среда, 8. август 2012.

Kako da postignete sreću


Šta je Marta Vašington rekla u prstenovima  istine ", najveći deo naše sreće zavisi o našim propisima, a ne našim uslovima."
Sreća je ostvariva, ali to podrazumeva neke napore i pravi stav. Moramo imati odgovarajući stav i pogled u životu da bi mogli da se fokusiramo na sebe, a uslov je bit srećan u svim izazovima sa kojima se suočavamo.
Kako Povećati nivo sreće
Između našeg fizičkog i psihičkog bića, um ima veći uticaj za većinu nas. Telo, nakon što je dobro zbrinuto i održavano sa osnovnim potrebama u životu, mogu lako da funkcionišu. Međutim, um automatski beleži svaki događaj, bez obzira koliko trivijalan. Zbog toga, moramo biti na oprezu sa onim što je zabeleženo u našem umu, jer to može imati uticaj na naše nivoe sreće.
Marko Aurelije nas upozorava, "sreća u tvom životu zavisi od kvaliteta tvojih misli: pa, shodno tome čuvaju i brinu da nema pojmova nepodobnih za vrline i razumne prirode."
Unutrašnji mir u velikoj meri potiče iz potrebe za ljubav i samilost u našem životu. Više osećamo, volimo i vise briga imamo za sreću drugih, veći je naš sopstveni osećaj blagostanja. Mi imamo mir ako nemamo neprijatelja. Ovo pomaže u uklanjanju naših strahova i nesigurnosti, i daje nam snagu da se izborimo sa svim preprekama možemo susresti.
Dokle god mi živimo u ovom svetu, mi smo dužni da se susrećemo s problemima. Uostalom, svet nije "savršen." Ako smo sami prestali da tražimo ili očekujemo stvari da budu savršene, onda biti srećan može da postane lakše. Ako, s vremena na vreme, gubimo nadu i postajemo obeshrabreni, treba zapamtiti da postoji mogućnost biti prisutan u problemu. Mi samo treba da ga tražimo.
Biti realan povećava našu sposobnost da prevaziđemo probleme. Sa ovakvim stavom, svaka nova prepreka se može posmatrati kao još jedna prilika za poboljšanje. Dozvolite da citiram jedan primer: Dva coveka su upravo izgubili posao. Umesto osećaja žalosti za sebe, gospodin A. odluči da uzme kao mogućnost da istražuju nove stvari i pronađu bolji posao. Gospodin B. se takođe suočava sa istim okolnostima, odlučuje da skače sa dvadesetog sprata zgrade i da okonča sve!
Ovde vidimo kako dve osobe različito reaguju u istoj situaciji. To samo znači da sami možemo odlučiti o tome kako da reagujemo na svaki događaj koji se dešava u našim životima. Biti srećan nije uvek lako. To može biti jedan od najvećih izazova, moramo se suočiti u životu, jer zahteva svu odlučnost, istrajnost, i samodisciplinu koju možemo sakupiti. Takođe je potrebno mnogo zrelosti da bi mogli da preuzmemo odgovornost u izboru da se usredsredite na ono što imamo, a ne na ono što nemamo.
Dokle god smo nepraktični i žudimo za mnogo više od onoga što imamo, u smislu bogatstva i luksuza, mi ćemo biti nesrećni. Ovo se razlikuje od strasti ili želje da bude motivisan da ga dostigne, Kad smo uzbuđeni ili oduševljeni na putu smo da ga dostignnemo.
Neki ljudi osećaju da nemaju dovoljno. Koliko je dovoljno?
Za većinu od nas, dovoljno je malo više od onoga što imamo. Često se zavidi na onome što naši susedi imaju bogatije. Ponekad, ne uspevaju da shvate kako smo srećni, u odnosu na one koji su manje srećni. Povećanje bogatstva ne garantuje sreću.
Očigledno je da sreća ne dolazi iz materijalnih stvari na koje ćemo se fokusirati svaki dan. Da otkrijemo tajnu za postizanje zadovoljstva i sreće, da znate kako da uživate u onome što imate i upravljate želju na stvari koje su trenutno van našeg domašaja.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.