понедељак, 13. август 2012.

Osnovni elementi sreće


Već smo naučili da sreća prevazilazi materijalne stvari. To je ponovio Villiam Barclai kada je rekao, "Radost nema nikakve veze sa materijalnim stvarima, ili sa spoljašnjim okolnostima čoveka. Čovek koji živi u krilu raskoši može biti bedan i čovek u dubinama siromaštva može preliti sa radošću. "
Sreća može biti izazvana mnogim načinima i sredstvima. Neki su rezultat kratkoročne sreće, dok su drugi dugotrajne. U našem svetu gde svako  čini sve da se kreće u brzim tempom, možemo sebi učiniti veliku uslugu tako što ćemo naći slobodno vreme za samorefleksiju.
Meditacija je moćno sredstvo za podsticanje sreće. Kroz meditaciju, možemo dostići nivo mentalne jasnoće. Izrada meditacija redovan je deo našeg života i može nas dovesti do nove i uzbudljive mogućnosti za naš unutrašnji mir. Ovo će povećati sreću kao rezultat.
Nekoliko faktora treba da budu ispunjeni da postignemo sreću. Ovi preduslovi su:
Dobro Zdravlje                                                                                         
Zdravlje je bogatstvo. Dobro zdravlje je veoma važan faktor u postizanju sreće. To nam omogućava da život učinimo prijatnijim. S druge strane, bolest ne samo da isprazni džepove, već i uništava naše usrdno u životu.
Dakle, telo mora biti dobro tretirano, pazite ga s ljubavlju, s obzirom na potrebnu hranu. Mi smo se dobro starali o njemu preduzimanjem preventivnih mera. Možemo odlučiti da se uključimo u zdrav način života. da jedemo pravu hranu i radimo redovno vežbe.
Dovoljan Izvor prihoda
Osnovni prihod trebalo bi da zadovolji osnovne porodične potrebe. To nas oslobađa briga oko osnovnih potreba i koncentriše na ono što sledi najbolje love - ljubav.
Osnovne potrebe variraju od jedne porodice do druge. Ono što se ovde podrazumeva je da se obezbedi prihod za razumnu hranu, odeću i skloništa. Ono što je razumno i dovoljno zavisi od potreba porodice.
Ljubav
Ljubav je osnova ljudske egzistencije. Moramo da  osećamo i volimo da bi bili  srećni. To je važno. Da imamo bar jednu osobu sa kojom uživamo da delimo svoj život. Ovo ne mora uvek da bude romantičan odnos. Porodica ili prijatelji će da upotpune ovu potrebu.
Produktivan posao ili aktivnost
Ljudi imaju osećaj dostignuća samo znajući da oni još uvek mogu da doprinesu svojim veštinama  potrebnim ljudima oko njih. Produktivan posao ili aktivnost povećava naše samopouzdanje i samopoštovanje, što na kraju dovodi do sreće.
Dobar stav
Osoba sa negativnim stavom u životu nikada ne može biti srećna. Pozitivan stav je potreban da se obezbedi duga i trajna sreća. Perfekcionista će verovatno biti uznemiren kada svet nije po njegovoj želji, ali osoba sa pozitivnim stavom će biti tolerantna i imaće razumevanja prema svim vrstama ljudi, događaja i okolnosti.
Definisani ciljevi
U ostvarivanju sreće, ciljevi moraju biti podešeni za sve aspekte života, kao što su posao, karijera, odnosi, zdravlje, itd  Nakon postavljanja naših ciljeva, moramo napraviti akcioni plan o tome kako da ostvarimo te ciljeve. Zatim naš plan sprovodimo i pratimo napredak. Kontinuirani napredak dovodi do osećaja ispunjenosti i sreće. 
 Ako svi gore navedeni preduslovi nisu ispunjeni, ne možemo biti istinski i potpuno srećni. U slučaju neispunjenja bilo kog od njih je isto što i zaboravljanje jedanog sastojka koji čini recept sasvim zadovoljavajućim! Stoga je veoma važno da smo zdravi, u svim aspektima - fizički, mentalno, emotivno i finansijski - da bi mogli da ostvarimo trajnu sreću.
Peti ključ za sreću: Rezultati srećnih misli - Sreća je način života.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.