понедељак, 14. јануар 2013.

Bogojavljenski kolac

Bogojavljenski kolac se  u Francuskoj tradicionalno pravi  prije i posle nekoliko dana Bogojavljenja.Ovo je kolac samo od lisnatog tijesta koji se sluzi uz dzem a i moze se peci  i  i filovati sa raznim dodacima voce,cokolada,krem zavisi  u  kako kojem kraju  spremaju .U tijesto se stavlja(sakrije) keramicka figurica  i ko je dobije smatra se kraljem tog dana ,i ima pravo da nosi taj dan pozlacenu krunu  koja je napravljena specijalno za tu priliku.Kao kod nas sto se stavlja sitan novcic u bogojavljensku pogacu.Ovih dana se tradicionalno sluzi pa evo ja cu da podijelim sa Vama receptic.Ja sam pravila sa orasima umijesto badema.Brzo i jednostavno a ukusno:) Moze da se pravi sa slasticarskim kremom  ako vise volite,znaci orasi plus sl krem.Prilagodite sebi.Uzivajte :) 


Sastojci

Broj osoba:
8 osoba
  •  2X230 lisnato tijesto
  •  150gr badema ili oraha mljevenih
  •  100gr secera u prahu
  •  2kom jaja
  •  1 zumance(za premazivanje)
  •  75gr maslaca
  •  1 keramacka figurica
  •  25gr secera+2sup kas vode za premazivanje( sirup ili agda)
  •  1kesicu vanilin secera(ja sam dodala da mirisi)nije obavezno
  •  slasticarski krem duplu mijeru staviti slasticarskog krema.(od prvog fila,oraha )

Priprema

Vrijeme pripreme:
40 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Staviti jedno lisnato tijesto na papir za pecenje. Tako kad zavrsite zajedno sa papirom stavite u  tepsiju.
    Moze se i napraviti domace lisnato,kako to ja pravim.
     http://www.coolinarika.com/recept/906475

  2. 2 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Umutiti:Jaja,secer i vanilin secer.
  3. 3 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Dodati razmeksani maslac(koji je odstojao na sobnoj temperaturi bar 1h) i izijednaciti to.
  4. 4 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Dodati orahe ili bademe i rucno lagano izjednaciti.Ako hocete mozete samo ovako da pravite ali jos ljepse je kad dodate slasticarski krem.Vi odlucite.
    Napraviti slasticarski krem: http://www.coolinarika.com/recept/slasticarski-krem/

  5. 5 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Stavljati smijesu na srijedu lisnatog tijesta(koji ste vec pripremili).Po tom sloju dodajte duplu mijeru  slasticarskog krema.Polagano rastanjiti  ali ne do kraja, ostaviti u krug da se moze zalijepiti ili uviti kad se stavi drugo lisnato tijesto.Da se zatvori.

  6. 6 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Po tim krajevima okolo premazati malo toplom vodom.
  7. 7 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Usredinu staviti figuricu.

  8. 8 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Prekriti drugim tijestom.I u krug slijepiti krajeve lagano prstima ili viljuskom.Radi dekoracije ja sam blago narezala okolo u krug.

  9. 9 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:)
    Na kraju se premaze sa zumancetom,i nasijecka nozom po vrhu ja sam kao baklavu nasijeckala.Sa nozom sam izbockala nekolko rupice da se ne naduva .

  10. 10 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
  11.  
    Staviti u renu i ukljuciti na 210° da se pece.Kad bude skoro gotova izvaditi i premazati sirupom ili agdom i vratiti u renu na kratko.Treba da se pece ukupno oko 30 m odprilike zavisi od rene.
    Provjeriti podici malo odozdo sa spatulom i ako je ima dobru zlatnu boju pecen je. 


  12. 11 Galette des Rois ili Bogojavljenski kolac:) 
    Izvadi se iz rene i pokrije krpom da odstoji nekolke minute.

Posluživanje

Kolac se reze na trokutove i  po tradiciji se jede topal.Znaci blago se zagrije prije upotrebe ako je niste odma jeli kad ste je izvadili iz rene.
Srecni vam praznici!
Prijatno ! 


http://www.coolinarika.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.