Meso i plodovi mora idealni su sastojci salata, kao i popularnije zelene salate te drugo salatno lišće, povrće, voće, začinsko bilje, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke te sirevi. Da bi salata bila malo izdašnija, možete joj dodati riže ili tjestenine. Salate su dovoljno raznolike da se lako uklope u jelovnik, od predjela do deserta, a mogu zamijeniti i glavni obrok. No ukusne su samo ako je povrće u njima posve svježe. Vodite računa o tome pri kupnji - lisnate salate izgledaju hrskavo, nemaju potamnjele dijelove, nisu uvenuli ni sluzavi. Najbolje je pripremiti ih odmah nakon kupnje - ne samo što će tako imati najbolji okus nego i najviše hranjivih tvari. Ne uspijete li ih iskoristiti odmah, u hladnjaku će se održati tri-četiri dana. Rajčice, krastavci i paprike mogu potrajati nešto dulje, no i to je povrće najukusnije svježe.
Povrće perite brzo i ne ostavljajte ga da se namače u
vodi jer će tako iz njih iscuriti dio vitamina. Salate možete pripremiti
nekoliko sati unaprijed, no preljev stavljajte tek neposredno prije
posluživanja - s obzirom na to da su preljevi kiseli, salatno lišće može
uvenuti u dodiru s njima.
Grčka salata s tjesteninom
Sastojci:
200 g tjestenine, limenka tunjevine, 15 minirajčica, crvena paprika,
zelena paprika, ljubičasti luk, 10-15 crnih maslina, 50 ml maslinova
ulja, 50 ml limunova soka, peršin, origano, režanj češnjaka, sol, papar,
mrvljeni feta-sir
Priprema: Tjesteninu skuhajte i
ohladite. Tunjevinu ocijedite, rajčice prerežite napola, a paprike i luk
sitno narežite. Sve stavite u zdjelu, dodajte nekoliko crnih maslina,
peršina, origana, češnjaka i mrvljene fete. Začinite limunovim sokom,
maslinovim uljem, posolite i popaprite pa promiješajte.
Salata od tjestenine, radiča i mahuna
Sastojci: 250
g tjestenine, 4 žlice ulja, 150 g mladih zelenih mahuna, glavica
radiča, 100 g kuhane šunke, luk, 3 žlice octa, 2 žličice senfa, 3 žlice
sitno nasjeckanih oraha
Priprema: Skuhajte tjesteninu pa je
ocijedite. Stavite u zdjelu s poklopcem i lagano pomiješajte s dvije
žlice ulja.Očistite mahune i narežite na komade duge dva centimetra.
Kuhajte deset minuta u slanoj vodi pa ocijedite. Operite radič,
razrežite ga na četiri dijela pa na trake. Umiješajte s mahunama,
šunkom, senfom, octom i orasima u tjesteninu.
Salata od tunjevine, riže i rajčica
Sastojci:
limenka tunjevine, šalica riže, 5 žlica maslinova ulja, 2 žlice octa,
sok pola limuna, 200 g zelenih maslina, sol, papar, 10 cherry-rajčica,
mala limenka kukuruza, sol, papar
Priprema: Skuhajte rižu,
ohladite je pa pomiješajte s kukuruzom, tunjevinom i prepolovljenim
zelenim maslinama bez koštica. Pomiješajte maslinovo ulje i ocat s
limunovim sokom, posolite i popaprite, dodajte mješavini s rižom i sve
dobro promiješajte. Ukrasite salatu prepolovljenim rajčicama i listićima
bosiljka.
Salata s risonijima i ljetnim povrćem
Sastojci:
500 g risonija (tjestenine u obliku riže), 4 šalice pilećeg temeljca
ili vode, 2 limuna, 1/4 šalice maslinova ulja, sol, papar, 1/2 glavice
luka, 1/2 šalice nasjeckanoga svježeg peršina, rajčica, paprika babura,
krastavac, 3/4 šalice fete
Priprema: Skuhajte risonije
prema uputama na pakiranje, u pilećem temeljcu ili vodi. U međuvremenu
nasjeckajte luk, papriku baburu i krastavce. Pomiješajte limunov sok,
maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Pomiješajte sve ostale sastojke,
dobro izmiješajte, a sir dodajte prije posluživanja.
Kineska salata s tjesteninom i svinjetinom
Sastojci:
0,5 kg svinjskog buta, žlica ulja, dl sojina umaka, dl šerija, žlica
sezamova ulja, 25 dag tjestenine, vezica mladog luka, 2 paprike, 25 dag
špinata, šaka prženih badema
Priprema: Narežite svinjetinu
na trake i naglo je ispržite. Kratko propirjajte luk i papriku narezane
na trake. Pomiješajte sojin umak, sezamovo ulje i šeri pa polovicom
natopite meso i ostavite u hladnjaku jedan sat. Skuhajte i dobro
ocijedite tjesteninu. Složite je na špinat, prelijte preostalim umakom
pa na nju stavite meso i povrće te ukrasite bademima.
Salata od inćuna i pečenih paprika
Sastojci:
6 velikih uzdužno prepolovljenih, ispečenih i oguljenih crvenih,
narančastih ili žutih paprika babura, 4 tvrdo kuhana jaja, 12 fileta
inćuna u ulju, 12 velikih crnih maslina bez koštica, maslinovo ulje,
balzamički ocat, sol, papar
Priprema: Očistite pečene
paprike od ostataka sjemenki i vlakana te narežite na tanke trake.
Poslažite na pladanj za posluživanje. Izrežite jaja na kriške i
poslažite ih preko traka paprike s filetima inćuna i maslinama.
Poškropite maslinovim uljem i balzamičkim octom.
Salata od tjestenine, povrća i tunjevine
Sastojci:
200 g tjestenine, crvena paprika babura, glavica luka, 4 rajčice, 200 g
tunjevine u slanoj vodi; preljev: 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice
vinskog octa, žlica limunova soka, žličica senfa, žličica meda, 4
žličice nasjeckana svježeg bosiljka i još nekoliko listova za ukras
Priprema: Skuhajte
tjesteninu. Papriku narežite na trake. Sve sastojke za preljev stavite u
veliku zdjelu i dobro ih promiješajte. Dodajte tjesteninu, papriku,
luk, rajčice i tunjevinu. Lagano promiješajte pa izvadite u zdjelice za
posluživanje. Ukrasite svježim bosiljkom i poslužite.
Izdašna salata sa začinskim biljem
Sastojci: 400
g tjestenine, 200 g fete, 1/2 glavice salate kristalke ili glavica
manje salate (npr., rimske ili eskariol), 4 rajčice, 1/2 krastavca
narezana na ploške, 12 crnih maslina bez koštica, 2 žlice nasjeckana
svježeg bilja (origano, peršin, metvica, bosiljak); preljev: 6 maslinova
ulja, 2 žlice limunova soka, česanj češnjaka, šećer, sol, papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu. Napravite preljev tako da u zdjelici umutite ulje,
limunov sok, češnjak, šećer, sol i papar. Stavite sa strane.
Nasjeckajte povrće i umiješajte preljev. Pospite maslinama i nasjeckanim
biljem.
Salata s domaćim pestom
Sastojci: 400 g
tjestenine, 250 g koktel-rajčica, 2 krastavca, vezica rikole, luk, 200 g
mozzarelle, češanj češnjaka, žlica pinjola, 40 g sira pecorina, 6 žlica
maslinova ulja, 3 žlice limunova soka, bosiljak, sol, papar
Priprema: Tjesteninu
skuhajte, povrće i mozzarellu narežite pa sve promiješajte. Češnjak i
bosiljak krupno narežite. Stavite u sjekač bosiljak, češnjak, pinjole,
maslinovo ulje, limunov sok i pecorino, dobro usitnite pa začinite
salatu prema želji.
Mediteranska salata s piletinom i tjesteninom
Sastojci:
6 žlica maslinova ulja, 2 žlice octa, žličica estragona, 1/2 žlice
limunova soka, 1/2 žlice senfa, 3 šalice kuhane piletine, 100 g
tjestenine, šalica cherry-rajčica, limenka artičoka, 1/2 šalice maslina,
1/2 šalice rajčica, 1 i 1/2 šalice kapara
Priprema:
Pomiješajte ulje, ocat, estragon i limunov sok. Stavite piletinu u
zdjelu i umiješajte 1/4 šalice preljeva. Skuhajte tjesteninu, prebacite u
veliku zdjelu pa umiješajte ostatak preljeva. Dodajte ostale sastojke
te dobro promiješajte.
Salata od batata (ili krumpira) i graha trešnjevca
Sastojci:
batat (ili krumpir), mrkva, 4 rajčice, 4 stabljike celera, 225 g
kuhanoga graha (može iz limenke), 115 g zelene salate ili radiča, žlica
suhih grožđica, 4 mlada luka; preljev: 2 žlice limunova soka, češanj
češnjaka, 150 ml jogurta, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar
Priprema:
Batat i mrkve narežite na kocke pa kuhajte dok ne omekša. Ohladite.
Kuhajte mrkvu minutu. Usitnite povrće, napravite preljev i pomiješajte
sve sastojke.
Pesto-salata s graškom
Sastojci: 400
g sitne tjestenine, limenka bijeloga graha, šalica kuhanoga graška,
šalica suhih rajčica u ulju narezanih na kriške, 1/2 šalice nasjeckanih
crnih maslina; preljev: 1/2 šalice jogurta, sok 2 limuna, 3 žlice
maslinova ulja, žličica crvenog vina, vrhom puna žlica pesta, žličica
češnjaka u prahu, sol, papar
Priprema: Skuhajte tjesteninu, napravite preljev, usitnite povrće, sve pomiješajte i ohladite.
Limunasta salata s risonijima i maslinama
Sastojci: 400
g tjestenine risoni, 3 žlice maslinova ulja, 10 crnih maslina, sok 2
limuna, 1/2 šalice fete, velika crvena paprika, glavica luka
Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama. Iscijedite limun. Nasjeckajte luk i crvenu papriku. Pomiješajte sve sastojke.
Osvježavajuća salata od krastavaca
Sastojci:
1/4 šalice jogurta, 2 žlice svježega kopra, žlica svježeg peršina, 2
žlice limunova soka, žlica maslinova ulja, žličica svježe metvice, 2
žlice senfa, prstohvat šećera, 1/4 žličice soli, režanj češnjaka, 1/4
žličice papra, 5 krastavaca, glavica luka
Priprema:
Krastavce i luk narežite na što tanje kriške. Ostale sastojke stavite u
blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko povrća
i promiješajte.
Salata od leće i tunjevine
Sastojci:
2 zrele rajčice, glavica luka, 400 g kuhane leće, 200 g tunjevine, 2
žlice svježeg korijandra, papar; preljev: 3 žlice maslinova ulja, žlica
limunova soka, žlica senfa, režanj češnjaka, 1/2 žličice kumina, 1/2
žličice korijandra u prahu
Priprema: Napravite preljev tako da protisnete češnjak i pomiješate s ostalim sastojcima za preljev. Sve pomiješajte u velikoj zdjeli.
Salata od rikole i suncokretovih sjemenki
Sastojci: 3
žlice octa, žličica meda, 1/2 žličice senfa, 2 žlice ulja, 7 šalica
rikole, 2 šalice crnoga grožđa, žličica svježe majčine dušice, 2 žlice
prženih sjemenki suncokreta, sol, papar
Priprema: U
zdjelici pomiješajte ocat, med i senf. Polagano dodajte ulje uz
miješanje pjenjačom. Prepolovite bobice grožđa, pomiješajte ga s
očišćenom rikolom i nasjeckanom majčinom dušicom. Pomiješajte sve
sastojke, dodajte preljev te dobro promiješajte.
Crvena salata od paprike i radiča
Sastojci:
2 crvene paprike babure, glavica crvenog radiča, 4 kuhane cikle
narezane na štapiće, 12 rotkvica narezanih na ploške, 4 mlada luka, 4
žlice umaka vinaigrette (mješavina maslinova ulja, octa, senfa, šećera,
soli i papra), domaći kruh
Priprema: Izdubite paprike te im
odstranite peteljku i sjemenke pa ih narežite na kolute. U zdjelu
stavite listove radiča. Dodajte papriku, ciklu, rotkvice i mladi luk.
Prelijte umakom vinaigrette, dobro promiješajte pa poslužite sa svježim
domaćim kruhom kao potpuni obrok.
Meksička salata s rajčicama
Sastojci:
600 g oguljenih rajčica, glavica luka, 400 g konzerviranoga crvenoga
graha; preljev: zelena ljuta papričica, 3 žlice svježega korijandra, 3
žlice maslinova ulja, česanj češnjaka,4 žlice limetina soka, sol, papar
Priprema:
Rajčicu i luk narežite pa promiješajte. Umiješajte grah. Nasjeckajte
češnjak i u šalici dobro izmiješajte sve sastojke za preljev. Začinite
salatu. Poslužite odmah ili pokrijte folijom te stavite u hladnjak.
Salata od pečene piletine, sira, rikole i crnog grožđa
Sastojci:
150 g rikole, 2 narezane stabljike celera, 1/2 krastavca, 2 mlada luka,
2 žlice svježeg peršina, 25 oraha, 350 g pečene piletine, 125 g
gorgonzole, malo crnoga grožđa, sol, papar; preljev: 2 žlice maslinova
ulja, žlica vinskog octa, žličica senfa, žlica začinskog bilja
Priprema: Pomiješajte
rikolu, narezani krastavac, sitno nasjeckan mladi luk, celer,
krastavac, peršin i orahe. Preko toga stavite narezana pileća prsa,
pospite sirom i prelijte preljevom. Ukrasite bobicama grožđa.
Salata od graška s metvicom i sirom
Sastojci: Šalica
kuhanoga graška, 6 šalica očišćene rikole, 1/4 šalice svježe metvice, 1
i 1/2 žličice limunova soka, žlica maslinova ulja, sol, papar, 1/2
šalice svježe naribanog sira pecorino romano ili parmezana
Priprema:
Pomiješajte grašak, rikolu i metvicu u velikoj zdjeli. Dodajte limunov
sok, maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte. Pospite svježe
naribanim sirom i poslužite odmah.
Crveno-zelena salata
Sastojci: 650
g kuhane cikle, 3 žlice maslinova ulja, sok naranče, žličica šećera u
prahu, žličica koromačevih sjemenki, sol, papar, 115 g špinata
Priprema: Narežite ciklu, zagrijte maslinovo ulje s narančom, šećerom, koromačem, solju, paprom i špinatom. Sve pomiješajte.
Ljetna waldorfska salata
Sastojci: 500
g crvenih jabuka narezanih na kockice, 3 žlice limunova soka, 2/3
šalice lagane majoneze, korijen celera, 4 ljutike, režanj češnjaka, 1/2
šalice oraha, 500 g kuhane piletine, glavica zelene salate, sol, papar
Priprema:
Stavite jabuke u zdjelu s limunovim sokom i žlicom majoneze. Pustite da
odstoje 40 minuta. Vrlo tanko narežite celer pa ga pomiješajte s
jabukama, ljutikom, češnjakom i orasima. Umiješajte majonezu i piletinu
te poslužite na zelenoj salati. Ukrasite s nekoliko oraha.
Salata od dinje, pršuta i sira
Sastojci:
5 šalica kockica dinje (možete pomiješati više vrsta dinja), žlica
limunova soka, 2 žlice svježe metvice, 50 g pršuta, 1/2 šalice
parmezana, sol, papar
Priprema: Dinju narežite na kockice, a
ako imate više vrsta dinja, sve pomiješajte. Svježu metvicu narežite
što sitnije, pomiješajte s limunovim sokom i umiješajte u dinje. Pršut
narežite na što tanje listiće, a potom na trakice te rasporedite preko
dinje. Pospite parmezanom, po mogućnosti svježe naribanim. Prema želji,
možete ukrasiti listićima metvice.
Salata od tikvica i mahuna
Sastojci: 2
tikvice, 100 g zelenih mahuna, zelena paprika babura, 2 stabljike
lisnatog celera, svežnjić rikole; preljev: šalica jogurta, zgnječeni
režanj češnjaka, 2 žlice nasjeckane svježe metvice, sol, papar
Priprema: Kuhajte
tikvice narezane na štapiće i mahune u blago posoljenoj vodi 7-8
minuta. Ocijedite, isperite hladnom vodom pa ponovno ocijedite. Pustite
da se potpuno ohladi. U velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte
tikvice, mahune, papriku, celer i rikolu. Preljev napravite tako da u
zdjelici izmiješate jogurt, češnjak i metvicu. Popaprite prema ukusu.
Prelijte preljevom.
http://www.24sata.hr/kuhanje
http://www.24sata.hr/kuhanje
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.