субота, 11. август 2012.

Ovladavanje emocijama


Emocija je složeno stanje svesti koje sadrži želju, osećanje privlačnosti ili odbojnosti i misao. Emocije samo prividno pripadaju haotičnoj sferi mentala. To je privid jer su emocije međusobno povezane. Sve emocije potiču iz dve prvobitne: ljubavi i mržnje. Ljubav i mržnja mogu biti upućene prema različitim kategorijama ljudi - jačima, slabijima ili jednakima. Broj mogućih kombinacija je šest emocija od kojih tri potiču iz ljubavi, a tri iz mržnje. U kombinaciji sa mnogim mentalnim faktorima, emocije se umnožavaju i postaju raznolikije.

Život koji se manifestuje u različitim oblicima, na različitim planovima, jedan je isti izražaj Božanskog života i predstavlja duhovno jedinstvo. Ono što je u skladu sa zakonom jedinstva donosi sreću i obratno. Ako obratimo pažnju na emocije, koje počivaju na ljubavi ili mržnji, iz sretnih ili depresivnih momenata, zapazićemo da ljubav ide zajedno sa srećom a mržnja pod ruku sa bedom..........

Gajenje i oplemenjivanje vrlina omogućava zdrav i korektan emocionalni život. Važno je voditi život vrlina, kao preduslov za viši život Duha, ali on ne može biti zamena za taj život. Cilj ljudskog nastojanja nije kreposno življenje, nego samorealizacija. Tada čovek može ući u mir i biti izvan dosega nemira, patnji i obmana sveta.

Čistoća emocija podrazumeva odstranjivanje loših osećanja: mržnje, ljubomore, zavisti, gneva, oholosti, posesivnosti i slično i gajenje dobrih kao što su: ljubav, dobra volja, visoko poštovanje, tolerancija, blagost, osećajnost i saučešće.

U interesu zdravog života potrebno je uspostaviti kontakt sa svojim osećanjima, otvoriti se, upoznati ih, izvršiti njihovu reedukaciju i učiniti da spontanije protiču, naučiti ih iskazati u pravo vreme, na pravom mestu i na pravi način, znati kada možemo pustiti na volju osećanjima, a kada nije prilika za to..........

...Treba stajati naoružan na vratima srca. Ljubav nije predmet, stvar. Ne postoji ljubav, nego biće koje voli. Koliko smo voljeni, toliko se volimo. Ljudsku ljubav moguće je ostvariti sa onima koji imaju sličnu predstavu o životu i ljubavi kao i mi.

Ljubav je kosmički fenomen, otvara čoveku vrata u višedimenzionalni svet, svet čudesni. Prava ljubav je nesebična i ne traži ništa za uzvrat. Nalazi radost u davanju. Čista nesebična ljubav privlači sebi slične energije. Ne možemo primiti ono što nismo nikada dali. Ljubav je Bog u manifestaciji.
 Izvor:  "Sunčeva Zraka" 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.