Mit: Srčane bolesti u Americi uzrokovane su konzumiranjem kolesterola i zasićenih masnoća životinjskog podrijetla.
Istina: Tijekom razdoblja brzog porasta srčanih
bolesti (1920.-1960.), uporaba životinjskih masnoća u Americi je opadala
no potrošnja hidrogeniziranih i industrijski obrađenih biljnih masnoća
dramatično je rasla. (USDA-HNI)
Mit: Zasićene masnoće začepljuju arterije.
Istina: Masne kiseline pronađene u arterijskim
čepovima većinom su nezasićene (74%) od kojih je 41% višestruko
nezasićenih. (Lancet 1994 344:1195)
Mit: Vegetarijanci žive dulje.
Istina: Godišnja smrtnost od svih uzroka nešto je
veća kod vegetarijanaca nego kod nevegetarijanaca. (0.93% naspram
0.89%); godišnja smrtnost žena vegetarijanaca je značajno veća od one
žena nevegetarijanaca (0.86% naspram 0.54%) (Am J Clin Nutr 1982 36:873)
Mit: Vitamin B12 može se naći u određenim biljnim izvorima poput plavozelenih algi i sojinih proizvoda.
Istina: Vitamin B12 se iz biljnih izvora ne može
apsorbirati. Suvremeni sojini proizvodi povećavaju potrebe organizma za
vitaminom B12. (Soybeans: Chemistry & Technology Vol 1 1972)
Mit: Za dobro zdravlje, kolesterol seruma mora biti niži od 180 mg/dl.
Istina: Smrtnost od svih uzroka veća je kod
pojedinaca koje imaju razinu kolesterola manju od 180 mg/dl.
(Circulation 1992 86:3:1026-1029)
Mit: Životinjske masnoće uzrokuju rak i bolesti srca.
Istina: Životinjske masnoće sadrže mnoge nutrijente
koji štite od raka i bolesti srca; veća učestalost raka i srčanih
bolesti povezuje se s konzumiranjem velikih količina biljnih ulja. (Fed
Proc July 1978 37:2215)
Mit: Niskokalorična je prehrana dobra za djecu.
Istina: Djeca na niskokaloričnoj prehrani pate od
problema s rastom, slabo napreduju i imaju teškoće s učenjem. (Am J Dis
Child 1989 May;143(5):537-42)
Mit: Od niskokalorične prehrane ćete se “osjećati bolje… i uvećati svoju radost življenja.”
Istina: Niskokalorična je prehrana povezana s
povećanom stopom depresije, psihološkim problemima, iscrpljenošću,
nasiljem i samoubojstvom. (Br J Nutr 1998 Jan;79(1)23-30; Lancet 3/21/92
v339)
Mit: Da bi izbjegli srčane bolesti, umjesto maslaca moramo koristiti margarin.
Istina: Potrošači margarina imaju dvostruko veću stopu srčanih bolesti od potrošača maslaca. (Nutrition Week 3/22/91 21:12)
Mit: Amerikanci ne troše dovoljno esencijalnih masnih kiselina.
Istina: Amerikanci troše daleko previše jedne vrste
EMK-a (omega-6 EMK iz većine višestruko nezasićenih biljnih ulja) a
nedovoljno druge vrste EMK-a (omega-3 EMK iz ribe, ribljeg ulja, jaja
pravilno hranjenih kokoši, tamnozelenog povrća i bilja, ulja određenih
sjemenki poput lana i chie, orašaste hrane poput oraha i u malim
količinama iz svih cjelozrnih žitarica.) (Am J Clin Nutr 1991 54:438-63)
Mit: “Prehrana pećinskog čovjeka” bila je s malo masti.
Istina: Širom svijeta, primitivni su narodi tražili i
konzumirali mast riba i školjkaša, divljih patki, morskih sisavaca,
kopnenih ptica, kukaca, gmazova, glodavaca, medvjeda, pasa, svinja,
goveda, ovaca, koza, divljači, jaja, orašastih plodova i mlječnih
proizvoda. (Abrams, Food & Evolution 1987)
Mit: Vegetarijanska prehrana štiti od ateroskleroze.
Istina: Jedan međunarodni projekt na temu
ateroskleroze otkrio je da vegetarijanci imaju jednaku stopu
ateroskleroze kao i osobe koje konzumiraju meso. (Lab Invest 1968
18:498)
Mit: Niskokalorična prehrana štiti od raka dojke.
Istina: Nedavna studija otkrila je da žene na
niskokaloričnoj prehrani (manje od 20%) imaju istu stopu raka dojke kao i
žene koje konzumiraju veliku količinu masti. (NEJM 2/8/96)
Mit: Kokosovo ulje uzrokuje srčane bolesti.
Istina: Kada je pacijentima koji se oporavljaju od
srčanih bolesti davano kokosovo ulje u iznosu 7% energetskih izvora, oni
su se uspješnije oporavljali u usporedbi s kontrolnom skupinom, a nije
bilo razlike u usporedbi s pacijentima kojima je davano kukuruzno ili
suncokretovo ulje. Narodi koji konzumiraju kokosovo ulje imaju nižu
stopu srčanih bolesti. Kokosovo je ulje možda jedno od najkorisnijih
ulja za sprečavanje srčanih bolesti zbog svojih antivirusnih i
antimikrobnih osobina. (JAMA 1967 202:1119-1123; Am J Clin Nutr 1981
34:1552)
Mit: Zasićene masnoće usporavaju proizvodnju protuupalnih prostaglandina.
Istina: Zasićene masnoće zapravo poboljšavaju
proizvodnju svih prostaglandina time što omogućuju pretvorbu
esencijalnih masnih kiselina. (Price-Pottenger Nutrition Foundation
Journal 20:3)
Mit: Arahidonska kiselina u namirnicama kao što je jetra, maslac i žumanjak uzrokuje produkciju “loših” upalnih prostaglandina.
Istina: Prostaglandini serije 2 koje tijelo stvara
od arahidonske kiseline i potiču i koče upalu pod određenim okolnostima.
Arahidonska kiselina je od životne važnosti za rad mozga i živčanog
sustava. (Price-Pottenger Nutrition Foundation Journal 20:3)
Mit: Junetina uzrokuje rak debelog crijeva.
Istina: Argentina, koja ima veću potrošnju junetine
ima nižu stopu raka debelog crijeva od S.A.D.-a. Mormoni imaju nižu
stopu raka debelog crijeva od Adventista sedmog dana koji su
vegetarijanci (Cancer Res 35:3513 1975)
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.