четвртак, 24. јануар 2013.

Najfinije iz pećnice: Od tortica, domaćih kiflica do turske pizze

Osim što će vas mirisom vratiti u djetinjstvo, domaći kruh i pizza, hrskave pogačice, tortice od lisnatog i meke fritule najslasnija su pozivnica na druženje

  Piše: Diana Martinaj
 
  Pikantne tortice s povrćem i slaninom 

Kako bi jela od tijesta bila pahuljasta i hrskava, pećnicu prethodno zagrijte na temperaturu nešto nižu od one koja se navodi u receptu. Kad ga stavite u pećnicu, povisite temperaturu i tijesto će bolje narasti.
Neka od najukusnijih i najjednostavnijih delicija upravo su jela od tijesta. Domaći kruh, pizze, kiflice, piroške ili nešto egzotičniji azijski naan mirisom i okusom ugrijat će vas i za najhladnijih dana. Ako radite kruh s mediteranskim začinima ili talijansku focacciu, prije nego što stavite tijesto u pećnicu, pospite ga krupnom morskom solju kako biste pridonijeli hrskavosti i bogatstvu okusa. Da bi kruh što dulje zadržao svježinu, tijesto napravite dan prije i preko noći ga držite u hladnjaku. Ako nemate toliko vremena, mijesite ga na hladnoj kuhinjskoj površini - nekoliko puta tijekom izrade kockicom leda prođite po radnoj površini. 
Za neodoljivo hrskavu koricu prije pečenja premažite tijesto s malo mlake vode. Namažete li ga bjelanjkom ili žumanjkom jajeta, korica će biti sjajna. I tijesto za pizzu bolje je napraviti dan prije - stoji li u hladnjaku barem osam sati, korica će biti ukusnija.


Loading ...
 

Pikantne tortice s povrćem i slaninom

Sastojci: 2 glavice luka, 2 žličice maslinova ulja, 400 g rajčice, list lisnatog tijesta, 100 g ribanog parmezana, 200 g nasjeckane slanine, sol, papar; ukras: ribani parmezan, šaka listova bosiljka i rikule, prženi pinjoli
Priprema: Narežite luk i rajčice na kriške. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na četverokute. Stavite ih u lim. Pospite tijesto sirom, rasporedite slaninu, poslažite po njemu rajčice koje ste pomiješali s uljem te posolili i popaprili. Rasporedite luk po tijestu i pospite pinjolima. Pecite tijesto 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Pospite rikulom i bosiljkom, naribanim parmezanom te pinjolima. 

Loading ...


Azijski naan s jogurtom i lanenim sjemenkama

Sastojci: žličica kvasca, 2 žličice šećera, 2 šalice brašna, žličica soli, prstohvat praška za pecivo, 3 žlice jogurta, 2 žlice maslinova ulja, žličica lanenih sjemenki, topljeni maslac za premazivanje
Priprema: Rastopite kvasac i žličicu šećera u 3/4 šalice tople vode. Neka stoji 10 min. Pomiješajte brašno, sol, šećer i prašak za pecivo. Kvascu dodajte jogurt i ulje pa pomiješajte. Dodajte brašno i lanene sjemenke. Dobro umijesite i pustite da odstoji 2-4 sata. Podijelite tijesto na 6 loptica i razvaljate ih do oblika naana. Zagrijte tavu na jakoj vatri. Navlažite ruke i lagano navlažite naanove. Položite naan na tavu i držite minutu dok se ne napuhne. Okrenite ga. Tavu poklopite i pecite još 30 sekundi. Maknite ga i premažite maslacem.



Aromatična miješana pizza s lukom
Sastojci: 3 šalice svenamjesnkog brašna, pakiranje kvasca, 2 žlice biljnog ulja, žličica soli, žlica šećera, šalica tople vode (oko 45°C); za nadjev: umak od rajčice, luk, paprika, šunka, šampinjoni, sir, origano, masline
Priprema: Pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac. Dodajte ulje i vodu. Zamijesite tijesto i razvucite ga u oblik kruga ili pravokutnika. premažite umakom od rajčice. Nadjenite lukom i paprikom narezanom na kolutiće, šunkom, šampinjonima narezanim na listiće i ribanim sirom. Začinite origanom i pospite usitnjenim maslinama. U limu za pečenje pecite od 20 do 25 min na 190°C.


Pet koraka do savršenog tijesta

Suhi je kvasac najbolje umiješati u brašno drvenom kuhačom kako bi se ravnomjerno rasporedio. Svježi će se kvasac najbolje podići ako ga pomiješate s 200 ml toplog mlijeka i malo šećera ili meda, ostavite na toplome mjestu desetak minuta pa umiješate u brašno.
Temperatura vode iznimno je važna. Idealna je mlaka jer ako je prevruća, kvasac će propasti i tijesto se neće dići, a prehladna voda neće aktivirati kvasac i tijesto će propasti. I vrijeme izrade ima svoje zakonitosti. Osnovno pravilo glasi: tijesto se mijesi između tri i osam minuta. Treba li vam meko tijesto za slatki kruh, slatke kiflice i pogačice, mramorni kruh i sl., mijesite ga najviše pet minuta. 
Za savršen rezultat tvrđe tijesto od kojeg se rade slasne slane poslastice poput pizze, slanih prutića i kruha s češnjakom mijesite od šest do osam minuta. Kad je gotovo, oblikujte ga u kuglu i stavite u namašćenu posudu koja je barem dvaput veća od kugle da bi se imalo mjesta dići. Prekrijte posudu plastičnom folijom koju ste također nauljili kako se tijesto ne bi primilo za nju. Ako ćete ga odmah upotrijebiti, ostavite da odstoji na toplom i suhome mjestu barem sat vremena. 

Kruh s češnjakom Jamieja Olivera

Sastojci: 500 g svenamjenskog brašna, 1/2 žličice soli, vrećica instant-kvasca, žličica šećera, 300 ml mlake vode, 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, žlica svježeg peršina, sol, papar
Priprema: U brašnu napravite rupu u sredini. Pomiješajte kvasac, šećer i mlaku vodu te pustite da odstoji deset minuta.Ulijte kvasac u rupu u brašnu, dodajte sol i postupno mlaku vodu te zamijesite tijesto. Pustite da odstoji pola sata. Tijesto odvojite na tri loptice. Razvaljajte ga i pustite 15-ak min. U međuvremenu nasjeckajte češnjak i pomiješajte ga s uljem. Premažite tijesto i pospite ga peršinom te paprom. Pecite na 190°C.


Loading ...
 

Turska pizza

Sastojci: tijesto: 500 g brašna, suhi kvasac, jaje, žlica soli, 50 ml maslinova ulja, prstohvat šećera, 1/2 praška za pecivo, topla voda, 100 ml toplog mlijeka; smjesa: 250 g mljevenog mesa, luk, rajčica, soL, papar, sir (prema želji), 200 ml pirea od rajčice, masline, nasjeckana pikantna kobasica
Priprema: Kvasac i malo šećera rastopite u toplome mlijeku. Jaje, sol, maslinovo ulje, šećer i prašak za pecivo istucite, dodajte brašno i kvasac pa zamijesite tijesto. Ostavite na toplom oko pola sata. Mljeveno meso, luk, pire od rajčice, rajčicu i omiljene začine propirjajte. Prepolovite i u jedan dio umiješajte nasjeckane masline. Razvaljajte tijesto u oblik broda. Svaku lađu napunite smjesom od mesa. Poslažite pikantnu kobasicu. Stavite da se peče na 180°C oko 35 minuta.


Loading ...

Kiflice sa sjemenkama

Sastojci: kg brašna, 2 jaja, šalica ulja, 4 žlice šećera, žličica soli, pakiranje kvasca, 1 i 1/2 šalice mlijeka, maslac, žumanjak i lanene sjemenke prema želji
Priprema: U pet žlica mlijeka umiješajte kvasac i dvije žličice šećera te pustite da se otopi. Dodajte brašnu kvasac, jaja, ulje, ostatak šećera i sol te umijesite tijesto. Podijelite ga na tri dijela i pustite da odstoji dok ne naraste. Razvaljajte u krugove i narežite na trokute. Otopite maslac i premažite njime svaki trokut. Napravite kiflice i pustite da odstoje 20-ak minuta. Prema želji, premažite kiflice žumanjkom i pospite sjemenkama. Pecite na 220°C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Mramorni kruh s bananom

Sastojci: šalica zrelih zgnječenih banana, 1/2 šalice smeđeg šećera, žličica vanilijina ekstrakta, 2 žlice ulja, 1/3 šalice mlijeka, šalica integralnog brašna, 1/2 šalice svenamjenskog brašna, 3/4 žličice sode bikarbone, 3/4 žličice soli, 3 žlice kakaa, 6 žlica kipuće vode
Priprema: Pripremite vodu i zagrijte pećnicu na 180°C. Zgnječenoj banani dodajte šećer, ulje, mlijeko i vaniliju. Dodajte brašno, sodu i sol te nježno promiješajte. Odvojite šalicu smjese i stavite je u drugu zdjelu. Pomiješajte kakako i tri žlice kipuće vode te žustro miješajte dok se čokolada ne otopi pa dodajte odvojenoj šalici banane. Ostatku smjese banane dodajte druge tri žlice vode i miješajte. Lagano zamastite kalup za pečenje. U njega stavljajte naizmjence smjesu s čokoladom i smjesu bez čokolade. Pecite 55 minuta.

Domaće fritule

Sastojci: pakiranje kvasca, pola šalice toplog mlijeka, 2 žličice šećera, 2 žlice brašna; fritule: 0,70 kg brašna, prstohvat soli, 3 žličice šećera, žlica biljnog ulja, šaka grožđica, limunova kora, šalica mlake vode, ulje za prženje
Priprema: Pomiješajte kvasac, šećer, toplo mlijeko i brašno te pustite da odstoji desetak minuta. U drugo brašno umiješajte sol, šećer, ulje, grožđice, limunovu koru i vodu te miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pomiješajte dvije smjese. Pustite da odstoji 15 minuta, a u međuvremenu zagrijte ulje. Žličicom stavljajte fritule u vruće ulje te ih stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Pospite šećerom u prahu.


Loading ...
 
Domaće fritule
 
izvor http://www.24sata.hr/kuhanje
                                                                                       

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.