Sastojci
- 1,5 kg kukuruznog brašna
- mlaka voda po potrebi
Način pripreme
Vasilica, vasuljica ili vasilijica - sve su to nazivi za vrstu
običajnog kolača koji se mesi u srpskim kućama na Svetog Vasilija, tj.
Srpsku novu godinu.
Zamesite testo od brašna, postepeno dolivjući mlaku vodu dok se ne
dobije potrebna gustina, pa oblikujte loptu. Zatim je premestite u
podmazan pleh i ravnomerno rastanjite u obliku pogače. Testo po površini
našarajte drvcetom. Nekada je običaj nalagao da se kolač našara
cerovim, šipurkovim i drenovim drvcetom uvezanim zajedno crvenim koncem
(za zdravlje). Kolač se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni i ne
dobije lepu zlatnu koricu. Pečenu Vasilicu trebalo bi služiti na Srpsku
novu godinu umesto hleba.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.