Osim što će vas mirisom vratiti u djetinjstvo, domaći kruh i pizza, hrskave pogačice, tortice od lisnatog i meke fritule najslasnija su pozivnica na druženje
Kako bi jela od tijesta bila pahuljasta i hrskava, pećnicu
prethodno zagrijte na temperaturu nešto nižu od one koja se navodi u
receptu. Kad ga stavite u pećnicu, povisite temperaturu i tijesto će
bolje narasti.
Neka od najukusnijih i najjednostavnijih
delicija upravo su jela od tijesta. Domaći kruh, pizze, kiflice, piroške
ili nešto egzotičniji azijski naan mirisom i okusom ugrijat će vas i za
najhladnijih dana. Ako radite kruh s mediteranskim začinima ili
talijansku focacciu, prije nego što stavite tijesto u pećnicu, pospite
ga krupnom morskom solju kako biste pridonijeli hrskavosti i bogatstvu
okusa. Da bi kruh što dulje zadržao svježinu, tijesto napravite dan
prije i preko noći ga držite u hladnjaku. Ako nemate toliko vremena,
mijesite ga na hladnoj kuhinjskoj površini - nekoliko puta tijekom
izrade kockicom leda prođite po radnoj površini.
Za neodoljivo
hrskavu koricu prije pečenja premažite tijesto s malo mlake vode.
Namažete li ga bjelanjkom ili žumanjkom jajeta, korica će biti sjajna. I
tijesto za pizzu bolje je napraviti dan prije - stoji li u hladnjaku
barem osam sati, korica će biti ukusnija.
Pikantne tortice s povrćem i slaninom
Sastojci:
2 glavice luka, 2 žličice maslinova ulja, 400 g rajčice, list lisnatog
tijesta, 100 g ribanog parmezana, 200 g nasjeckane slanine, sol, papar;
ukras: ribani parmezan, šaka listova bosiljka i rikule, prženi pinjoli
Priprema: Narežite
luk i rajčice na kriške. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lisnato tijesto
razvaljajte i narežite na četverokute. Stavite ih u lim. Pospite tijesto
sirom, rasporedite slaninu, poslažite po njemu rajčice koje ste
pomiješali s uljem te posolili i popaprili. Rasporedite luk po tijestu i
pospite pinjolima. Pecite tijesto 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu
boju. Pospite rikulom i bosiljkom, naribanim parmezanom te pinjolima.
Azijski naan s jogurtom i lanenim sjemenkama
Sastojci:
žličica kvasca, 2 žličice šećera, 2 šalice brašna, žličica soli,
prstohvat praška za pecivo, 3 žlice jogurta, 2 žlice maslinova ulja,
žličica lanenih sjemenki, topljeni maslac za premazivanje
Priprema:
Rastopite kvasac i žličicu šećera u 3/4 šalice tople vode. Neka stoji
10 min. Pomiješajte brašno, sol, šećer i prašak za pecivo. Kvascu
dodajte jogurt i ulje pa pomiješajte. Dodajte brašno i lanene sjemenke.
Dobro umijesite i pustite da odstoji 2-4 sata. Podijelite tijesto na 6
loptica i razvaljate ih do oblika naana. Zagrijte tavu na jakoj vatri.
Navlažite ruke i lagano navlažite naanove. Položite naan na tavu i
držite minutu dok se ne napuhne. Okrenite ga. Tavu poklopite i pecite
još 30 sekundi. Maknite ga i premažite maslacem.
Aromatična miješana pizza s lukom
Sastojci: 3
šalice svenamjesnkog brašna, pakiranje kvasca, 2 žlice biljnog ulja,
žličica soli, žlica šećera, šalica tople vode (oko 45°C); za nadjev:
umak od rajčice, luk, paprika, šunka, šampinjoni, sir, origano, masline
Priprema: Pomiješajte
brašno, sol, šećer i kvasac. Dodajte ulje i vodu. Zamijesite tijesto i
razvucite ga u oblik kruga ili pravokutnika. premažite umakom od
rajčice. Nadjenite lukom i paprikom narezanom na kolutiće, šunkom,
šampinjonima narezanim na listiće i ribanim sirom. Začinite origanom i
pospite usitnjenim maslinama. U limu za pečenje pecite od 20 do 25 min
na 190°C.
Pet koraka do savršenog tijesta
Suhi je kvasac
najbolje umiješati u brašno drvenom kuhačom kako bi se ravnomjerno
rasporedio. Svježi će se kvasac najbolje podići ako ga pomiješate s 200
ml toplog mlijeka i malo šećera ili meda, ostavite na toplome mjestu
desetak minuta pa umiješate u brašno.
Temperatura vode iznimno je
važna. Idealna je mlaka jer ako je prevruća, kvasac će propasti i
tijesto se neće dići, a prehladna voda neće aktivirati kvasac i tijesto
će propasti. I vrijeme izrade ima svoje zakonitosti. Osnovno pravilo
glasi: tijesto se mijesi između tri i osam minuta. Treba li vam meko
tijesto za slatki kruh, slatke kiflice i pogačice, mramorni kruh i sl.,
mijesite ga najviše pet minuta.
Za savršen rezultat tvrđe tijesto
od kojeg se rade slasne slane poslastice poput pizze, slanih prutića i
kruha s češnjakom mijesite od šest do osam minuta. Kad je gotovo,
oblikujte ga u kuglu i stavite u namašćenu posudu koja je barem dvaput
veća od kugle da bi se imalo mjesta dići. Prekrijte posudu plastičnom
folijom koju ste također nauljili kako se tijesto ne bi primilo za nju.
Ako ćete ga odmah upotrijebiti, ostavite da odstoji na toplom i suhome
mjestu barem sat vremena.
Kruh s češnjakom Jamieja Olivera
Sastojci:
500 g svenamjenskog brašna, 1/2 žličice soli, vrećica instant-kvasca,
žličica šećera, 300 ml mlake vode, 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslinova
ulja, žlica svježeg peršina, sol, papar
Priprema: U brašnu
napravite rupu u sredini. Pomiješajte kvasac, šećer i mlaku vodu te
pustite da odstoji deset minuta.Ulijte kvasac u rupu u brašnu, dodajte
sol i postupno mlaku vodu te zamijesite tijesto. Pustite da odstoji pola
sata. Tijesto odvojite na tri loptice. Razvaljajte ga i pustite 15-ak
min. U međuvremenu nasjeckajte češnjak i pomiješajte ga s uljem.
Premažite tijesto i pospite ga peršinom te paprom. Pecite na 190°C.
Turska pizza
Sastojci:
tijesto: 500 g brašna, suhi kvasac, jaje, žlica soli, 50 ml maslinova
ulja, prstohvat šećera, 1/2 praška za pecivo, topla voda, 100 ml toplog
mlijeka; smjesa: 250 g mljevenog mesa, luk, rajčica, soL, papar, sir
(prema želji), 200 ml pirea od rajčice, masline, nasjeckana pikantna
kobasica
Priprema: Kvasac i malo šećera rastopite u toplome
mlijeku. Jaje, sol, maslinovo ulje, šećer i prašak za pecivo istucite,
dodajte brašno i kvasac pa zamijesite tijesto. Ostavite na toplom oko
pola sata. Mljeveno meso, luk, pire od rajčice, rajčicu i omiljene
začine propirjajte. Prepolovite i u jedan dio umiješajte nasjeckane
masline. Razvaljajte tijesto u oblik broda. Svaku lađu napunite smjesom
od mesa. Poslažite pikantnu kobasicu. Stavite da se peče na 180°C oko 35
minuta.
Kiflice sa sjemenkama
Sastojci: kg brašna,
2 jaja, šalica ulja, 4 žlice šećera, žličica soli, pakiranje kvasca, 1 i
1/2 šalice mlijeka, maslac, žumanjak i lanene sjemenke prema želji
Priprema:
U pet žlica mlijeka umiješajte kvasac i dvije žličice šećera te pustite
da se otopi. Dodajte brašnu kvasac, jaja, ulje, ostatak šećera i sol te
umijesite tijesto. Podijelite ga na tri dijela i pustite da odstoji dok
ne naraste. Razvaljajte u krugove i narežite na trokute. Otopite maslac
i premažite njime svaki trokut. Napravite kiflice i pustite da odstoje
20-ak minuta. Prema želji, premažite kiflice žumanjkom i pospite
sjemenkama. Pecite na 220°C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Mramorni kruh s bananom
Sastojci: šalica
zrelih zgnječenih banana, 1/2 šalice smeđeg šećera, žličica vanilijina
ekstrakta, 2 žlice ulja, 1/3 šalice mlijeka, šalica integralnog brašna,
1/2 šalice svenamjenskog brašna, 3/4 žličice sode bikarbone, 3/4 žličice
soli, 3 žlice kakaa, 6 žlica kipuće vode
Priprema:
Pripremite vodu i zagrijte pećnicu na 180°C. Zgnječenoj banani dodajte
šećer, ulje, mlijeko i vaniliju. Dodajte brašno, sodu i sol te nježno
promiješajte. Odvojite šalicu smjese i stavite je u drugu zdjelu.
Pomiješajte kakako i tri žlice kipuće vode te žustro miješajte dok se
čokolada ne otopi pa dodajte odvojenoj šalici banane. Ostatku smjese
banane dodajte druge tri žlice vode i miješajte. Lagano zamastite kalup
za pečenje. U njega stavljajte naizmjence smjesu s čokoladom i smjesu
bez čokolade. Pecite 55 minuta.
Domaće fritule
Sastojci:
pakiranje kvasca, pola šalice toplog mlijeka, 2 žličice šećera, 2 žlice
brašna; fritule: 0,70 kg brašna, prstohvat soli, 3 žličice šećera,
žlica biljnog ulja, šaka grožđica, limunova kora, šalica mlake vode,
ulje za prženje
Priprema: Pomiješajte kvasac, šećer, toplo
mlijeko i brašno te pustite da odstoji desetak minuta. U drugo brašno
umiješajte sol, šećer, ulje, grožđice, limunovu koru i vodu te miješajte
dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pomiješajte dvije smjese. Pustite da
odstoji 15 minuta, a u međuvremenu zagrijte ulje. Žličicom stavljajte
fritule u vruće ulje te ih stavite na kuhinjski papir da upije višak
masnoće. Pospite šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.