partite ritam, to je definitivno muzika koju trebate slušati što češće I prepustiti joj se kad god vam se za to ukaže povoljna prilika, ili otiđite u kino, I pažljivo osmotrite repertoar. Nije dovoljno samo gledanje u platno, bitno je da izaberete film koji vas podjesća na nešto lijepo, koji izmamljuje vaš osmijeh… uglavnom su to romantične komedije, ali to je stereotip. Dobro ispitajte svoje favorite, možda je vama draži neki crtani film ili mjuzikl, a možda čak I spektakl… pa ima li išta interesantnije I humorističnije od američkih filmova u kojima oni (Amerikanci) I naprave problem I riješe ga, sve za 90ak minuta!?

RECEPTI ZA SREĆU – GDJE TRAŽITI GLAVNE ZAČINE?

      • Nađite svoja omiljena mjesta gdje se osjećate dobro! To može mjesto u nekom kafiću, u uglu nekog vrta, parka, na vidikovcu, … bilo gdje gdje se vaša duša nekako stapa sa okolinom I gdje osjećate spokoj kao da meditirate… dobro je imati takva mjesta u rezervi… posebno ako nisu daleko I ako im radno vrijeme nije mnogo striktno 
      • Ukoliko imate mogućnosti (novac I par dana slobodno, može I vikend) – PUTUJTE! Promjena sredine zaista čini čuda kao ništa drugo! Posebno ako idete u posjetu nekoj dragoj osobi, ili na neku manifestaciju (izložbu, sajam, concert) koja vas mnogo privlači… Upamtite – TO NIJE LUKSUZ, to nije RASIPANJE NOVCA, ako ste prethodno izračunali da biste se mogli bezbolno priuštiti takav put. Ne analizirajte dalje, nego rezervišite kartu, najavite se poznaniku ili rođaku u tom mjestu ili gradu I počnite sa pakovanjem. Čim se točkovi pokrenu I čim izađete na otvoren put I vaši vidici biće širi I jasniji! trenuci ciste sreceTrenutak koji se jedino može opisati kao čista sreća
      • Uradite nešto po prvi put u životu!!! Mogu vam nabrojati stotine običnih ili neobičnih stvari koje možda možete probati, ali VI STE TI KOJI NAJBOLJE ZNATE šta je to što čeka sve ove godine na vas! Vi jedini znate koliko ste avanturistični, kreativni, aktivni ili nešto sasvim četvrto…  ako I dalje nemate inspiraciju, obratite pažnju na znakove u vašoj svakodnevici, osmotrite natpise u novinama, slike na plakatima ili bilbordima, prebacite kanal na TRAVEL, National Geographic ili sl…. Možda vam se upali sijalica kad se najmanje nadate! Obično je tako… Vjerovali ili ne, nekim ljudima najsjajnije ideje padaju na pamet dok sjede na wc šolji! 
      • I, šta god radili sa dragim ljudima, porodicom, saradnicima, slikajte I snimajte. Vraćanje na fotografije I snimke uvijek pokreće plimu pozitivnih emocija, nježnosti I ljubavi, a to treba njegovati jer su to upravo bazične emocije iz kojih niču sreća I zadovoljstvo!
      • Ako ste religiozni, nema potrebe da vas podsjećam na spokoj I utjehu koju pružaju vjera I svete knjige. Samo mogu da vam klimnem glavom I kažem, ne zaboravite da sreća koju tražimo nije nikakvo manično stanje ekstremnog uzbuđenja nego neko nijemo zadovoljstvo naše duše koji kao da napaja naše cijelo tijelo, a sija na licu. Ako pak niste religiozni, postoje stvari koje u vama bude strahopoštovanje, spiritualnost, probudite ih I osvježite!
      • I, ne zaboravite da POSLIJE KIŠE UVIJEK DOĐE SUNCE, I ma kako se osjećali nesretno sada, budite svjesni da se u životu dešavaju kako bolje, tako I daleko teže situacije… obično imamo uvijek tu negdje skriven put ka Boljem I put ka Gorem, na vama je da uzmete kormilo I podesite svoja jedra! 

RECEPTI ZA SREĆU – KUHAR U KOJEM SE ČITA IZMEĐU REDOVA!

      Ima jedan citat kojeg se često sjetim sa osmijehom, a možda podigne I vaše raspoloženje “trenutno prolaziš kroz pakao? samo nastavi da hodaš!” ...možda si na zadnjoj krivini, na samo nekoliko koraka od svoje potpune sreće! Prihvatljive doze optimizma u 90% slučajeva okreću stvari u našu korist!I ne samo ovaj, toliko je mnogo drugih dobrih I lijepih aforizama I tekstova koji vas mogu okrenuti ka vama samima, I tamo Daleko Unutar Vas natjerati da postavite sebi dobra pitanja, kao npr.
      • Odakle ovo negativno raspoloženje?
      • Zašto nisam srećan kao I drugi?
      • Da li su drugi zaista daleko srećniji od mene?
      • Šta je zapravo sreća?
      • Kako da nađem svoju sreću? Itd. A kad nađete odgovore na ova pitanja, možda vam više neće trebati nijedan jedini savjet!
      • Neću vam ovdje nabrajati citate drugih ljudi, filozofa koji su živjeli prije 1000 ili čak 2000 godina, njih sad savršeno ne interesujuju ni sreća ni nesreća, no ipak, neki od njih su tako davno otkrili neke zakonitosti u ljudima I među ljudima koje se ponavljaju I opstaju kroz vijekove I postoje čak I danas, bez obzira na to šta su u međuvremenu donijele istorija, politika, biologija, genetika, itd.
      • Isto tako, svako od nas ima svoje pjesnike, svoje pisce, svoje rečenice koje za nas imaju neko posebno značenje… nađite ih, prepišite najljepše što možete I okačite na neko vama bitno I vidljivo mjesto - iznad radnog stola, na frižider, uokvirite kao sliku u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi… možda čak I na ogledalo u kupatilo – neka to bude prvo što ćete pročitati svakog jutra, neka vam s tim počne dan, ima smisla, zar ne?
      • I, upamtite! Nisu mudri samo oni za koje su svi čuli, o kojima se uči u školi, oni o čijim riječima I lekcijama često čitamo. Mnogo je pametnih i mudrih među anonimnima, samo trebate izoštriti svoje ušne školjke, zategnuti svoje bubne opne u pravom smjeru. Ovo znam iz ličnog iskustva, često razmijem “koju pametnu” sa prodavačicama koje sretnem po prvi put. Nekako je lakše otvoriti dušu potpunom strancu jer nema posljedica od bilo kakve “ispovijesti” ili pitanja!
      • U muškom svijetu, ovu ulogu “dostupnih I daleko povoljnijih psihoterapeuta” imaju konobari I društvo za šankovima… mada to ne navodim kao savjet, ali činjenica je da su oni zaista jako dobro upoznati sa ljudskim malim I velikim boljkama. Oni I frizeri, definitivno!
      I, pored mnogo drugih savjeta I “praktičnih mudrosti I trikova” koje bih rado podijelila s vama, s nadom da ćete već sutra osjetiti talas sreće I zadovoljstva, onaj blagi povjetarac nade I vjere da je ovaj život ipak jedno veliko čudo I da će na kraju sve biti onako treba. Jer znam da ćete, budete li vjerovali u sebe, koračati kroz svoj život sa širokim osmijehom koji izlazi iz dubine vašeg bića…

Read more: - Kako biti srećan - Recepti za sreću http://kakonapraviti.net/kako-biti-srecan.html#ixzz24ajLI9IL

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.