понедељак, 27. август 2012.

FENG SHUI SAVETI No 1

Kako da poboljšate zdravstveno, emotivno, porodično i poslovno stanje
uz pomoć drevne kineske nauke
o uređenju životnog prostora

KRUŽENJE ENERGIJE U DOMU
   Da bi pozitivna energija nesmetano kružila u domu, vodite računa da prilikom uređenja životnog prostora ne napravite propuste koji blokiraju dobre vibracije.
Prema feng šui principima, ovo su neke od najčešćih grešaka...


■ Ulazna vrata utiču na ljubav i karijeru ukućana, preko njih spoljni svet ulazi u porodičnu intimu i zato bi trebalo da budu što veća, napravljena isključivo od punog drveta, jaka i stabilna.

■ Higijena doma je od naročitog značaja, a posebnu pažnju obratite na ćoškove. Svakodnevno brišite prašinu, održavajte parket i tepihe čistim i potrudite se da u garderoberu, komodama i vitrinama vlada savršen red. Nemojte da unosite mnogo nameštaja, jer su stari Kinezi verovali da prebukirani životni prostor dovodi do otuđenja ukućana i otežava komunikaciju sa spoljnim svetom. Stručnjaci za feng šui preporučuju da jedan deo garderobnog ormara uvek bude prazan, jer tako simbolično ostavljate mesta za nove ljubavi i prijatelje u vašem životu.

   ■ Prozori su, uz ulazna vrata, glavna veza sa svetom i utiču na ugled i slavu ukućana, pa je dobro da budu besprekorno čisti. Staklo, u principu, emituje negativnu energiju, ali je neizbežno u domu. Bez obzira na to da li je na prozoru, vitrini, stolu, vratima, ako je prljavo i musavo, privlači nemaštinu, bolesti, neiskrene i zlobne ljude.

■ Kupatilska vrata bi trebalo da budu uvek dobro zatvorena, a poklopac na ve-ce šolji spušten. Kupatilo je veliki izvor negativnih vibracija, a na ovaj način se sprečava prodiranje u ostale prostorije. Takođe, sanitarije i pločice redovno čistite, sve kvarove odmah sanirajte, jer se i na taj način smanjuje uticaj loše energije.

■ Spavaća soba predviđena je isključivo za odmor i nije dobro da u njoj budu TV, radni sto, biblioteka, sprave za vežbanje... Suvišne stvari u ovom delu doma uzrokuju nesanicu, iscrpljuju organizam i mogu da dovedu do bolesti. Ipak, najveća greška je da u spavaćoj sobi postavite ogledalo, a ukoliko je to neizbežno, tokom noći ga prekrijte tkaninom da ne bi reflektovalo loše vibracije dok spavate.

■ Savremene domaćice ne koriste kuhinju u onoj meri u kojoj su to činile njihove bake ili prabake. To je velika greška, jer je kuhinja srce doma. Ako u njoj vlada nered, ako je mračna ili se ne koristi dovoljno, vremenom može da dođe do svađe i netrpeljivosti u porodici, što se odražava i na zdravlje, uspeh i materijalno stanje ukućana. Bilo bi dobro da se članovi porodice u kuhinji okupljaju što češće i tu jedu (ako ima dovoljno mesta).

■ Trpezarija je produžena ruka kuhinje i bitno je da bude dobro povezana sa njom. Akcenat je na stolu za ručavanje, idealno je da bude okrugao ili ovalan, jer kvadratni i pravougaoni oblici (zbog ćoškova) dovode do nerazumevanja među ukućanima.

■ S vremena na vreme, odstranite iz doma nepotrebne sitnice i stvari koje više nisu u funkciji. Nije dovoljno da ih spakujete u kutiju i odložite na tavan, terasu ili u garažu, jer i odatle šire negativnu energiju i prenose je na ukućane. Nemojte da vam bude žao da izbacite stare novine, kutije, kese, igračke, odeću koju više ne nosite, delove nameštaja... jer od njih imate mnogo više štete nego koristi.

SAVET PLUS: oštri i špicasti predmeti, bez obzira na to gde se nalaze, uvek emituju negativnu energiju, bilo bi dobro da nameštaj i dekorativni predmeti u domu imaju zaobljene ivice.

 PROLEĆNO SPREMANJE KUĆE
    Dočekajte letnju sezonu neopterećeni starim uspomenama i teškim mislima. Stručnjaci za feng šui tvrde da put do harmonije duše i tela vodi preko doma, a veliko spremanje bi trebalo da se obavi dva puta godišnje - u proleće i na jesen.     Bitno je da zavirite u sve ćoškove i dobro ih očistite, napravite mesto za nove stvari, osvežite zidove farbom ili novim tapetama. Stari Kinezi su verovali da je bolje imati manje nameštaja, jer svaki komad emituje posebnu energiju i ako je prostor pretrpan može da dovede do blokade na emotivnom, poslovnom, finansijskom ili zdravstvenom planu.
    Posle velikog spremanja sigurno ćete biti umorni, ali će blistav dom da vam popravi raspoloženje i omogući da prolećna svežina prodre u svaki segment vašeg života.

■ Prvi korak: širom otvorite vrata svih prostorija u domu i uklonite zavese i tepihe.

■ Drugi korak: ispraznite i očistite stolove, garderobere, a njihov sadržinu odložite sa strane.

■ Treći korak: pregledajte, a zatim odbacite suvišne stvari. Obavezno eliminišite sve što je oštećeno, staro, pokvareno i što više ne koristite i služi vam samo da skuplja prašinu. Oslobodite se i predmeta, koji vam bude bolne uspomene i neprijatna osećanja, kao i poklona bivših ljubavi i prijatelja sa kojima više niste u kontaktu. Suvišne stvari nemojte da odlažete na tavan, terasu ili u podrum za slučaj da vam zatrebaju, jer i dalje ostaju u vašem posedu.

■ Četvrti korak je da -  pošto se oslobodite bremena, pređite na čišćenje, nezaobilazeći nijednu sitnicu. Krenite od većeg ka manjem, od podova i nameštaja, do najmanjih predmeta.

■ Peti korak: kada završite sa spremanjem svih prostorija u domu, posvetite se sređivanju terase. 

 VAŠ RADNI KUTAK U DOMU
    U nedostatku adekvatne radne sobe, jedan deo doma možete da preuredite u radni prostor, gde ćete smestiti sto i računar. Najbolje bi bilo da kutak smestite u okviru dnevne sobe ili u hodnik ako je dovoljno osvetljen.
    Ako želite da u domu budete efikasni i produktivni kao da ste u kancelariji, prostor u kojem radite bi trebalo da ispunjava nekoliko ključnih uslova.


■ Radni kutak mora da bude blizu prozora, kako bi imao dovoljno prirodnog svetla. Kada je u pitanju rasveta, izbegavajte neonske sijalice jer umaraju oči i remete koncentraciju.

■ Da biste vizuelno odvojili taj deo doma od ostatka prostorije, enterijeristi preporučuju da deo zida oko radnog stola okrečite drugom nijansom. Dobro bi bilo da to budu crvena, naranxasta ili žuta, jer jarke boje stimulišu mozak.

■ Ako vam je za rad potrebna veća površina nego što je sto za kompjuter, dobro rešenje su sekretari kao i radni stolovi manjih dimenzija od lakih materijala (staklo, univer) koji ne opterećuju prostor poput masivnih stolova od punog drveta. Ipak, akcenat stavite na stolicu, koja bi morala da bude udobna, po mogućstvu sa podesivim sedištem i naslonom.

■ Ukoliko nemate dovoljno prostora za odlaganje knjiga, fascikli i pribora za rad, problem ćete najbrže i najlakše da rešite ako na zid iznad stola okačite policu.

FENG SHUI  ENERGIJA DRVETA, KAMENA I METALA
    Ukoliko vam nedostaje energije, ako imate problema sa snom, ako se osećate malaksalo, bolesno i bespomoćno, feng shui može i tu da vam pomogne. Najbitniji deo delovanja ove drevne veštine je čišćenje energije u vašem životnom prostoru, jer se u svakom domu skuplja negativna energija, zvana 'ša-či', koju možete da izbegnete određenim rasporedom i detaljima u domu.
    Na ovaj način ćete poboljšati protok pozitivne energije i dobićete dom koji leči i isceljuje. Feng shui nudi rešenja i za specifične zdravstvene probleme, ali stručnjaci kažu da taj viši nivo ne može da funkcioniše dok se ne primene osnovna pravila. A evo šta oni savetuju:

■ Prvo pravilo za dobro zdravlje je svež vazduh u prostorijama, što više prirodnog svetla i prostor bez buke i nereda. Ukoliko nemate dovoljno prirodnog svetla, rasveta treba da bude različite jačine. Sijalice iste snage u svim prostorijama nisu baš dobro rešenje. Na prozorsku dasku stavite bilo kakvu figuricu od brušenog kristala, jer se tako širi i ravnomerno raspoređuje energija koja dolazi od spoljnog svetla. Esencijalna ulja vrlo efikasno mogu da pročiste vazduh.

■ U istočnom delu kuće ili stana treba držati zelene biljke i-ili akvarijum, jer vodeni i drveni elementi doprinose boljem zdravlju. Ukoliko iz nekog razloga cveće u vašem domu ne uspeva, energiju možete popraviti i bojama.     Zelena ili smeđa zameniće energiju biljaka, dok će adekvatna zamenu za vodu obezbediti plava ili crna. Izbegavajte kaktus i druge biljke sa bodljama, a birajte one sa zaobljenim listovima.


■ Pre nego što odete spavati, u spavaćoj sobi zapalite sveću od pčelinjeg voska, kako biste se što bolje odmorili. Ove sveće ispuštaju jone povoljne za zdravlje i dug život.

■ Kako bi svi članovi vaše familije imali dobro zdravlje i kako bi među vama vladali sklad i harmonija, ručajte zajedno za okruglim ili ovalnim stolom. Energija kruga jača zdravlje i dobre međuljudske odnose.

■ U enterijeru izbegavajte žutu boju, naročito u spavaćoj sobi, jer ona podstiče brigu, a to je glavni izvor stresa i narušenog zdravlja.

■ Kuhinja treba da je okrečena u pastelne boje, nikako u tamne, jer svetliji tonovi poboljšavaju probavu i rad želuca.

■ Ukoliko imate problema sa jetrom, okružite se drvenim predmetima. Energija drveta blagovremeno utiče na sve unutrašnje organe, naročito na jetru i žuč.

■ Odlična stimulacija za dobro zdravlje je biljka bambusa, smeštena u trpezariji ili dnevnoj sobi, jer ova biljka simbolizuje prosperitet.

■ Ukoliko vas muče astma ili bilo kakvo drugo plućno oboljenje, u dom unesite više ukrasa napravljenih od metala. Njihova energija pomoći će vam da uspostavite pravilan ritam disanja.

■ Osobe koje su dijabetičari, trebalo bi da se okruže predmetima od mermera, kamena ili granita.

■ Ukoliko je neko od ukućana bolestan, stavite grumen soli u prostoriju gde leži, kako biste u vazduh uneli više negativnih jona i na taj način stimulisali bolje zdravlje i brži oporavak bolesnika.


■ Ako imate baštu ili veliku terasu, zasadite borove, jer Kinezi veruju da oni obezbeđuju dug život i dobro zdravlje.

■ Ne preterujte u dekoraciji, naročito sa kamenjem, jer velika količina zemljanih elemenata uzrokuje poremećaje varenja, nesanicu i česte glavobolje.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.