Krumpir: beskorisno povrće ili dar prirode?
Niti jedno povrće nije toliko mnogostrano, kao skroman krumpir.
Jednako fin u kuhanom, pečenom ili prženom obliku, krumpir rijetko
dobiva pohvale koje zaslužuje. Zaboravljamo da je ova skromna namirnica
igrala važnu ulogu u povijesti čovječanstva. Puno puta spašavala je
ljude od gladi tokom rata ili u područjima loših klimatskih
uvjeta. Krumpir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od
4000 godina. Iz Amerike u Europu krajem 16. stoljeća ga je donio Sir
Francis Drake - pomorski istraživač i vojskovođa.
Krumpir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i
jeftino. Za njegov uzgoj nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi
(iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste). Krumpir je prva
namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru. Po količini fenolnih
spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom.
Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila,
bolesti dišnih puteva i raka.
Za one koji kažu da krumpir deblja
Nutricionističke karakteristike krumpira: jedna od najhranjivijih
biljaka u svijetu, ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
(naravno, ako ga ne pržite u ulju), sadrži više kalija nego
banana, sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog
povrća, krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i
niacina, ne sadrži masnoće i kolesterol i nekoliko krumpira pokriva
dnevne potrebne količine vitamina C.
Fitness gurui su proglasili krumpir namirnicom koja deblja. Tvrde
da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krumpir
nije pogodan za mršavljenje. Međutim to nije istina. Provedena su
istraživanja o utjecaju krumpira na tjelesnu težinu. Osobe koje su
tijekom 6 tjedana svakodnevno konzumirali 7-9 krumpira zapravo se nisu
debljale, nego mršavjele!
To se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti, dok
sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krumpir u prosjeku sadrži 100-120
kalorija - 2,5 puta manje nego kruh). Ali ako svakodnevno konzumirate
pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno
kalorija zbog velikog udjela masnoća.
Krumpir kao lijek
Krumpir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Nekoliko
primjera primjene krumpire u svrhe liječenja: obloge od kuhanog krumpira
koriste se kod reume, gihta, ozeblina, umivanje sa sokom od krumpira
liječi akne, ekcem i mrlje na licu, obloge od sirovog krumpira koriste
se kod vrućice, opekotina, glavobolje, kora kuhanog krumpira snižava
krvni tlak i dr.
Kako napraviti sok od krumpira
Operite i naribajte krumpir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem
iscijedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek
svježe pripremljen sok. Zbog njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa,
hranjivosti i bogatstva nutrijenata, krumpir itekako zaslužuje da ga
stavimo na popis super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.
Izvor: alternativa-za-vas.com
Sheportal
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.