Sastojci
- Broj osoba:
- 3 suve svnjske nozice
- 3 sveze svinjske nozice
- 1 teleca noga (da bi bihtije bile bistre)
- 1 kesica bibera u zrnu
- po ukusu soli
- 3 glavice belog luka
- po zelji par svinkskih usiju i repova, i ko voli bogatije, jedna svinjska kolenica
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
1
Ocistiti sve sastojke, staviti ih u veci lonac, naliti vodu i dodati zacine
-
2
Na tihoj vatri pihtije kuvati 4 – 5 sati, zavisi od kolicine i starosti mesa.
-
3
Skupljati povremeno penu i skidati masnocu koja se cediljkom moze “uhvatiti”
-
4
Kad meso pocne da samo otpada s kosti (podignete komad, protresete na varjaci i ako samo pada, to je to ) , pihtije su kuvane. Videcete da je i tecnost lepljiva.
-
5
Lonac skinuti s vatre, staviti da se stalozi.Kad se prohladi, ponovo skup[iti mast sa povrsine
-
6
Procediti kroz gusto sito, meso i kosti ostaviti sa strane, i iskidati ih na osrednje komade, ne suvise sitne
-
7
Meso rasporediti u dublje tanjire, po zelji naseckati belog luka i naliti procedjenu tecnost.
-
8
Za nekoliko sati , pihtije ce se stegnuti.Iseci ih na kocke, po zelji posuti alevom paprikom i sluziti kao hladno predjelo.
Posluživanje
U novije vreme pihtije se razlivaju u kalipe za mafine, kuglof i srneca ledja, rezu se i redjaju na ovale kao sastavni deo ordevera, sa rolatima i ostalim slanim djakonijama. Mi vise volimo po starinski…Kad ih u tanjiru isecemo na kocke, pa onda uz proju, nikad kraja :)I da..Niko kao dete ne voli i ne jede pihtije. To dolazi s godinama :)
P.S.Slika nije moja, ali isprobavam, iskoro dolaze moje. :)
http://www.recepti.rs/recept.asp?link=23999
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.