Idealno voće za svaku dijetu
Smokve se ubrajaju u najstarije ljekovito voće. Još su ih egipatski ljekarnici 1500 godnina pr.n.e., preporučivali kao preventivu za razne bolesti. Među vrijedne djelotvorne tvari pripadaju enzimi koji pospješuju probavu i čine je najboljim laksativom, zatim vitamini, mineralni, aminokiseline te tvari koje uništavaju bakterije. Da li ste znali da smokva ima samo deset kalorija?
I da li ste znali, da se zbog visoke koncentracije glukoze i fruktoze, koji podižu razinu šećera u krvi, smokva smatra idealnim voćem za svaku dijetu ? Računica je vrlo jednostavna. Prirodni šećeri u smokvi bolja su alternativa umjetnim šećerima, kako za žene na dijeti, tako i za djecu u razvoju. Pa umjesto nervoze tijekom dijete, radije pojedite smokvu, koja će podići razinu šećera u krvi, potaknuti bolje raspoloženje i smiriti živčanost i tako vam olakšati krizu. A unos kalorija biti će zanemariv.
Tajne Orijenta - smokva kao lijek
Predlažemo vam dava posebna zdravstvena savjeta koji su na područjima Orijenta poznata tisućljetima. Ako imate problema s bradavicama, nekoliko dana tretiranja s mlijekom nezrelih smokvi odstraniti će bradavice bez boli i neugode. A kako vas boli zub, pripadajuće zubno meso istrljajte svježom smokvom i zubobolja će nestati.
Radost za nepce
Smokve se može nabaviti svježe, konzervirane ili osušene. Ako ih volite svježe, pojedite ih u kratkom vremenu od kupovine, a ako ih volite suhe u nekoliko mjeseci. Smokve iz staklenke ili konzerve, najčešće su jako slatke i zato ih se često konzumira uz alkoholna pića ili kao gurmansku delikatesu. Primjerice, smokve flambirane s rumom zadovoljiti će nepce svakog pravog gurmana, dok će smokve s votkom biti idelno piće svakog trendy okupljališta.
Gastro savjet
Predlažemo vam ljekoviti recept od smokava, koji možete prirediti kao desert prilikom svečane večere ili jednostvno ako si poželite uljepšati dan. Dakle, potrebno vam je 200 grama smokvi, pola litre vode, tri velike žlice meda, jedna velika žlica limunovog soka te pola čašice slatkog vrhnja.
S pripremom krenite tako da dobro promiješajte vodu s medom i limunovim sokom. Smokve narežite na sitne komadiće te ih lagano pirjajte oko dvadesetak minuta u smjesi vode, limuna i meda. Na kraju u svaku posudicu dodajte malo šlaga.
Daniela Marušić Bešić
Sheportal.net
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.