Sastojci
- Broj osoba:
- 2X230 lisnato tijesto
- 150gr badema ili oraha mljevenih
- 100gr secera u prahu
- 2kom jaja
- 1 zumance(za premazivanje)
- 75gr maslaca
- 1 keramacka figurica
- 25gr secera+2sup kas vode za premazivanje( sirup ili agda)
- 1kesicu vanilin secera(ja sam dodala da mirisi)nije obavezno
- slasticarski krem duplu mijeru staviti slasticarskog krema.(od prvog fila,oraha )
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
Staviti jedno lisnato tijesto na papir za pecenje. Tako kad zavrsite zajedno sa papirom stavite u tepsiju.
Moze se i napraviti domace lisnato,kako to ja pravim.
http://www.coolinarika.com/recept/906475
-
2
Umutiti:Jaja,secer i vanilin secer.
-
3
Dodati razmeksani maslac(koji je odstojao na sobnoj temperaturi bar 1h) i izijednaciti to.
-
4
Dodati orahe ili bademe i rucno lagano izjednaciti.Ako hocete mozete samo ovako da pravite ali jos ljepse je kad dodate slasticarski krem.Vi odlucite.
Napraviti slasticarski krem: http://www.coolinarika.com/recept/slasticarski-krem/
-
5
Stavljati smijesu na srijedu lisnatog tijesta(koji ste vec pripremili).Po tom sloju dodajte duplu mijeru slasticarskog krema.Polagano rastanjiti ali ne do kraja, ostaviti u krug da se moze zalijepiti ili uviti kad se stavi drugo lisnato tijesto.Da se zatvori.
-
6
Po tim krajevima okolo premazati malo toplom vodom.
-
7
Usredinu staviti figuricu.
-
8
Prekriti drugim tijestom.I u krug slijepiti krajeve lagano prstima ili viljuskom.Radi dekoracije ja sam blago narezala okolo u krug.
-
9
Na kraju se premaze sa zumancetom,i nasijecka nozom po vrhu ja sam kao baklavu nasijeckala.Sa nozom sam izbockala nekolko rupice da se ne naduva .
- 10
-
Staviti u renu i ukljuciti na 210° da se pece.Kad bude skoro gotova izvaditi i premazati sirupom ili agdom i vratiti u renu na kratko.Treba da se pece ukupno oko 30 m odprilike zavisi od rene.
Provjeriti podici malo odozdo sa spatulom i ako je ima dobru zlatnu boju pecen je.
-
11
Izvadi se iz rene i pokrije krpom da odstoji nekolke minute.
Posluživanje
Kolac se reze na trokutove i po tradiciji se jede topal.Znaci blago se zagrije prije upotrebe ako je niste odma jeli kad ste je izvadili iz rene.Srecni vam praznici!
Prijatno !
http://www.coolinarika.com/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.