петак, 24. август 2012.

Protiv vrucine u gradu



Osvezenje - kako to lepo zvuci, ali leti ga treba pronaci. Stanovnici gradova moraju podnositi sve vise temperature, sparinu i vlagu. Zbog efekta staklene baste leta ce na Zemlji biti sve toplija, a to nisu laki uslovi za zivot.

 Znojenje, kljucni mehanizam termoregulacije, sluzi za odrzavanje ujednacene temperature tela - isparavajuci, kapljice znoja hlade povrsinu tela. Ako je znojenje preterano uzrokuje dehidrataciju. Zato izgubljenu vodu treba nadohnaditi odgovarajucim unosom vode. Vrucina usporava i cirkulaciju, najvise ispastaju stopala i noge - otecenost nogu i osecaj tezine posledica su delovanja toplote na vene. I refleksi se usporavaju na vrucini, postajemo tromi i pospani. Nedovoljno i lose spavanje zbog velike vrucine izaziva razdrazljivost. O izgledu da i ne govorimo: lice se sjaji a sminka rastapa i curi. Ipak se mozemo zastititi od svih tih posledica. Dovoljno je slediti nekoliko malih pravila da i u zarkim letnjim danima nadjete osvezenje i uzivate.

1.Obratite paznju na ishranu, kojom treba da unosite manje masti a vise povrca i voca. Treba znatno smanjiti unos masnih namirnica, koje zagrevaju. To se posebno odnosi na suhomesnate proizvode i zrele sireve. Jedite sto cesce lisnato zeleno povrce, salate i voce koje potsticu disperziju suvisne toplote iz tela.Da bi ste imali dovoljno energije povrce bolje kratko kuvajte ili dinstajte na malo ulja nego da ga jedete sirovo, pogotovo ako imate nizak krvni pritisak. Sirovo ulje rashladjuje, a kuvano zagreva. Uz zitarice i povrce korisno je koristiti zacinsko i aromaticno bilje, jer osvezava.
Hladna pica i pica sa ledom se ne preporucuju. Bolja su pica sobne temperature ili topli napitci kao sto su prirodni biljni cajevi.

2.Osvezite i prostorije - klima uredjaji i ventilatori se najcesce koriste za rashladivanje prostorija u kojima boravimo. Medjutim koristeci ih treba da se pridrzavamo nekoliko zlatnih pravila:
Temperaturna razlika izmedju spoljasnjeg i unutrasnjeg prostora ne treba da prelazi 10 stepeni jer moze izazvati prehladu, bolove u zglobovima i misicima. Klima uredjaje u automobilu treba koristiti samo tokom dugih voznji jer cestim ulazenjem i izlazenjem iz klimatizovanog aitomobila telo izlazete temperaturnim skokovima koji nisu zdravi. Filtere i posude za sakupljanje vode u klima uredjajima treba drzati savrseno cistim. U suprotnom, cestice prasine, polen ponovo se ispustaju u cirkulaciju vazduha. Vecina klima uredjaja funkcionise i kao regulator vlage, a tu funkciju treba cesce koristiti jer je zdravija i prirodnija, korisna za disajne puteve i olaksava isparavanje koze.

3. Kako rashladiti telo: 20 udisaja za obnovu energije - Osecaj pritiska kod velikih sparina moze se ublaziti pomocu vezbe:
1.Sedite ili lezite i 4 puta duboko udahnite i izdahnite. Disite pravilno i opusteno kroz nos, bes prekidanja
i zadrzavanja vazduha.
2.Sada jednom vrlo duboko uzdahnite i izdahnite. Ovim redosledom ponovite vezbu disanja jos 3 puta.

Obojeno osvezenje - preme hromoterapiji, slucaju stresa uzrokovanog vrucinom izrazito povoljno delovanje imaju svetlo plava, tamnoplava i tirkizna boja. Kada se osecate iscrpljeno, ispred sebe stavite tkaninu u jednoj od ovih boja i gledajuci je pokusajte da se opustite. Zamislite da kroz vas pogled boja prodire u vas, zamislite da je udisete poput vazduha.24.8.12.

Mirisi koji vracaju snagu - Protiv simptoma povezanih sa velikom toplotom, aromoterapija predlaze koriscenje esencijalnih ulja nane, zalfije, eukaliptusa, lavande. Dovoljno je da pomirisete maramicu na koju ste prethodno naneli 2-3 kapi ulja, ili stavite 2-3 kapi nekog od ovih ulja na zapesca, iza usiju i sa zadnje strane kolena.

Mlaki tus - Tusiranje mlakom vodom ili vodom sobne temperature najduze ce vas odrzati svezim. Hladna voda vam trenutno moze doneti osvezenje, ali vrlo brzo zatim telo obliva neugodan talas toplote.

Hidratacija bez ulja - Ne koristite masne i teske kreme za lice, po vrucini dolazi do pojacanog lucenja sebuma a osim toga kozi treba omoguciti da nesmetano dise. Dajte prednost emulzijama ili gelovima, osvezavajucim i bogatim vodom. Cesto osvezavajte kozu sprejom sa rashladjenom vodom koju povremeno rasprsavate po licu.

©www.TopVita.info, 




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.