петак, 10. август 2012.

Feng shui, nauka, umetnost ili magija




Sigurno ste čuli za Feng shui, možda i poslušali neki savet kojih ima skoro u svim časopisima, ali da li znate šta je Feng shui, i da li mislite da tek tako možete nešto popraviti ili poboljšati prateći najobičniji savet koji ste pročitali u novinama?
Ako vas interesuje Feng shui, bilo bi dobro da kupite neku knjigu i krenete u proučavanje od početka, teško da ćete išta razumeti samo čitajući pojedinačne članke, a ako želite da uredite svoj prostor po pravilima Feng shuia, onda bi bilo dobro da konsultujete nekoga ko se time bavi, i to ne tako što ćete tražiti pismeni ili usmeni savet, već tako što ćete ga pozvati u svoj stan. Tek onda možete biti sigurni da su pravila Feng shuia ispoštovana.
Najjednostavnije rečeno, Feng shui se zasniva na ideji da je svet živih bića, odnosno ljudi, zasnovan na neprekidnom kontaktu sa okruženjem u kome žive, kako sa prirodom tako i sa onim što su stvorili ljudi, i da sve to ima uticaja na život i sudbinu ljudi. Zasniva se na konceptu jina i janga i pet elemenata, vatre, vode, vetra, metala i drveta.


Većina saveta koje kod nas možete pročitati odnose se na ljubav, zdravlje i bogatstvo, a većina ljudi kod nas pravila Feng shuia poistovećuje sa sujeverjem, veruju da će poštovanjem određenih pravila nešto poboljšati u svom životu, što apsolutno nije tačno. Feng shui je najbliži nauci koja ljude može naučiti kako da iskoriste prirodu i ono što ih okružuje u svoju korist, odnosno kako da žive u harmoniji sa prirodom i svetom koji ih okružuje.
Feng shii je nastao pre više od  4 000 godina a koreni mu se nalaze u drevnoj kineskoj mitologiji. Po verovanju, u drevonj Kini su živela plemena kojima su vladali kraljevi – šamani, koji su poznavali energiju vode i vetra i pomoću toga upravljali životom svog naroda, naravno, u korist naroda, u to vreme čuvajući svoj narod uglavnom od prirodnih nepogoda. Pravila Feng shuia su se prenosila usmeno, tokom vekova su menjana u skladu sa promenama koje su se dešavale u kineskom carstvu, a od kako su počela da se zapisuju Feng shui je postao prava nauka.
Cela ideologija Feng shuia se zasniva na Či – što predstavlja kompletnu energiju univerzuma. Prvobitno, Feng shui  je služio da se pozicioniraju grobovi i svetinje a kasnije čitava sela i palate, Kineski zid, Zabranjeni grad i mnoge druge građevine pravljene su po principima Feng shuia kako bi se uskladili sa prirodom i energijom Čia. Plemićke porodice su vekovima živele po principima Feng shuia kako bi svojoj porodici i sebi obezbedili harmoniju, sreću i prosperitet


Feng shui je umetnost, i to umetnost živlejnja koja je tesno povezana sa kineskom filozofijom, to je čitav niz pravila koja treba pratiti kako bi imali efekta, ne može se svesti samo na jedan detalj, na primer u koji ugao sobe ćete staviti činiju sa novčićima, na koji zid ogledalo, ili u koji ugao krasulu kako biste prizvali novac, to su najčešći saveti koje možete pročitati.


Uređenjem životnog prostora po Feng shuiu vi treba da poboljšate protok pozitivne energije i što više time da onemogućite negativnu ili stajaću energiju. Koliko zvuči jednostavno, toliko nije jednostavno.
Ako možete da poverujete da se po Feng shui može objasniti uspeh ili neuspeh jednog naroda po geografskoj odrednici na kojoj žive, onda treba da znate da postavljanjem bilo kog Feng shui “simbola” u kući nećete postiči ništa spektakularno. Energija u vašem domu zavisi od toga da li živite u niziji, na planini ili u planinskom okruženju, blizu vode, da li je vaš dom blizu crkve ili dalekovoda, na koju stranu je okrenut vaš stan… Postoji mnogo stvari koje mogu blokirati energiju u vašem prostoru, a Feng shui može pomoći da ta energija cirkuliše. Da biste pomogli energiji da cirkuliše morate prvo znati šta je blokira.
Kad pokrenete pozitivnu energiju, ona utiče na vaše zdravlje, sreću, posao, odnose sa drugim ljudima…
Na kraju, Feng shui je pokretanje nevidiljive energije koja nas okružuje, ako želite da je pokrenete u svoju korist, morate slediti mnoga pravila, i kako rekosmo na početku, ili se obratite nekome ko se ovime bavi, ili počnite da proučavate Feng shui sami.
Bićete iznenađeni šta sve utiče na pozitivnu energiju u vašem okruženju, šta je sve blokira, a ako budete umeli da odaberete pravu knjigu, uživaćete u otkrivanju Feng shuia.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.