Ovaj kolac je obicno baka pravila za srpsku Novu godinu ili praznik
Svetog Vasilija…cesto ga pravimo i tokom godine jer je testo vrlo fino,
mekano, lisnato i premazuje se sa medom.:)))
Izvor http://www.coolinarika.com/recept/vasilice/
Sastojci
- 600 g mekog brasna
- pola paketica svezeg kvasca
- 1 kasicica soli
- 1 jaje
- oko 3 dl mleka
- 250 g margarina
- med za premazivanje
Priprema
- Težina:
-
1
Kvasac razmutiti u malo toplog mleka sa kasicicom secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.
-
2
Od brasna, pripremljenog kvasca, malo soli i jednog jajeta zamesiti testo sa mlakim mlekom.
-
3
Razviti cetvrtastu koru i premazati 1/3 margarina, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
-
4
Postupak ponoviti jos 2x, sa odmaranjem od 15 minuta, dok ne utrosimo ceo margarin.
-
5
Na kraju, razviti koru debljine 0, 5 cm, iseci je 4 ili vise delova (u ovom slucaju je bilo 6 kvadrata), poredjati u pleh i izbockati viljuskom na vise mesta, ne treba premazivati.
-
6
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200-220 C oko 20-tak minuta, dok lepo zarumeni.
-
7
Izvaditi i jos tople ih obilno premazati medom.
Posluživanje
Probala sam da na netu nadjem jos neki slican recept za Vasilice, negde se pravi kao pogaca, ili pita sa orasima, u nekim receptima se premazuje sa medom, u drugima ne…ovaj receptek sam nasledila od bake, ali bih rado saznala kako se priprema i u drugim krajevima, uvek je lepo nauciti nesto novo…:)))Izvor http://www.coolinarika.com/recept/vasilice/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.