VASILICA
Srpska pravoslavna crkva 1. januara po Julijanskom - 14. januara po
Greogijanskom kalendaru - proslavlja tri velika praznika: spomen na
Svetog Vasilija Velikog, Mali Božić i srpsku Novu Godinu. Na taj dan
mesi se obredni hleb - Vasilica.
Postoje različiti recepti za Vasilicu i najčešće su lokalnog karaktera. Ovaj recept je u osnovi recept za Božićnu Česnicu (lisnata
pogača koju premazujem mašću) samo što Vasilicu punim sirom, da nam
godina bude bogata i premazujem medom, da nam godina bude slatka i
vesela. U nju se ne stavlja parica.
VASILICA
(okrugla limeni pleh prečnika oko 26cm)
20g svežeg kvasca
50ml tople vode
pola kašičice šećera i brašna
oko 500g brašna i još 200 - 300g za posipanje i dalji rad
1/2 - 1 kašičica soli (zavisi od slanoće masti i sira)
250ml tople vode
svinjska masti, sobne temperature (oko 300-400g)
250g mrvljenog belog sira (zlatiborski, zlatarski, feta...)
1 kašičica meda i 1 kašika vruće vode
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u 50ml tople
vode. U 250g brašna, dodajte so, nadošli kvasac, 250ml tople vode,
postepeno dodajte ostatak brašna (oko 250g), i mesite dok ne dobijete
lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom
da se duplira.
Premesite testo. Rastanjite ga na brašnom posutoj podlozi u oblik
pravougaonika debljine oko 1cm ili tanje, veličine oko 40x45cm.
Premažite mašću, štedeći rubove. Preklopite desnu trećinu preko srednjeg
dela, pa levu preko toga. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite
postupak, desna trećina preko sredine, pa leva preko toga. Pritisnute ga
na nekoliko mesta oklagijom (radi lakšeg tanjenja i istiskivanja
vazduha) i ponovo ga rastanjite ponavljajući postupak mazanja i
preklapanja još 2 puta. Ako mast počne da probija prilikom tanjenja kroz
klobuke testa, odlično, jer će površina biti hrskavija i rustičnija.
Samo to mesto pospite brašnom. Svaki put kad je tanjite ona postaje sve
neurednija i sve manje možete da je razvučete (tako treba).
Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjite je i ne mažite mašću već pospite komadiće sira po sredini testa. Ako želite okruglu Vasilicu onda polako preklapajte testo preko centra i preko svakog novog preklopa pospite malo sira. Poslednji preklop neka zatvori celu površinu. Podvucite dlanove pod Vasilicu, okrenute je i spustite u namašćen okrugli pleh dimenzija oko 26cm u prečniku. Njena veličina je oko 20cm. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta.
Ako želite kockastu varijantu onda pospite sir po sredini, i preklapajte kao kad ste je razvijali, a pre svakog preklopa površinu ispod pospite mrvljenim sirom.
Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjite je i ne mažite mašću već pospite komadiće sira po sredini testa. Ako želite okruglu Vasilicu onda polako preklapajte testo preko centra i preko svakog novog preklopa pospite malo sira. Poslednji preklop neka zatvori celu površinu. Podvucite dlanove pod Vasilicu, okrenute je i spustite u namašćen okrugli pleh dimenzija oko 26cm u prečniku. Njena veličina je oko 20cm. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta.
Ako želite kockastu varijantu onda pospite sir po sredini, i preklapajte kao kad ste je razvijali, a pre svakog preklopa površinu ispod pospite mrvljenim sirom.
Ako želite veću Vasilicu povećajte količinu vode sa 250 na 350ml i količinu kvasca sa 20 na 30g, pa će to samim tim vući i više brašna.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.